3402 nieuwe coronagevallen door eerdere storing
De wereld is in de greep van de coronacrisis. Na versoepeling van de maatregelen nam in Nederland het aantal besmettingen weer toe. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.
Advertentie
EU-lidstaat Malta gaat kwetsbare groepen vanaf midden september een extra coronaprik geven. Minister van Volksgezondheid Chris Fearne zei dat mensen met een zwak immuunsysteem en ouderen in verpleeghuizen dan in aanmerking komen voor zo’n ‘vaccinbooster’.
De kleine eilandstaat Malta behoort internationaal tot de koplopers op vaccinatiegebied en heeft meer dan driekwart van de bevolking volledig gevaccineerd. Door bepaalde groepen volgende maand nog een extra coronaprik aan te bieden, legt het land een oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie naast zich neer. De WHO heeft landen gevraagd om voorlopig af te zien van het toedienen van vaccinboosters tot wereldwijd meer mensen zijn ingeënt.
De Franse Grondwettelijke Raad stemt in met de omstreden wet die coronavaccinaties verplicht voor zorgmedewerkers en andere Franse coronamaatregelen aanscherpt. De wet regelt ook het gebruik van de coronapas waarmee bijvoorbeeld restaurantgasten kunnen bewijzen dat ze zijn ingeënt of niet besmet zijn met het virus.
De GGD Hollands Midden heeft donderdag aangifte gedaan tegen Willem Engel wegens bedreiging, bevestigt een woordvoerder van de GGD. De voorman van Viruswaarheid riep woensdag via Twitter zijn volgers op foto’s te maken van medewerkers van de GGD op vaccinatielocaties. Bij een prikbus in Lekkerkerk (Zuid-Holland) werd gehoor gegeven aan de oproep.
Engel zei op Twitter dat hij wilde dat er foto’s van de medewerkers worden gemaakt, zodat ze over een paar jaar voor de rechter kunnen worden gebracht.
Door een technische storing eerder zijn in de afgelopen 24 uur veel positieve coronatests geregistreerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen woensdagochtend en donderdagochtend 3402 meldingen van nieuwe gevallen.
Op woensdag meldde het RIVM meer dan 2800 gevallen, op dinsdag ruim 2200 en op maandag iets meer dan 2100. Het is gebruikelijk dat het aantal positieve tests in de loop van de week oploopt.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is donderdag iets toegenomen, na de daling een dag eerder. Er liggen daar nu 673 covidpatiënten, elf meer dan woensdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Woensdag daalde het aantal patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, voor het eerst in drie weken. In de afgelopen weken kwamen er met de dag meer coronapatiënten bij in de ziekenhuizen.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 474 patiënten met Covid-19, vier meer dan woensdag. Op de ic’s nam het aantal ernstig zieke coronapatiënten toe met zeven tot 199.
Het was lange tijd een raadsel waardoor gezonde jongemannen ernstig ziek konden worden van Covid-19. De oorzaak blijkt een verandering in een gen dat de afweerreactie tegen de ziekte verzwakt.
Een aantal Europese landen dat eerder een groen reisadvies had, krijgt vrijdag een geel reisadvies op basis van het advies van het RIVM, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het betreft Italië, de Noord-Egeïsche eilanden in Griekenland, Estland, IJsland, San Marino en Vaticaanstad. Dit komt door de oplopende coronacijfers in die landen.
Het ministerie waarschuwt dat de regels rond de reisadviezen vanaf zondag ook veranderen. Een geel reisadvies betekent dan dat reizigers uit deze landen van 12 jaar en ouder bij terugkeer naar Nederland een coronabewijs moeten laten zien. Het kan gaan om een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een bewijs dat ze onlangs corona hebben gehad en hersteld zijn.
De negatieve test mag een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud, of een antigeentest van maximaal 24 uur oud. Voor mensen die uit Spanje, Portugal, Cyprus of Andorra komen, geldt dat overigens nu al.
Mensen die in een land met een geel reisadvies zijn geweest, krijgen het dringende advies om na aankomst een zelftest te doen of om zich te laten testen bij de GGD.
De kleurcode van Kroatië verandert op 6 augustus van geel naar groen, aldus Buitenlandse Zaken.
Op Curaçao, Aruba en Sint Maarten neemt het aantal coronabesmettingen sinds enkele weken flink toe. Ook het aantal Covid-patiënten in het ziekenhuis stijgt. Volgens experts is de zeer besmettelijke Delta-variant verantwoordelijk voor de toename.
Op het kleinere Bonaire blijft de verspreiding met zestien besmettingen op zo’n 20.000 inwoners relatief beperkt. Sint Eustatius en Saba kennen al vele maanden geen besmettingen meer.
Maar op Curaçao waren er woensdag 548 besmette personen op een bevolking van 160.000 inwoners. In het ziekenhuis liggen 21 coronapatiënten, van wie vijf op de intensive care. Ter vergelijking: drie weken eerder waren er nog 48 geïnfecteerden, lagen vier patiënten in het ziekenhuis met Covid-19 en niemand op de intensive care.
Aruba, met ongeveer 100.000 inwoners, doet het procentueel slechter. Het eiland kende woensdag 630 besmettingen en negentien ziekenhuisopnames, waarvan vijf op de intensive care. Zo’n drie weken eerder ging het om 158 besmette personen, negen opnames en vier patiënten op de intensive care.
Op St. Maarten (44.000 inwoners) waren er 132 besmette personen, drie weken eerder waren dat er nog 44. Dertien personen met corona liggen in het ziekenhuis, tegenover twee personen drie weken eerder.
De minister van Gezondheid, Sociale ontwikkeling en Arbeid van Sint Maarten Omar Ottley noemt de situatie verontrustend en stelde woensdag dat het land over moet gaan op strengere maatregelen als de trend zich doorzet.
Ook op Curaçao en Aruba lijkt de invoering van strengere maatregelen onafwendbaar. Maar beide regeringen willen er alles aan doen om de herinvoering van een lockdown te voorkomen. Tot nu toe wordt vooral een beroep gedaan op de verantwoordelijkheid van de bevolking om zich te houden aan de coronamaatregelen.
Grote delen van Nederland kleuren vanaf donderdag waarschijnlijk niet meer donkerrood op de kaart van coronagevallen in Europa. Groningen, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Limburg kunnen waarschijnlijk een stapje terug doen naar rood. Flevoland, Friesland, Zeeland en Drenthe hadden die kleur al. Alleen Noord-Holland blijft waarschijnlijk op donkerrood.
De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee kalenderweken en naar het percentage positieve tests. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood. Doordat het aantal coronagevallen in Nederland daalt en de piek van de huidige coronagolf niet meer meetelt, kunnen de kleuren iets ‘omlaag’.
Landen gebruiken de coronakaart om hun inreisregels op te baseren. Dat Nederland rood blijft, kan betekenen dat de beperkingen die landen als Duitsland, Frankrijk en Noorwegen hebben ingesteld voor Nederlandse vakantiegangers nog wat langer van kracht blijven. Ook kunnen ze hun eigen inwoners afraden om in Nederland vakantie te komen vieren.
Of en wanneer Nederland nog verder kan zakken, richting oranje en groen, hangt ook af van het percentage positieve tests. Dat is nu nog te hoog voor een stapje omlaag.
Het aantal coronabesmettingen en doden als gevolg van het coronavirus hebben een nieuw record in de Australische stad Sydney bereikt, ondanks een bijna zes weken durende lockdown. De autoriteiten, die de uitbraak met de Delta-variant van het virus moeilijk onder controle kunnen krijgen, melden donderdag vijf coronadoden en 259 nieuwe coronabesmettingen in de stad.
Premier Gladys Berejiklian van deelstaat New South Wales, waar Sydney deel van uitmaakt, vertelde tijdens een persconferentie dat geen van de coronadoden volledig gevaccineerd was. Ze riep inwoners van de regio nogmaals op zich te laten inenten en de coronamaatregelen op te blijven volgen. „Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk een hoge vaccinatiegraad is om uit deze situatie te komen.”
Een einde van de lockdown lijkt nog niet in zicht, ondanks de ambitie van de autoriteiten om voor het einde van de maand ruim zes miljoen inwoners van de staat te hebben gevaccineerd. Het baart de autoriteiten grote zorgen dat dagelijks zo’n 20 procent van de besmette personen in de gemeenschap is geweest en het virus zo verder heeft kunnen verspreiden.
Ook in de naburige deelstaat Victoria zit de schrik er goed in, nadat er donderdag zeven nieuwe coronabesmettingen werden gemeld. De autoriteiten sluiten een korte lockdown er niet uit, maar konden daar donderdag nog geen uitsluitsel over geven. „Wij willen koste wat kost voorkomen wat zich in Sydney afspeelt, waar de situatie niet meer onder controle is”, vertelde de premier van Victoria, Daniel Andrews, aan de Sydney Morning Herald.
De Franse Grondwettelijke Raad besluit over een omstreden wetsvoorstel waardoor coronavaccinaties verplicht worden voor zorgmedewerkers en zorgt voor verdere aanscherpingen van de Franse coronamaatregelen. Het voorstel is omstreden en leidde in Frankrijk tot veel kritiek. De raad is een rechterlijke toezichthouder die onder meer nagaat of wetten in overeenstemming met de grondwet zijn.
Het Franse parlement keurde het voorstel goed op 26 juli. Als de raad ermee akkoord gaat, blijven de maatregelen gelden tot minimaal 15 november. Sinds 1 augustus is het verplicht om een ‘coronapas’ te laten zien in horecazaken, sommige winkelcentra en voor lange afstandsreizen met de trein of het vliegtuig. Met deze pas kunnen mensen bewijzen dat ze zijn gevaccineerd of negatief zijn getest. Sinds eind juli werd de pas gebruikt voor musea, bioscopen en evenementenlocaties.
Critici van de beperkende maatregelen stellen dat die buitensporig zijn en voornamelijk kinderen en armen treffen. Duizenden mensen zijn in de afgelopen weken de straten op gegaan om hun onvrede te uiten.
Groot-Brittannië versoepelt het reisadvies voor verschillende Europese landen. De Britse autoriteiten hebben woensdagavond bekendgemaakt dat ze de Europese landen Oostenrijk, Duitsland, Slowakije, Letland, Roemenië en Noorwegen een groene kleur geven. Reizigers uit deze landen moeten voor vertrek en bij aankomst in Engeland een coronatest ondergaan, maar hoeven - ook als ze niet gevaccineerd zijn - niet meer in quarantaine te gaan.
Voor volledig gevaccineerde reizigers uit Frankrijk verdwijnt de verplichte coronaquarantaine in Engeland vanaf komend weekend. Eind juli maakte de Britse regering bekend dat volledig ingeënte reizigers uit landen met de kleurcode amber (oranje/geel), zoals de VS, niet meer in zelfisolatie hoeven, maar voor Frankrijk gold deze versoepeling vooralsnog niet. Dat was volgens de Franse autoriteiten „onbegrijpelijk en discriminerend”.
De Britse autoriteiten maakten ook bekend dat ze de landen India, Bahrein, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten van de rode lijst halen en de kleurcode amber geven. Reizigers uit deze landen hoeven daardoor bij aankomst in Engeland niet meer verplicht tien dagen in quarantaine in een hotel.
Het versoepelen van de reismaatregelen past bij het streven van de Britse regering om de economie meer lucht te geven. „Wij doen er alles aan om veilig internationaal reizen weer mogelijk te maken”, zei de Britse minister van Transport Grant Shapps in een verklaring over de versoepelingen. „Hoewel we voorzichtig moeten blijven, zorgen deze veranderingen ervoor dat vakantiebestemmingen wereldwijd weer toegankelijk worden, wat goed nieuws is voor de reissector.”
Britse experts breken zich het hoofd over het feit dat steeds minder nieuwe coronabesmettingen in het land worden vastgesteld.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept op tot een tijdelijke stop op het toedienen van zogenoemde boostervaccins, die de bescherming tegen het coronavirus en zijn varianten op peil moet houden. WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus pleit voor een moratorium tot minstens eind september zodat er meer vaccins beschikbaar komen voor armere landen.
Israël geeft sinds kort boosters aan patiënten met een zwak immuunsysteem. Ook landen als de VS, Duitsland en Hongarije hebben aangekondigd bepaalde groepen een extra prik te geven, mede om de Delta-variant te lijf te gaan. Nederland heeft nog geen besluit genomen.
De WHO heeft wel begrip voor de zorgen van deze overheden, maar sprak zich al eerder uit tegen dit ‘boosterbeleid’ vanwege de grote achterstand die armere landen hebben qua inentingen. Tedros roept iedereen met invloed, zoals atleten, investeerders, zakenlieden en religieuze leiders, op de oproep tot een moratorium te steunen.
Hij stelde op een persconferentie dat een tijdelijke stop kan bijdragen aan het doel om „minstens 10 procent van de bevolking van ieder land” gevaccineerd te krijgen. Van de 4 miljard doses die wereldwijd tot nu toe zijn toegediend, is meer dan 80 procent in landen met een hoog en middeninkomen.
Vaccinmakers Pfizer/BioNtech en Moderna hebben aangegeven dat na de eerste twee prikken extra injecties nodig zullen zijn. De prijzen die ze in de EU rekenen voor hun vervolgvaccins zijn al gestegen. Overigens mogen hun producten tot nu toe worden gebruikt op grond van noodgoedkeuringen. In het geval van Pfizer verwacht de Amerikaanse toezichthouder FDA begin september volledige goedkeuring te verlenen, meldde The New York Times.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is woensdag voor de eerste keer in drie weken gedaald, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen nu 662 covidpatiënten, 57 minder dan dinsdag.
Drie weken geleden lagen er iets meer dan 200 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Sindsdien nam dit aantal met de dag toe.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 470 patiënten met Covid-19. Dat zijn er 50 minder dan dinsdag. Op de ic’s daalde het aantal ernstig zieke coronapatiënten met 7 tot 192.
Op de verpleegafdelingen kwamen in de afgelopen 24 uur 57 nieuwe coronapatiënten binnen. Op de ic’s werden 13 mensen binnengebracht. Het totaal aan nieuwe opnames is het laagst sinds 19 juli. Toch moesten er vanwege de drukte afgelopen etmaal 6 coronapatiënten overgebracht worden naar ziekenhuizen in andere delen van het land.
Met de daling van woensdag kwam de voorspelling van premier Mark Rutte uit. Hij sprak eerder de verwachting uit dat de druk op ziekenhuizen deze week zou stoppen. Dat komt doordat het aantal positieve coronatests al een tijdje daalt. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), ging er eerder vanuit dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten oploopt tot ongeveer 800.
Het LCPS gaf woensdag aan dat ziekenhuizen het deze week nog drukker krijgen met covidpatiënten, maar dat de opnames „op termijn” gaan dalen. „Het is op dit moment moeilijk te voorspellen wanneer die daling zal plaatsvinden en hoe de ziekenhuisopnames zich op langere termijn gaan ontwikkelen, gezien de verscheidenheid aan factoren die hierop van invloed zijn”, aldus de ziekenhuisorganisatie.
De Europese Commissie heeft een contract afgesloten voor het Covid-19-vaccin van het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Novavax. Het vaccin is nog niet door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) goedgekeurd. Volgens commissievoorzitter Ursula von der Leyen is onder meer voor Novavax gekozen omdat het bedrijf al „met succes zijn vaccin test op bescherming tegen nieuwe varianten die zich verspreiden in Europa.”
De lidstaten kunnen naar verwachting vanaf eind dit jaar in totaal 100 miljoen doses bestellen, en er bestaat in het contract nog een optie voor 100 miljoen doses tot in 2022. Vooropgesteld dat het vaccin als „veilig en effectief” wordt beoordeeld door het EMA, meldt het dagelijks EU-bestuur. Het heeft sinds de uitbraak van de coronapandemie namens de EU-landen eerder al zes leveringscontracten gesloten met vier verschillende bedrijven.
Novavax gebruikt eenzelfde technologie voor zijn vaccins als Pfizer/BioNTech en Moderna, die succesvoller lijken te zijn dan die van de andere twee door EMA goedgekeurde vaccins, van AstraZeneca en van Janssen (Johnson & Johnson).
In 14 van de 25 veiligheidsregio’s geldt het hoogste risiconiveau voor de uitbraak van het coronavirus. De situatie is er ‘zeer ernstig’. Dat komt door het hoge aantal ziekenhuisopnames. Als alleen het aantal positieve testen had geteld, zou de toestand nergens zeer ernstig zijn geweest.
De overheid stelt de risiconiveaus elke woensdag vast op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Het hoogste van de twee cijfers geeft de doorslag. Er zijn vier niveaus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig.
Risiconiveau ‘zeer ernstig’ geldt in Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Brabant-Zuidoost, Groningen, Twente, Flevoland, Zaanstreek-Waterland, Kennemerland, Gooi en Vechtstreek, Hollands Midden, Zuid-Holland Zuid en Zuid-Limburg.
Negen regio’s staan een stapje lager, op ernstig. Dat zijn Friesland, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Noord-Holland Noord, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord en Limburg-Noord.
Zeeland ging in één klap van zeer ernstig terug naar zorgelijk, dus twee stappen omlaag. De andere veiligheidsregio op het een na laagste niveau is Drenthe. Die provincie stond vorige week op ernstig. Nergens geldt het laagste risiconiveau, waakzaam.
Afgelopen week stonden tien regio’s op ernstig en vijftien op zeer ernstig. In vergelijking met die landkaart zijn IJsselland, Noord-Holland Noord, Midden- en West-Brabant en Brabant-Noord van zeer ernstig naar ernstig gegaan. Haaglanden, Twente, Flevoland en Zuid-Holland Zuid gingen juist een stap omhoog, van ernstig naar zeer ernstig.
De grootste brandhaard van het land is Amsterdam-Amstelland. Vorige week is het coronavirus vastgesteld bij 188 op de 100.000 mensen in en rond de hoofdstad, maar een paar weken geleden waren het er 914 op de 100.000. Dat is een daling van zo’n 80 procent. De provincie Groningen ging in een paar weken tijd van 536 naar 105 positieve tests op de 100.000 inwoners, en daarmee is het qua besmettingscijfers een van de rustigste delen van het land geworden.
In Flevoland worden naar verhouding de meeste mensen opgenomen op een verpleegafdeling of intensive care. De provincie telde vorige week 75,6 ziekenhuisopnames op elke miljoen inwoners. Daarna volgen Rotterdam-Rijnmond (65,7), Amsterdam-Amstelland (65,4), Gooi en Vechtstreek (50,6) en Zuid-Limburg (50,2). In de regio’s Drenthe, Gelderland-Midden en IJsselland zijn omgerekend het laagste aantal ziekenhuisopnames.
De kaart en de bijbehorende risiconiveaus worden volgende week woensdag opnieuw vastgesteld.
graphic: ANP
Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal verder gestegen. Tussen dinsdag- en woensdagochtend zijn er 2836 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dinsdag werden 2230 nieuwe gevallen geregistreerd en ook dat was een stijging ten opzichte van de dag ervoor.
Het weekgemiddelde blijft wel afnemen. Afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2905 nieuwe coronagevallen per dag geregistreerd. Vorige week woensdag stond het weekgemiddelde nog op 4825 gevallen per dag.
Het aantal nieuwe coronagevallen neemt al een aantal weken gestaag af. Halverwege juli werden nog meer dan 10.000 nieuwe besmettingen per dag geregistreerd.
De Amerikaanse stad New York maakt het tonen van een vaccinatiebewijs verplicht als mensen binnenactiviteiten willen doen.
Het aantal mensen dat per week wordt gevaccineerd tegen het coronavirus daalt verder, nu ongeveer 85 procent van de volwassen Nederlanders in elk geval één keer is gevaccineerd tegen het coronavirus. Twee op de drie Nederlanders zijn volledig ingeënt.
In de afgelopen week hebben 812.269 mensen een prik gekregen, blijkt uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds begin mei. Het is de vijfde achtereenvolgende week dat het aantal prikken daalt. Een week eerder kregen iets meer dan een miljoen mensen een inenting. De drukste week was begin juni, toen 1,67 miljoen mensen gevaccineerd werden.
