Binnenland
Hirsi Ali werkt aan nieuwe film

VVD–Tweede–Kamerlid Hirsi Ali werkt aan een vervolg op Submission, de film over de mishandeling van moslimvrouwen die ze eerder met de vermoorde cineast Theo van Gogh maakte. Het ondergedoken Kamerlid heeft dat gezegd in een interview met NRC/Handelsblad van maandag. Het is het eerste vraaggesprek met het bedreigde Kamerlid sinds de moord op Van Gogh.

Redactie politiek

Het thema van het tweede deel van Submission is volgens Hirsi Ali de manier waarop volgens haar de islam het individu onderdrukt. „Met als uitgangspunt de positie van de vrouw. En daarnaast wil ik nog steeds het islamitisch onderwijs afschaffen. Niet afbranden dus! Dat is iets heel anders.” Hirsi Ali werkt ook aan een boek met de titel Shortcut to enlightenment. „Ik wil moslims de korte weg wijzen naar de Verlichting”, aldus Hirsi Ali.

Producent Gijs van de Westelaken, de zakenpartner van de vermoorde regisseur, bevestigt dat er contact met de politica is geweest over het maken van de volgende Submission–film. „Het plan was altijd al om meerdere films te maken”, vertelt hij. „Theo wilde de volgende delen ook wel regisseren, maar hij eiste wel meer humor in de vervolgen. Hij heeft ook de helft van het script van Submission I geschrapt omdat mensen volgens hem na tien minuten wel zouden afhaken.”

Van de Westelaken wil nog niet speculeren over welke regisseur Van Gogh zou kunnen vervangen bij het maken van de nieuwe Submission–film. „We wachten tot Ayaan met concrete plannen komt.” In het NRC–interview ontkent Hirsi Ali dat het parlementaire werk haar onmogelijk wordt gemaakt, zoals enkele columnisten hebben beweerd. „Dat is niet waar. Ik word niet ergens tegen mijn wil vastgehouden. De dreigingsanalyse die voor mij is gemaakt is hoog. Zolang dat zo blijft is een aantal manieren van bescherming mogelijk. Ik kies op dit moment voor deze oplossing: helemaal afgeschermd. Zo kan ik me bezinnen, tot rust komen en een boek schrijven.” Ook de bewering dat ze uit de politiek zou gaan spreekt Hirsi Ali tegen. „Onzin. Hoe kan dat nou. Ik bén alleen maar politiek.” Het VVD–Kamerlid is ook niet van plan over te stappen naar de Groep Wilders. „Ik blijf bij de VVD. Wilders is bezig met een protestpartij, om de boel wakker te maken, net als de LPF.”

Hirsi Ali is niet van plan haar toon te matigen of haar kritiek op de islam te nuanceren. „Nee, ik ga me absoluut niet aanpassen. Achter gesloten deuren zeggen mensen tegen elkaar: ’ja, het islamisme is gevaarlijk maar voor de rest is er weinig aan de hand’. Ik zeg: de islam in zijn zuiverste vorm is levensgevaarlijk.”

Hirsi Ali laat doorschemeren minister Donner van Justitie naïef te vinden in zijn houding tegenover het moslimradicalisme. „Hij heeft gezegd: als er iemand op straat wordt aangevallen, moet je roepen: Boe! En dan bel je de politie. Bij de moord op Van Gogh waren veel omstanders. Hadden die ’boe’ moeten roepen tegen Mohammed B.? Donner is een schat en een door en door fatsoenlijk mens. Maar dat is ook het probleem. Als de mentale wereld zo in elkaar zit, moet je niet over de veiligheid van andere mensen gaan.”

Ook op de houding van premier Balkenende heeft Hirsi Ali kritiek. „Ik geloof niet in oranje polsbandjes die fatsoen moeten genereren. Wat een onzin. Ik geloof in het vrije, redelijke individu dat je mag aanspreken op zijn verantwoordelijkheid.” .

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer