Waarom prins Gabriël niet mag trouwen met prinses Amalia
Trouwen met Amalia, Alexia of Ariane? Dat zit er niet in voor de Belgische prins Gabriël, die vrijdag zijn achttiende verjaardag viert.
Een Belgisch decreet verbiedt namelijk een huwelijk tussen een lid van de Belgische koninklijke familie en het Nederlandse koningshuis. Die wet stamt uit 1830, het jaar dat België zich onafhankelijk verklaarde. Nederland mag nooit meer de macht over ons hebben, vonden de Belgen.
Die „eeuwige uitsluiting van de familie Oranje-Nassau van enige macht in België” geldt tot op heden. Ondanks dat politici de afgelopen twintig jaar zeker zes pogingen deden om de regeling te veranderen. Is dit zo’n belangrijk punt voor de Belgen?
Welnee, zegt Wim Dehandschutter, royaltyjournalist bij Het Nieuwsblad. Hij wijst erop dat het Vlaams Belang deze „discriminatie” meestal ter discussie stelde. „Ironisch, want juist die partij wil de monarchie afschaffen. Bij koningsgezinder partijen leeft die vraag helemaal niet.”
Dehandschutter vermoedt dat critici „dit symbolisch dossier aankaarten om aan te tonen dat het koningshuis een verouderd instituut is.” Volgens hem weten maar weinig Belgen dat dit in de grondwet staat. Bovendien is het verbod puur theorie. „Als een van onze prinsen of prinsessen een partner vindt in het Nederlandse koningshuis, kan ik me niet voorstellen dat de politiek daar op basis van dit oude grondwetsartikel moeilijk over zal doen. Maar op dit moment zijn er belangrijker thema’s die aangepakt moeten worden.”