Binnenland

Onrust in Amersfoort over spirituele rituelen op begraafplaats​

In Amersfoort is onrust ontstaan over spirituele rituelen op een begraafplaats. Burgemeester Lucas Bolsius maakt excuses. „Dit zal niet nog een keer gebeuren.”

Jan Kas
14 October 2021 09:40
Lucas Bolsius, burgemeester Amersfoort. beeld ANP, Jeroen Jumelet
Lucas Bolsius, burgemeester Amersfoort. beeld ANP, Jeroen Jumelet

Een groep van zes personen waarvan de leden zeggen paranormale gaven te hebben, heeft zaterdagavond 11 september op begraafplaats Rusthof „onderzoek gedaan naar energieën van overleden mensen”. Dat schrijft de burgemeester in een collegebericht voor de gemeenteraad. De gemeente Amersfoort is voor 100 procent aandeelhouder van de begraafplaats op de gemeentegrens van Amersfoort en Leusden.

De zogeheten seances kwamen aan het licht doordat een ouder van een op Rusthof begraven kind op de begraafplaats een camera vond. Daarop stonden beelden van mensen die daar buiten de openingstijden aanwezig waren, specifiek op het kinderhof, een besloten, intieme gedeelte voor kindergraven. De ouder stelde de gemeente op de hoogte. Burgemeester Bolsius liet direct onderzoek doen.

Toestemming

De groep bleek van de directeur van de begraafplaats toestemming te hebben gekregen om de bewuste avond tussen 20.00 en 23.30 uur op de begraafplaats aanwezig te zijn.

„Deze groep doet dit soort onderzoeken vaker in binnen- en buitenland”, aldus Bolsius. „De reden waarom nu voor Rusthof was gekozen, was dat een vrijwilliger uit de groep daar een naaste begraven heeft. De groep is al wandelend, onder begeleiding van een medewerker van de begraafplaats, op verschillende plekken op zoek gegaan naar energie van overledenen. Zij wilde dit buiten openingstijden doen omdat het dan rustiger is op de begraafplaats en de energieën beter ervaren kunnen worden.”

De gebeurtenis heeft volgens de burgemeester, mede door een publicatie in AD Amersfoortse Courant, geleid tot „veel onrust en emotionele reacties van met name ouders van overleden kinderen op het kinderhof”. Ook andere nabestaanden lieten weten dat ze zich er zorgen over maken dat mensen ongevraagd buiten openingstijden bij de graven van hun naasten zijn geweest.

„Met de beslissing om mee te werken aan het verzoek voor het onderzoek is onvoldoende gerealiseerd dat naasten van overledenen gekwetst zouden worden. Dit zal niet nog een keer gebeuren”, schrijft Bolsius, die deze week een gesprek met ouders heeft.

Excuusbrief

Alle nabestaanden van overledenen die begraven zijn op Rusthof ontvangen van de burgemeester een brief met excuses, mede ondertekend door de directeur van Rusthof. Daarin wordt ook beschreven wat er op de begraafplaats gebeurde. „De groep maakte gebruik van balletjes met lampjes die oplichten als er energie aanwezig is. Bij een opgelicht balletje werden op een rustige toon korte controlevragen gesteld, zoals: bent u een man of een vrouw? Een van de plekken waar de groep is geweest was bij het kinderhof.”

Dinsdag vergaderde de gemeenteraad over het voorval. Iemand op de publieke tribune uitte een doodsbedreiging voor de burgemeester. Bolsius heeft daarvan aangifte gedaan bij de politie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer