Binnenland

Nederland van het slot: blij of bang na loslaten 1,5 meter?

De samenleving gaat deze zaterdag weer bijna helemaal open. De anderhalvemeterregel vervalt. Daar tegenover staat wel het verplichte gebruik van een coronapas bij bepaalde activiteiten. Wat verandert er?

Joe-Lize Brugge en Anne Vader
25 September 2021 08:07
Een medewerker van het Stedelijk Museum in Amsterdam verwijdert stickers waarop bezoekers op de afstandsregel worden gewezen. beeld ANP, Koen van Weel
Een medewerker van het Stedelijk Museum in Amsterdam verwijdert stickers waarop bezoekers op de afstandsregel worden gewezen. beeld ANP, Koen van Weel

Wat mag weer vanaf 25 september?

De anderhalvemeterregel verdwijnt. Dat betekent dat evenementen weer zonder beperkingen mogen plaatsvinden. Er zijn wel twee voorwaarden. Bezoekers moeten óf buiten samenkomen óf een vaste zitplaats hebben. Is een evenement binnen en hebben mensen geen vaste plek, dan is maximaal 75 procent van het aantal gasten dat in de zaal past welkom. Daarnaast mag de horeca volledig open als gasten een vaste zitplaats hebben. Is dat niet het geval, dan zitten ondernemers ook vast aan een maximale capaciteit van 75 procent van de zitplaatsen.

Het thuiswerkadvies verandert van „werk thuis tenzij het niet anders kan” naar „werk thuis als dat kan en op kantoor als dat nodig is.” Hogescholen en universiteiten kunnen weer volledig open. De maximale groepsgrootte van 75 studenten per ruimte vervalt. In het mbo bestaat die limiet van 75 nog wel.

17533157.JPG
beeld RD

Het loslaten van de afstandsregel kent wel mitsen en maren: zo wordt de coronapas ingevoerd. Die is nodig voor toegang tot de horeca, de cultuursector en sportevenementen, voor zowel binnen- als buitenlocaties.

Mag ik weer dicht op anderen zitten?

„Natuurlijk blijft 1,5 meter nog steeds de veilige afstand. Maar het móét straks niet meer”, drukte premier Rutte Nederlanders op het hart tijdens de laatste persconferentie. Met andere woorden: afstand houden is niet meer verplicht, maar de overheid adviseert om dat toch te blijven doen. Ook raden Rutte en De Jonge handen schudden af.

Waar kan ik nog heen zonder coronapas?

Kerken mogen volledig open, maar hoeven geen toegangsbewijs te vragen. Ook doorstroomlocaties zijn uitgezonderd van de verplichte coronapas. Hieronder vallen bijvoorbeeld dierentuinen, afhaalrestaurants en musea. Terrassen zijn eveneens toegankelijk zonder pas. Degene die binnen naar het toilet wil, heeft het bewijs echter wel nodig en moet zich ook identificeren. Kinderen onder de dertien mogen overigens wel overal komen zonder pas.

Hoe zit het met de mondkapjesplicht?

Die blijft bestaan in het openbaar vervoer, het professioneel personenvervoer, zoals taxi’s en in bepaalde gedeeltes van vliegvelden en vliegtuigen. Tot 25 september was het dragen van een kapje ook verplicht in stations en op perrons. Die regel vervalt: het mondmasker is nu alleen verplicht ín de vervoersmiddelen.

Tot wanneer gelden de nieuwe regels?

Het kabinet zal begin november de regels opnieuw overwegen. Het is echter nog onzeker of de regels dan verder worden versoepeld. Dat hangt af van de belasting van de zorg.

Niet langer is het aantal besmettingen leidend voor de coronastrategie van de overheid. Het aantal ziekenhuisopnames is vanaf zaterdag doorslaggevend, omdat dat rechtstreeks iets zegt over de druk op de zorg. Als er wekelijks gemiddeld slechts tien ic-opnames en veertig ziekenhuisopnames zijn, ziet minister De Jonge een „mogelijkheid tot afschaling van de maatregelen.”

Bij een weekgemiddelde van 25 ic-opnames en 100 ziekenhuisopnames moet de overheid volgens hem weer strengere regels overwegen.

„Hopen op twee diensten in de kerk nu maatregel verdwijnt”

17533158.JPG
-Hester Evers. beeld RD
Hester Evers (51) uit Doetinchem: „Ik ben blij met het einde van de 1,5 meter. Als we naar het oude normaal gaan, dan wil ik heel graag dat de zondag weer normaal wordt. Dat we niet meer zondagochtend na het ontbijt op de bank hoeven gaan zitten. Hopelijk mogen we zondag weer twee keer naar de kerk in plaats van één keer.

