Koninklijk Huis
Máxima en Mathilde: vorstelijke vriendinnen

De meest voor de hand liggende overeenkomst tussen de koninginnen van Nederland en België is snel gevonden. Zowel Máxima als Mathilde werd van meisje ver van de troon prinses en vervolgens koningin. Miljoenen mensen volgden hun entree aan het koninklijke hof. En volgen tot op heden alle facetten van hun bestaan.

Corine Boone-Bruggink
Koningin Mathilde en koningin Máxima stemden hun outfit op elkaar af tijdens de gezamenlijke opening van beeldententoonstelling Vormidable op het Lange Voorhout in Den Haag op 20 mei 2015. beeld ANP
Koningin Mathilde en koningin Máxima stemden hun outfit op elkaar af tijdens de gezamenlijke opening van beeldententoonstelling Vormidable op het Lange Voorhout in Den Haag op 20 mei 2015. beeld ANP

Máxima en Mathilde zijn buurvorstinnen. Naast de officiële collegiale band onderhouden ze er ook één op vriendschappelijk niveau. Opvallend, gezien hun uiteenlopende achtergronden en karakters. De overeenkomsten verbinden.

Mathilde d’Udekem d’Acoz (20 januari 1973) verschijnt een paar jaar eerder dan Máxima op het koninklijke toneel. De Belgische heeft blauw bloed; ze stamt van zowel vaders- als moederskant uit een oud adellijk geslacht.

Na de middelbare school studeert Mathilde voor logopediste; ze heeft tot haar verloving in 1999 een eigen logopediepraktijk in Brussel. In 1998 start ze met een studie psychologie.

Een jaar later is het afgelopen met haar anonimiteit. Alle ogen zijn op Mathilde gericht als ze wordt voorgesteld als de verloofde van de Belgische kroonprins Filip. De twee kennen elkaar dan drie jaar, maar hun relatie bleef verborgen.

De Belgische burgers en media reageren enthousiast op de prinselijke verloving. Ze typeren Mathilde als chic, charmant en ingetogen. En als de perfecte wederhelft voor de nogal stijfjes overkomende Filip. Het verloofde paar start een charmeoffensief; er wordt een groot volksfeest in het kasteel van Laken georganiseerd, als voorbereiding op het huwelijk dat op 4 december 1999 plaatsvindt.

Discussie

De kennismaking van Máxima Zorreguieta (17 mei 1971) met Nederland verloopt ietwat stormachtiger. Ze komt dan wel uit een welgestelde Argentijnse familie, maar het ligt niet voor de hand dat ze met een prins zal trouwen.

Na een studie economie maakt Máxima carrière in het internationale bankwezen. Ze leert prins Willem-Alexander in april 1999 kennen op een feestje van wederzijdse vrienden in het Spaanse Sevilla. Aan het einde van dat jaar maakt Máxima kennis met Mathilde. De Argentijnse verhuist in die periode van New York naar Brussel, omdat haar vriendschap met Willem-Alexander vastere vormen aanneemt.

Die relatie blijft niet lang geheim. Paparazzi snappen de twee op diverse locaties in binnen- en buitenland. In de aanloop naar de verloving, op 30 maart 2001, speelt de discussie over de rol van Máxima’s vader Jorge Zorreguieta in het regime van generaal Videla de hoofdrol. Oud-premier Kok redt de zaak door Zorreguieta te verbieden de bruiloft bij te wonen.

Máxima wint de harten van de Nederlanders door haar goedlachse verschijning en charmante optreden tijdens de bekendmaking van de verloving. Ze wordt door Willem-Alexander geprezen om haar „brede visie, gevoel voor humor, intelligentie en relativeringsvermogen.” Het huwelijk op 2 februari 2002 wordt door miljoenen mensen via de tv gevolgd.

Populairste lid

Máxima en Mathilde trouwen allebei met een kroonprins en worden vanaf dat moment publiek bezit. Hun handel en wandel liggen onder een vergrootglas. Het duo ervaart de zon- en schaduwkanten van hun koninklijk bestaan.

De troonsbestijging van hun echtgenoten markeert een belangrijke mijlpaal in hun leven. Máxima en Mathilde worden allebei in 2013 koningin. Hun populariteit stijgt. En daarover hoefden de twee al niet te klagen; zowel Máxima als Mathilde staat met stip op nummer één als het populairste lid van het Koninklijk Huis waartoe ze behoren.

De Belgen waarderen hun koningin onder meer vanwege haar onbesproken gedrag; ze maakt geen uitglijders zoals haar man en vooral haar zwager prins Laurent dat nogal eens doen. Daarnaast is ze volgens veel Belgen het toonbeeld van elegantie en discretie, een intelligente vrouw die haar rol nauwgezet en met een glimlach uitvoert. Als pre wordt beschouwd dat Mathilde de eerste Belgische koningin is die in België is geboren en getogen.

Onder Vlamingen bestaat er wel wat onvrede, want vloeiend Nederlands spreekt koningin Mathilde niet, ondanks een taalcursus. Zij kijken ietwat jaloers naar het noorden, waar koningin Máxima zich soepeler uitdrukt in hun taal.

Ook Máxima groeit in korte tijd uit tot het populairste lid van het Oranjehuis. De overgang van het burgerleven naar dat van een prinses lijkt naadloos te verlopen. Ook aan de invulling van haar nieuwe functie als koningin geeft Máxima haar beste kunnen.

Anders dan haar Belgische collega is de Nederlandse koningin minder ingetogen; ze komt vrolijker, spontaner en ongedwongener over. Haar charme en niet-aflatende enthousiasme worden door velen bewonderd.

Voor beide koninginnen geldt dat ze een positieve invloed uitoefenen op hun echtgenoot. Vooral de wat gespannen en houterige Filip lijkt in het bijzijn van zijn echtgenote spontaner te worden. De koninginnen lijken zowel kritieken op hun echtgenoten te temperen als een wederkerig effect te bewerkstelligen: dat de koningen in hun schaduw komen te staan.

Kraambezoek

Beide koninginnen zijn moeder geworden. Mathilde en Filip zijn ouders van vier kinderen: Elisabeth (2001), Gabriël (2003), Emmanuel (2005) en Eléonore (2008). Máxima en Willem-Alexander krijgen drie dochters: Amalia (2003), Alexia (2005) en Ariane (2007).

Koningin Mathilde is peetmoeder van prinses Alexia. De vriendschap tussen beide koninginnen werd eveneens duidelijk na de geboorte van Mathildes oudste dochter Elisabeth. Máxima kwam al in het ziekenhuis op kraambezoek. De gezinnen ontmoeten elkaar met regelmaat in privésfeer. De overeenkomende leeftijden van de kinderen zijn een voordeel.

Het Belgische koninklijk gezin is rooms-katholiek. Koningin Máxima gaf bij haar verloving aan dat ze zich „oriënteert op het protestantisme”, maar is nog steeds in naam rooms-katholiek. Zij en Willem-Alexander beschouwen religie als een privékwestie.

Kinderen en kwetsbaren

Máxima en Mathilde moesten met hun verloving hun voormalige baan opgeven. Beiden zetten zich op diverse fronten in voor hun land.

Koningin Máxima kan haar ambities op economisch terrein kwijt als speciaal functionaris van de Verenigde Naties voor ontwikkelingszaken. Overal ter wereld geeft ze advies over microkredieten, met als doel mensen te helpen hun eigen bestaan op te bouwen. Ook is ze beschermvrouw van het Oranje Fonds, het grootste fonds op sociaal gebied in Nederland.

Ook Mathilde heeft zich korte tijd ingezet voor microkredieten. Ze ondersteunt koning Filip bij handelsmissies in het buitenland en zet zich vooral in voor kwetsbaren in de samenleving. Voor deze doelgroep maakt de Belgische koningin gebruik van Het Prinses Mathilde Fonds; het fonds is opgericht met giften die Mathilde en Filip bij hun huwelijk kregen.


Kledingmatch

Een zichtbare overeenkomst tussen de koninginnen is het visitekaartje dat ze afgeven met hun kleding. Zowel Máxima als Mathilde is vaste klant bij couturier Edouard Vermeulen van modehuis Natan in Brussel. Een groot deel van hun garderobe is van de hand van Vermeulen. De ontwerper brak door met de trouwjurk voor Mathilde.

De Belgen waarderen Mathildes veelvuldige keus voor Natan. In Nederland wordt Máxima kritischer beoordeeld op haar talloze outfits van de Belgische couturier. Ze draagt bij maar liefst zeven op de tien activiteiten kleding van Natan, en dat is iets meer dan Mathilde doet.

Diverse modeliefhebbers zouden Máxima graag zien als muze van Nederlandse ontwerpers. Met haar keuze voor een inhuldigingsjapon van de Nederlandse Jan Taminiau maakte Máxima echter veel goed.

Dat het duo veel openbare verplichtingen heeft, betekent dat Vermeulen moet vermijden dat de koninginnen dezelfde outfits dragen. Het voorkomt niet dat de koninginnen regelmatig in gelijkende ensembles worden gespot wat betreft model, kleur of print.

In een interview met het Belgische tv-programma Royalty geeft Vermeulen aan dat voor gezamenlijke optredens vooraf wordt overlegd over de kledingkeuze van de koninginnen. Een positief gevolg daarvan was de duidelijke match tussen de outfits van Máxima en Mathilde tijdens de opening van beeldenexpositie ”Vormidable” op het Lange Voorhout in Den Haag op 20 mei. De twee hadden vooraf overleg met Vermeulen om een mismatch te voorkomen.

Ondanks hun de vergelijkbare kledingvoorkeur hebben Máxima en Mathilde beiden hun eigen stijl. Modekenners typeren die van koningin Mathilde als ingetogen, veilig en conservatief. Máxima wordt daarentegen bestempeld als een koningin die meer durft op modegebied. Haar Latijns-Amerikaanse achtergrond speelt daar hoogstwaarschijnlijk in mee. Zoals een stylist het laatst uitdrukte: „Koningin Mathilde ziet eruit als een stewardess, koningin Máxima als een firstclasspassagier.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer