„Omstreden seancegroep Amersfoort werkt ook in opdracht van overheid”
De groep die in september omstreden grafseances hield op begraafplaats Rusthof in Amersfoort werkt volgens de directeur van de begraafplaats ook in opdracht van overheidsdiensten. Dat blijkt uit een geluidsopname waaruit AD Amersfoortse Courant vandaag citeert.
Zes personen die zeggen over paranormale gaven te beschikken, hebben op zaterdagavond 11 september op Rusthof „onderzoek gedaan naar energieën van overleden mensen”, bevestigde burgemeester Lucas Bolsius onlangs aan de gemeenteraad. De groep had van de directeur toestemming om die avond op de begraafplaats aanwezig te zijn. Een vrijwilliger uit de groep kent Rusthof omdat hij nabestaande is van iemand die er ligt begraven.
Aangiften
De zogeheten seances leidden tot veel onrust en emotionele reacties, vooral van ouders van overleden kinderen die zijn begraven op het kinderhof, een besloten, intieme gedeelte voor kindergraven. Meerdere personen hebben aangifte gedaan, meldde minister Grapperhaus deze week in zijn antwoord op vragen van de SGP-fractie in de Tweede Kamer.
Het is aan het Openbaar Ministerie om te beoordelen of de groep zich wel of niet heeft schuldig gemaakt aan grafschennis, aldus de minister. Burgemeester Bolsius van Amersfoort laat de Nationale Ombudsman onderzoek doen naar het voorval.
De seances kwamen aan het licht doordat een ouder van een op Rusthof begraven kind op de begraafplaats een camera vond. Daarop stonden beelden van mensen die daar buiten de openingstijden aanwezig waren, specifiek op het kinderhof.
Kamp Amersfoort
Op een bijeenkomst met ouders in oktober zei directeur Wilco Plaggenborg letterlijk: „Die mensen, dat is een groep, het zijn mediums, en die doen onderzoek naar onder andere plekken, ze zijn ook in Normandië geweest, in oude ziekenhuizen, ze zijn op kerkhoven geweest… Ze doen onderzoek naar energieën van overleden mensen. Het is een studiegroep. Het zijn vrijwilligers. Het zijn mensen, zo is mij meegedeeld, met ervaring tussen 10 en 28 jaar. Ze worden ook ingezet door overheidsdiensten. Ze hebben zelfs ook onderzoek gedaan naar Kamp Amersfoort.” In Kamp Amersfoort, dat dicht bij de begraafplaats ligt, hield de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog in totaal circa 47.000 Nederlanders gevangen.
Plaggenborg toonde zich tijdens de bijeenkomst bereid om op verzoek van de advocaat van een groep ouders de naam en gegevens van de seancegroep bekend te maken. Op de avond zelf worden ze echter niet gedeeld, aldus AD Amersfoortse Courant. „In de weken die volgen wijzigt de gemeente Amersfoort als enig aandeelhouder van de openbare begraafplaats de koers en wordt verder gezwegen over de achtergrond van de gravenbezoekers.”