Natuurlijk, ik ben blij dat we via de laptop de dominee kunnen zien. Maar op een gegeven moment raak je eraan gewend en dat vind ik geen goede ontwikkeling. In mijn gezin wil ik ook graag het goede voorbeeld geven. Op dit moment hebben we nog drie kinderen –in de leeftijd van 16, 14 en 8 jaar– thuis wonen.

Normaal gesproken zit je op rechtop in de kerkbank en luister je netjes. Thuis is het onrustiger en voor mijn gevoel ook oneerbiediger. We doen zeker ons best en zitten tien minuten voor kerktijd met de Bijbel op schoot klaar. Maar dan is er weer iemand die een potlood moet hebben en dan wordt er toch weer heen en weer gelopen. Ik moet ook altijd opletten dat niemand in slaap valt, want dat gebeurt toch snel als je op de bank zit met een kleedje om je heen.

Aan de afstandsmaatregel houd ik me de laatste tijd niet echt meer. De mensen in mijn omgeving ook niet. We hebben een paar keer een feestje gehad waar geen afstand werd gehouden. Zelf koos ik ervoor mijn verjaardag in kleine groepjes te vieren, zodat iedereen die dat wilde op 1,5 meter van een ander kon zitten.

Van het handen geven en knuffelen ben ik nooit zo geweest. Ik vond het prima dat dit niet mocht. Na het boodschappen doen waste ik, ook voor coronatijd, altijd m’n handen. Ik vond het dus heel fijn dat je je winkelkarretje kon schoonmaken. Iedereen zit tenslotte overal met z’n handen aan.”

Poffertjes

„Afgelopen dagen werden we weer geconfronteerd met corona. Een opa en oma, die wel zijn ingeënt, bleken besmet te zijn. En toen onze dochter een kinderfeestje gaf, belde een van de moeders op dat ze corona had. De meisjes zaten net met z’n allen poffertjes te eten aan tafel. Het vriendinnetje moest toen naar huis.


Die gebeurtenissen zetten me wel aan het denken: ik kan wel fanatiek roepen dat ik blij ben weer twee keer naar de kerk te kunnen, maar misschien moet ik even op de rem gaan staan. Als de besmettingscijfers weer zouden stijgen, moeten we een stapje terugdoen en daar ook niet over mopperen.

Ik ben best voor vaccinatie, maar het lijkt me vreselijk als de kerk daarin onderscheid zou maken. Als er ineens een buurman zonder bewijsje binnenstapt, is die –zoals altijd– gewoon welkom.

De dwang met het coronapaspoort vind ik super fout. Dan kies ik er nog liever voor dat de 1,5 meter blijft. Ook als dat zou betekenen dat we de kerkdienst eens per zondag thuis moeten blijven volgen.”

Bangerikenvak

„Grootste verschil voor mij is dat er in de kerk de komende zondagen nog aparte vakken zijn waar mensen 1,5 meter afstand houden. De bangerikenvakken, noem ik dat. En ja, daar schuif ik zondag ook in. Ik vind schouder aan schouder zitten nog niet zo’n fijn idee.

Dat de overheid de afstandsregel loslaat, komt mede omdat de vaccinatiegraad landelijk rond de 80 procent ligt. In onze burgerlijke gemeente is 70 procent gevaccineerd, in ons dorp vermoedelijk nog minder mensen en ik schat dat het percentage in de kerk nóg lager ligt. Dan moet je gewoon nog steeds erg voorzichtig zijn.


Dat we nu alle keren weer naar de kerk kunnen, weegt wat mij betreft niet op tegen het risico van de 1,5 meter loslaten. Wij konden de afgelopen tijd al één en sommigen zelfs twee van de drie diensten naar de kerk. De dienst thuis volgen vind ik niet per se minder. Bovendien doen we dat met een reden.

Ik denk dat we de oproep om de onderlinge samenkomst niet na te laten snel versmallen tot zo veel mogelijk naar de kerk gaan. Maar die oproep is gericht aan de gelovigen, om elkaar te vermanen en te bemoedigen om daardoor te groeien in de genade en de kennis van onze Heere en Zaligmaker. Persoonlijk ervaar ik een bijeenkomst rond de Bijbel waarbij je ook van hart tot hart met elkaar spreekt, meer als zo’n onderlinge samenkomst dan een kerkdienst waarbij je verder met niemand contact hebt.”

Meer over
Corona

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer