Column (ds. J. Belder): Geluidsrem
Zoekt iemand een baan met toekomstperspectief? Word oorarts of verkoper van gehoortoestellen. Het aantal gemankeerde oren neemt alleen maar toe, zo blijkt uit onderzoek van Erasmus MC en VeiligheidNL. Van de jongeren heeft 13 procent beginnende gehoorschade. Onze ogen verknallen we met urenlang turen op beeldschermen. Maar nu dreigen onze oren ook te sneuvelen. Van de 40-plussers hebben 1,2 miljoen mensen gehoorverlies.
Al jaren worden bakken trommelvlies verwoestende en zenuwslopende herrie over ons uitgestort. Nooit zijn we zonder. De vroege vogels met hun prille zang moeten het al snel afleggen tegen de herrie van op gang komende machines, apparaten en auto’s met klapperende lading. Naar gelang de dag vordert neemt het aantal decibellen toe. Overal klinkt gezaag, geronk, gebonk, gesis, geplof, geknetter.
Onbegrijpelijk dat de loeiharde herrie van disco’s en festivals met meer dan 100 decibel zo velen als muziek in de oren klinkt en zelfs verslavend werkt. Zet de rem op hard geluid. Vaak is die rem buiten mijn bereik. Wat kan ik doen tegen blèrende en bonkende autospeakers? Tegen vlieglawaai? En dan woon ik nog niet eens bij Schiphol of Vliegbasis Leeuwarden, waar F-35-straaljagers omwonenden hoorndol maken met hun gekrijs als van een leger op hol geslagen slijptollen.
Boven mijn leefomgeving cirkelen regelmatig jankende Apaches, Chinooks en heli’s. De Posbank is een walhalla voor motorclubs. Stiltegebieden zijn niet stil. Timberjacks ontbomen agressief brullend hele bospercelen. Professionele diesel slurpende houtversnipperaars vieren iedere dag hun snipperdag. Ook de steeds groter wordende landbouwwerktuigen met megahoeveelheden pk’s en mammoetbanden weten met de stilte raad. Voeg daar de vele motoren bij met het geluid als van een opstijgende raket, brommers met afgezaagde uitlaat, scooters al even opgefokt als hun berijders, quads, auto’s met ‘pops and bangs’ in de uitlaat aangebracht om keiharde knallen te maken, bladblazers, motorzagen en grasmaaiers. Inmiddels komen de eerste klachten los over laagfrequent gebrom van warmtepompen. Bezint eer gij begint!
Vorig voorjaar, toen we onder de indruk waren van corona, werd het even stil. We zeiden: Zo moet het blijven. Maar zo bleef het niet. Degenen die nog op de geluidsrem kunnen trappen, wetgevers en -handhavers, zijn Oost-Indisch doof voor petities en noodkreten vanuit de samenleving. Het groene licht voor Formule-1-races in de Zandvoortse duinen is het ultieme bewijs daarvan. Wie redt ons van de aanzwellende herrie?