Politiek
Kaag onder vuur vanwege opstelling bij kabinetsformatie

D66-leider Sigrid Kaag ligt onder vuur vanwege haar opstelling tijdens de kabinetsformatie.

D66-leider Sigrid Kaag. beeld ANP, Bart Maat
D66-leider Sigrid Kaag. beeld ANP, Bart Maat

„Lees veel verhalen over ”schuldvraag” stranden formatie. Maar de zaak is kraakhelder: op 17 maart zei de kiezer dat huidige coalitie door mocht gaan. Als vanaf 18 maart D66 niet de ChristenUnie had uitgesloten, hadden we op 1 mei een nieuw kabinet gehad.”

Theoloog en EO-televisiepresentator Andries Knevel volgt de politiek nog op de voet en hij heeft er ook een mening over. Rekenkundig heeft Knevel het gelijk aan zijn zijde. Het kabinet-Rutte III met daarin VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, had bij de start 76 van de 150 zetels. Door het vertrek van VVD’er Van Haga werden dat er 75. Maar bij de verkiezingen kreeg de huidige coalitie weer een meerderheid van 78 zetels.

Niet alleen van Knevel krijgt Kaag onder uit de zak. De Leidse hoogleraar Ellian, wiens zoon sinds de verkiezingen voor de VVD in de Tweede Kamer zit, stelde in het weekblad Elsevier dat de keuze van Kaag om met de twee linkse partijen PvdA en GroenLinks in zee te gaan, leidde tot het mislukken van de formatiegesprekken tot nu toe.

PVV-voorman Wilders is ook geen fan van D66, maar toch zou hij best met Kaag de mogelijkheden in de formatie willen verkennen. De populistische voorman stuurde een pittige tweet naar zijn volgers, daarbij verwijzend naar de gesprekken die Kaag als minister van Buitenlandse Zaken voert met de Taliban in Afghanistan. „Dus Kaag spreekt wél met het islamitisch terroristisch moordenaarstuig van de Taliban maar níet met de democratisch gekozen PVV.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer