Kerk & religie
Theologisch onderwijs verdwijnt uit Kampen

De Theologische Universiteit Kampen (TUK) van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) wil naar Utrecht verhuizen. Daarmee komt een einde aan bijna 170 jaar theologisch onderwijs in de IJsselstad.

8 July 2021 11:00
Universiteitsgebouw aan de Broederweg in Kampen. beeld RD
Universiteitsgebouw aan de Broederweg in Kampen. beeld RD

Hoe is de TUK ontstaan?

De universiteit heeft oude papieren: op 4 december 1854 opent de Theologische School in Kampen haar deuren. De academie leidt predikanten op voor gemeenten die bij de Afscheiding van 1834 de Nederlandse Hervormde Kerk hebben verlaten. Na de vorming van de Gereformeerde Kerken in Nederland (GKN) in 1892 worden ‘Kampen’ en de Vrije Universiteit in Amsterdam de predikantsopleiding van het nieuwe kerkverband.

De Vrijmaking van 1944, waarbij een deel van de gereformeerden de GKN verlaat en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) vormt, leidt ook in Kampen tot een scheuring. Sindsdien zijn er twee theologische hogescholen (later universiteiten) in de IJsselstad. Die van de GKV bevindt zich aan de Broederweg. De Kampense vestiging van de Protestantse Theologische Universiteit sluit in 2012 haar deuren. Met het vertrek van de TUK verdwijnt het universitair onderwijs uit Kampen.

Waarom vertrekt de TUK?

De universiteit bezint zich al sinds 2006 op haar toekomst. Het is voor relatief kleine onderwijsinstellingen –de TUK telt nu zo’n 150 studenten, 20 docenten en 30 andere medewerkers– lastig om op eigen benen te staan, ook financieel. Dan is er nog het universiteitsgebouw aan de Broederweg: dat voldoet niet meer aan de arbo- en andere wettelijke eisen.

De vorming van de Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU), samen met de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA), loopt in 2017 op niets uit. Dus kijkt de TUK verder, waarbij Zwolle en Utrecht als belangrijkste opties gelden.

Waarom Utrecht?

Uit verschillende onderzoeken naar de geschiktste locatie voor de predikantenopleiding blijkt dat studenten massaal voor Utrecht kiezen vanwege de kwaliteit en het imago van een studentenstad. Ze hechten veel waarde aan diversiteit en keuze in opleidingen, en aan de aanwezigheid van medestudenten met diverse achtergronden in studentenverenigingen.

Zwolle is lange tijd in de race als nieuwe vestigingsplaats, maar het wordt dus Utrecht. Het is voor de TUK van belang dat er in de stad christelijke studenten, instellingen én een academische setting aanwezig zijn. Dat laatste ontbreekt in Zwolle, al zijn er wel christelijke instellingen voor hoger onderwijs.

Wat betekent de verhuizing voor de samenwerking met de andere instellingen?

De TUK en de TUA werken samen in een onderzoeksgroep voor Bijbelse exegese en theologie. Wat TUA-rector prof. dr. H. J. Selderhuis betreft, gaat deze samenwerking ook na de verhuizing gewoon door.

Aan de TUK is sinds 2018 ook de Nederlands Gereformeerde Predikantenopleiding gevestigd, die eerder bij de TUA was ondergebracht. Als de minister later dit jaar groen licht geeft aan de plannen, verhuist die ook mee naar Utrecht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer