Muziek
Nieuwe kerk ggiN Kootwijkerbroek krijgt Van Damorgel

De kerk die voor de nieuwe gereformeerde gemeente in Nederland (ggiN) in Kootwijkerbroek wordt gebouwd, krijgt een Van Damorgel.

Redactie muziek
Schetsontwerp van de nieuwe kerk in Kootwijkerbroek. beeld ggiN Barneveld
Schetsontwerp van de nieuwe kerk in Kootwijkerbroek. beeld ggiN Barneveld

Dat meldde het kerkblad van de gereformeerde gemeente in Nederland te Barneveld afgelopen 11 november.

De kerk van de ggiN van Barneveld wordt te klein, zodat het kerkverband een nieuwe kerk in Kootwijkerbroek gaat bouwen. De bouw daarvan moet begin volgend jaar beginnen. De kerkzaal biedt straks plaats aan 750 mensen. Er komt, voor een eventuele groei, een galerij met ongeveer 400 zitplaatsen.

De bouwcommissie meldt nu dat voor het nieuwe gebouw in Kootwijkerbroek het tweeklaviers Van Damorgel uit 1905 (23 stemmen) uit de Zilverstraatkerk in Franeker is aangekocht. In deze kerk werd eind 2015 de laatste dienst gehouden. Het binnenwerk van het instrument uit Franeker wordt geplaatst in de historische kas van een ander Van Damorgel, namelijk van het instrument dat Van Dam in 1872 in de hervormde kerk aan de Fok in Heerenveen realiseerde.

Orgelmaker Ide Boogaard uit Rijssen zal het binnenwerk uit Franeker na aanpassing en uitbreiding in de historische kas uit Heerenveen opbouwen in de nieuwe kerk van Kootwijkerbroek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer