Cultuur & boeken
Erasmusbiograaf Langereis wint Libris Geschiedenis Prijs 2021

Sandra Langereis heeft met haar biografie van de humanist Desiderius Erasmus (1466-1536) de Libris Geschiedenis Prijs 2021 gewonnen. Dat is zondag bekendgemaakt in het radioprogramma OVT.

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken.

Sandra Langereis is de eerste biograaf van Erasmus die diens enorme briefwisseling op de voet volgt en de wording van zijn complete literaire erfenis te beschrijft. Ze schildert hem als de sprankelende auteur van de ”Lof der zotheid” en als brutale bijbelwetenschapper die het net zo hevig aan de stok kreeg met inquisiteurs als met de reformator Luther.

Uit een lijst van meer dan driehonderd historische boeken nomineerde de jury op 12 september vijf titels genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2021: ”Moederstad. Jakarta, een familiegeschiedenis” van Philip Dröge, ”Willem Drees. Daadkracht en idealisme” van Jelle Gaemers, ”Denken is verrukkelijk. Het leven van Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest” van Margriet van der Heijden, ”Erasmus. Dwarsdenker. Een biografie” van Sandra Langereis en ”Revolusi. Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld” van David Van Reybrouck.

De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam, Trouw en VPRO en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro. De prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt traditiegetrouw eind oktober uitgereikt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer