Een recordaantal verpleeghuizen heeft te maken met een corona-uitbraak: in 894 locaties zijn in de afgelopen vier weken bewoners positief getest. Dat is meer dan een derde van alle verpleeghuizen in Nederland.
Op 9 januari hadden 876 verpleeghuizen ten minste één recente besmetting en in april vorig jaar kampten 828 verpleeghuizen met een uitbraak. Bewoners en medewerkers van verpleeghuizen waren in januari als eersten aan de beurt om tegen het coronavirus te worden gevaccineerd. Vervolgens daalde het aantal besmettingen snel.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen dinsdagochtend en woensdagochtend 23.789 meldingen van positieve coronatests: een record. Het was de negende dag op rij met meer dan 20.000 positieve tests. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 156.921 gevallen. Ook dat was een record. Gemiddeld komt het neer op 22.417 bevestigde besmettingen per dag. De stijging van het aantal positieve tests gaat wel iets langzamer. Dit kan komen doordat de GGD’en tegen hun maximale capaciteit aan zitten. Het zou ook kunnen betekenen dat de groei wat begint af te vlakken.
Elke gemeente
In alle 352 gemeenten van Nederland is het coronavirus in de afgelopen dag vastgesteld. Geen enkele gemeente bleef coronavrij. Dat is voor het eerst sinds het begin van de epidemie begin vorig jaar.
Voor het eerst in bijna twee weken is het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen iets afgenomen. Er lagen woensdag 2535 patiënten met Covid-19, 5 minder dan dinsdag, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten woensdag af met 22 tot 2030.
Vakbond FNV Zorg en Welzijn zegt steeds vaker signalen binnen te krijgen over zorgmedewerkers die moeten doorwerken met klachten die kunnen duiden op Covid-19. Soms worden mensen zelfs nadat ze positief zijn getest op hun werk verwacht. „Een uiterst onwenselijke en gevaarlijke situatie die zo snel mogelijk moet stoppen”, stelt de bond.