Economie

Jurist: Horeca met afstandsregel en zonder coronacheck niet strafbaar

Ondernemers die in hun horecazaak blijven vasthouden aan de anderhalve meter afstand en geen coronacheck doen, zijn niet strafbaar. Dat zegt mr. drs. Kim Tjoa, mede-bestuurslid van het platform Keuze Vrij Bij Mij. Volgens het ministerie van VWS moet een horeca-ondernemer wel degelijk naar de coronapas vragen.

Redactie economie
16 September 2021 21:08Gewijzigd op 28 September 2021 08:29
beeld Kim Tjoa
beeld Kim Tjoa

Tjoa heeft zich de afgelopen twee weken verdiept in juridische vraagstukken rond het invoeren van een verplichte coronacheck voor onder andere de horeca. „Het is heel lastig om de regeling goed te begrijpen. Maar juridisch lijkt het erop dat het toegangsbewijs alleen nodig is als de horecagelegenheid besluit om weer terug te keren naar 100 procent bezetting. Blijft deze lager, dan verandert er niets.”

Volgens de jurist staat het een horecaondernemer vrij om de oude regeling te handhaven. „Er staat nergens dat dat verboden is. En de overheid kan ondernemer niet dwingen om terug te gaan naar de 100 procent bezetting.”


Per 25 september zijn coronatoegangsbewijzen verplicht in de horeca. Bezoekers kunnen een toegangsbewijs krijgen als ze volledig zijn gevaccineerd, zijn hersteld van corona of zich negatief hebben laten testen. Tegen deze maatregel is veel verzet.

Zo gaan elf horecaondernemers op de Beestenmarkt in Delft geen coronapaspoorten controleren. Dat lieten de elf cafés en restaurants donderdag in een verklaring op Facebook weten. De horecazaken zijn bang dat de controle ten koste gaat van de klandizie. Zij houden liever vast aan de 1,5 meter afstand. Of dat gevolgen heeft, zeggen de ondernemers niet te weten.

Mochten de Delftse ondernemers een procesverbaal krijgen, denkt Tjoa dat die bij de rechter geen stand houdt. „Niet als ze zich wel aan de anderhalve meter afstand hebben gehouden. Juridisch gezien heeft de ondernemer dan voldaan aan zijn verplichtingen.”

Tjoa gelooft ook niet dat de politie of buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) dergelijke ondernemers zullen bekeuren. Burgemeester Halsema van Amsterdam zei dat haar ambtenaren alleen zullen optreden is als er sprake is van excessen.

Tjoa: „Boa’s en agenten hebben ook al aangegeven niet te zullen handhaven als het er gewoon ordelijk aan toe gaat. Als je de anderhalve meter afstand goed geregeld hebt, zou ik mij als horecaondernemer niet al te veel zorgen maken.”

Plicht

Het ministerie weerspreekt dat. „Het klopt dat een horecaondernemer niet verplicht is om naar een bezetting van 100 procent te gaan en dat hij de anderhalvemeterregel kan blijven handhaven”, zegt een woordvoerder van het ministerie. „Maar hij is wel verplicht om te vragen naar een coronatoegangsbewijs. Dit is een voorwaarde voor openstelling van de locatie.” Als de ondernemer niet aan deze plicht voldoet, kan hij een boete krijgen.

Ook de informatie van Koninklijke Horeca Nederland wijst die richting op. Zo schrijft de branchevereniging op haar website dat de horeca gasten vanaf 13 jaar „moet” controleren op een coronatoegangsbewijs en spreekt ze over een verplichting.

Motie verworpen

Donderdagavond stelde SGP-parlementariër Chris Stoffer samen met Nicki Pouw-Verweij (JA21) en Caroline van der Plas (BBB) nog wel voor om –alle– ondernemers een vrije keus te geven: óf werken met een coronapas, óf niet, maar dan wel de anderhalve meter tussen gasten handhaven.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zag echter geen heil in het plan en de Tweede Kamer verwierp de motie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer