Burgemeesters positief over polsbandje voor QR-code horeca
Burgemeesters zijn positief over experimenten met polsbandjes waarmee mensen toegang konden krijgen tot de horeca. Intussen loopt er een kort geding tegen de invoering van de coronapas. De uitspraak is uiterlijk op 6 oktober.
In enkele gemeenten werden afgelopen weekeinde experimenten gehouden met polsbandjes, waarmee mensen na eenmalige vertoning van een coronatoegangsbewijs (CTB) toegang konden krijgen tot de horeca. Burgemeesters van het Veiligheidsberaad waren daar positief over. Het kabinet ziet er ook wel wat in, maar wil dan wel regels opstellen zodat een dergelijk systeem overal hetzelfde werkt en ook te handhaven is.
De voorzitters van de veiligheidsregio’s, die samen het Veiligheidsberaad vormen, overlegden dinsdag met demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over het eerste weekend waarin met het CTB werd gewerkt. In principe moet iedere bezoeker die bijvoorbeeld een kroeg of restaurant in wil, worden gecontroleerd of ze een geldige QR-code hebben in de CoronaCheck-app. Die code betekent dat je gevaccineerd bent, recent negatief getest of een coronabesmetting hebt doorgemaakt in de laatste zes maanden.
Veel horecaondernemers waren niet te spreken over de invoering van de coronapas. Het zou te veel tijd kosten en zij vinden het niet hun taak om als handhaver op te treden. In Breda en Alkmaar was afgelopen weekeinde een alternatief bedacht: mensen konden bij een controlepunt in de stad hun QR-code laten scannen, waarna ze een polsbandje kregen. Daarmee konden ze vervolgens horecagelegenheden in, zonder dat die ondernemers elke keer hun code moest scannen. In Alkmaar was er ook een watervaste stempel als alternatief voor een bandje.
Andere burgemeesters hebben ook wel oren naar zo’n systeem, bleek tijdens het Veiligheidsberaad. Het ministerie wilde deze woensdag met meer informatie komen over hoe zo’n systeem er dan uit moet zien. Er moet dan bijvoorbeeld voor elke dag een andere kleur bandje komen, aangezien een negatieve test maar 24 uur geldig is. Ook moet het alsnog mogelijk zijn om steekproefsgewijs controles uit te voeren.
De voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag doet uiterlijk woensdag 6 oktober uitspraak in het kort geding tegen de invoering van het coronatoegangsbewijs. De rechter zei dinsdag na afloop van de fors uitgelopen zitting dat ze veel moet afwegen.
Advocaat Bart Maes, die het kort geding tegen de Nederlandse staat voerde, eist dat de invoering van de coronatoegangspas wordt opgeschort tot aan een bodemprocedure. Maes: „Heel veel mensen die niet gevaccineerd zijn voelen zich, net als wij, enorm gediscrimineerd en worden weggezet als tweederangs burgers.”