„We staan aan het begin van een nieuw academisch jaar in een wereld vol dreiging en onzekerheid.” Met die woorden opende rector prof. dr. Roel Kuiper het academisch jaar van de Theologische Universiteit Kampen (TUK). Hij was echter ook hoopvol.
De opening had maandag plaats in de Nieuwe Kerk, kerkgebouw van de Nederlands gereformeerde kerk in Kampen. De bijeenkomst trok ongeveer zeventig bezoekers. Prof. Kuiper opende aan de hand van 1 Petrus 3:8-17 en sprak over de hoop. Zo somber als hij begon, bleef hij niet. „Door de hoop dat het goed komt met ons en met de wereld, sterkt zich een gemeenschap, gevoed door geloof en liefde.”
De universiteit laat dit jaar een lichte groei van het aantal studenten zien. Vorig jaar waren er in totaal 142 studenten, nu 147. De instroom van zowel de bachelor als de predikantsmaster is op hetzelfde niveau als vorig jaar. Vooral zij-instromers, studenten die na een andere studie of op latere leeftijd de weg naar de TUK weten te vinden, zorgen voor een stijging in de studentenpopulatie.
Verhuizing
De verhuizing van de TUK naar Utrecht kwam ook ter sprake. Aan het ministerie is toestemming gevraagd om de universiteit te mogen verplaatsen. Op dit moment is de universiteitsgemeenschap in afwachting van het antwoord. Als alles naar verwachting gaat, hoopt de TUK in september 2022 te starten met de bacheloropleiding in Utrecht. De komende jaren zal dan steeds meer worden „overgebracht.” De rector verwacht dat de universiteit in Utrecht „een grotere werfkracht ontwikkelt en een bredere functie zal vervullen als instelling voor christelijk hoger onderwijs.”
Vaderland
Dr. Almatine Leene, predikant van de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Hattem-Noord en Theoloog des Vaderlands, sprak de openingsrede uit, met de titel: ”Theologie voor het vaderland”.
Ze begon haar lezing met de vraag: „Wat betekent theologie beoefenen voor het vaderland in Nederland?” Hoewel de ontkerkelijking toeneemt, is theologie nog steeds relevant, stelde dr. Leene. „Theologie gaat namelijk over alles in het leven en daarna.”
Theologen leven vooral in bubbels, zei ze. „Daardoor kan de wereld klein blijven, terwijl ze dat niet is.” Dr. Leene gaf aan dat ze niet geloofde in theologie vóór het vaderland, maar wel in theologie ín het vaderland. Theologie die midden in de samenleving staat en ontmoeting mogelijk maakt.
Ontmoeting had een sleutelfunctie in de lezing: „Theologen die een eindje op weg willen gaan met anderen, die de ontmoeting aangrijpen om iemand te leren kennen.”
Theologie kan je losmaken van jezelf en je richten op het Hogere, zei de Theoloog des Vaderlands. „God is de God van ontmoeting. God de Zoon daalt af en wordt mens. Ontmoetingen met God zijn juist te vinden daar waar de ander is. In het midden of aan de rand van de samenleving.”
Relevant zijn als theoloog vraagt om moedige keuzes, aldus dr. Leene. „Ontmoetingen met mensen die anders zijn, denken, geloven en leven is zelfs gevaarlijk. Echter, vermijden en leven uit angst is geen optie. De hele wereld is Gods wereld en ik mag liefhebben omdat Hij mij als eerste lief heeft gehad. Leven vanuit ruimte en hoop voor iedereen geeft perspectief.”
Een houding van vragen helpt daarbij, stelde dr. Leene. „Het zijn vragen die je uitdagen en verder helpen.”
Ze hoopt dat studenten en theologen het „avontuur” durven aan te gaan. „Zodat vele ontmoetingen met God zullen plaatsvinden die tot zegen zullen zijn voor iedereen in Nederland.”