Burgemeester Verhoeve: Predikant moet zich trainen in tweetaligheid
Laat predikanten zich trainen in tweetaligheid, vindt de Goudse burgemeester Pieter Verhoeve. „De intieme taal van de Bijbel heeft een eigen waarde, maar het is wel een andere taal dan die van de wereld om ons heen.”
Verhoeve sprak donderdag tijdens de vierde en laatste dag van de studieweek voor theologiestudenten. De bijeenkomsten in Mennorode in Elspeet werden georganiseerd door de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk en werden bijgewoond door in totaal 31 studenten.
Het thema was ”Gereformeerd theoloog zijn in déze tijd”. Verhoeve sprak over ”Kerk en staat”. Het is een actueel onderwerp, zei hij. Verhoeve wees op de protesten deze week tegen de komst van Afghaanse vluchtelingen in Harskamp en op de kwestie rond ds. A. Kort uit Krimpen aan den IJssel, die over uitspraken in een brief naar aanleiding van maatregelen rond het coronavirus gehoord wordt door het gerechtshof.
De Goudse burgemeester vindt het belangrijk dat predikanten zich trainen in tweetaligheid. „De intieme taal van de Bijbel is niet dezelfde als die van de wereld om ons heen. Achter de woorden van ds. Kort over het uitbannen van „de roepende zonden die tegen de scheppingsorde indruisen” zit een wereld van uitleg. Nu gaat het gerechtshof mogelijk exegetiseren.”
Verhoeve vindt het belangrijk dat het woordgebruik van predikanten voor iedereen begrijpelijk is, ook omdat steeds meer kerkdiensten worden uitgezonden. „Dat brengt kwetsbaarheden met zich mee. Beseffen kerkenraden dat iedereen iets kan vinden van wat er tijdens een kerkdienst gebeurt?
In zijn functie als burgemeester heeft Verhoeve regelmatig contact met de ruim zestig geloofsgemeenschappen in zijn gemeente. Hij constateert dat de kerken hiervoor niet zelf het initiatief hebben genomen. „Ze nemen deel aan de zoomsessie omdat ze door de gemeente zijn uitgenodigd.”
Eenzaamheid
Verhoeve vindt contact met de kerken belangrijk, zoals hij dat ook vindt van contact met sportverenigingen en supermarkten. „Kerken kunnen een grote rol spelen in de buurt waarin ze staan, net zoals de sportclubs dat doen. Waarom zouden geloofsgemeenschappen achterblijven? Het is prachtig dat er binnen de kerken veel vrijwilligerswerk gedaan wordt, maar het meeste gebeurt voor de eigen mensen.”
Volgens de Goudse burgemeester kunnen de kerken met name veel doen om eenzaamheid tegen te gaan. Hij adviseerde om te beginnen met „een boterham” en goede relaties op te bouwen. „Ga je niet stoer maken, maar ga dienend midden in de wereld staan. Jezus was bewogen met de hele stad Jeruzalem.”
’s Middags sprak emeritus predikant ds. J. C. Schuurman over volharding. Hij constateerde dat veel theologiestudenten tijdens hun opleiding door een crisis gaan. Als ze als predikant in een gemeente staan, is de kans groot dat ze tegen problemen oplopen en uitgeblust raken. „Er kan narrigheid richting de gemeente en God ontstaan en dat kan leiden tot narigheid.”
Om het vol te houden, is het volgens ds. Schuurman van belang dat een predikant zelf uit de genade leeft. „Als je niet uit de goede Bron leeft –uit God en Zijn Woord– raak je uitgeput.”
Gebed
Hij gaf drie aandachtsgebieden door. Het eerste is het gebed, waarbij oefening en discipline belangrijk zijn. Het tweede is de meditatieve Schriftlezing. Daarbij leest de predikant de Bijbel niet voor zijn werk in de gemeente, maar om er zelf door gevoed te worden. Het derde is geestelijke begeleiding van of door de predikant. „Dat is iets anders dan geestelijke massage, waarbij de pastor de woorden spreekt die gemeenteleden verlangen.”
De studieweek werd afgesloten met een encouragement (aanmoediging) door emerituspredikant ds. P. H. van Trigt die op 31 augustus afscheid neemt als bestuurslid van de Gereformeerde Bond.