Bijna zeven maanden geleden begon de vaccinatiecampagne. Tot en met afgelopen zondag zijn 20,9 miljoen prikken gezet. Daaronder zijn 12,4 miljoen eerste prikken. Mensen die het vaccin van Janssen krijgen en dus na de eerste prik klaar zijn, zijn hier in meegerekend. Vorige week hebben 166.488 mensen een eerste prik gekregen, het laagste aantal eerste prikken sinds de week van 15 tot en met 21 maart.
In totaal hebben ongeveer 8,5 miljoen mensen de tweede prik gekregen, bijna 650.000 meer dan vorige week.
Vanwege het dalende aantal prikken hebben meerdere GGD’en aangekondigd dat ze vaccinatielocaties gaan sluiten. Zo gaat de prikplek in Houten woensdag dicht en eind deze maand ook de locatie in de Jaarbeurs in Utrecht. De Van Nellefabriek in Rotterdam wordt niet meer gebruikt voor vaccineren en over een tijdje stopt ook het prikken bij het ss Rotterdam.
In Nijmegen sluit woensdag de vaccinatielocatie in De Goffert, het stadion van voetbalclub NEC, en volgende week zondag is de laatste prikdag bij het stadion van ADO Den Haag. In Groningen is schaatsbaan Kardinge eind augustus niet meer beschikbaar, omdat daar een nieuwe ijsvloer komt te liggen voor het winterseizoen. In elke regio blijven nog een paar locaties over, en de GGD’en rijden bijvoorbeeld met prikbussen rond om de nog niet gevaccineerde mensen te bereiken.
Uit de cijfers blijkt dat het aantal prikken met name onder 65-plussers nauwelijks nog toeneemt. Zo zijn vorige week 179 mensen van 90 jaar en ouder gevaccineerd, tegen iets meer dan 700 de week ervoor. Onder die 179 zijn zestien 90-plussers die een eerste prik kregen. Verder kregen 452 tachtigers vorige week een eerste of tweede inenting, tegen 5261 in de week ervoor.
De vaccinatiegraad onder mensen van 60 tot 89 ligt boven de 90 procent. De vaccinatiecampagne begon bij deze groepen, omdat zij het meeste risico lopen bij een besmetting. Onder vijftigers en onder 90-plussers is bijna 90 procent ingeënt. Verder zijn driekwart van alle veertigers en twee op de drie dertigers gevaccineerd.
De Chinese autoriteiten hebben besloten geen paspoorten of andere documenten meer te verstrekken die nodig zijn om naar het buitenland te reizen. De migratiediensten geven alleen nog zulke reisdocumenten af, als er een heel dringende reden voor is. De reisbeperking is volgens de overheid nodig vanwege een opleving van het coronavirus dat eind 2019 in de Chinese stad Wuhan opdook.
De Volksrepubliek is overigens zelf maar mild getroffen door de aandoening. Van de meer dan 200 miljoen gevallen die inmiddels wereldwijd zijn geregistreerd, zijn er circa 93.000 in China vastgesteld. Het land van meer dan 1,4 miljard inwoners wijt 4600 sterfgevallen aan het virus.
De Belgische politie heeft in juli 102 bekeuringen van elk 250 euro uitgedeeld aan toeristen die niet aan de inreisvoorwaarden voldeden, zoals volledig tegen Covid-19 zijn ingeënt. Hoeveel van deze betrapte reizigers uit Nederland kwamen is nog niet bekend, zegt een woordvoerster van de federale politie. „We proberen maximaal te controleren”.
Sinds 1 juli moeten Nederlanders en andere EU-burgers van 12 en ouder die langer dan 48 uur voor hun plezier in België willen verblijven kunnen bewijzen dat ze volledig zijn gevaccineerd (minimaal twee weken), minder dan 72 uur voor aankomst een negatieve PCR-test hebben ondergaan of zijn hersteld van Covid-19. Ook moeten ze, gevaccineerden inclusief, vooraf een Passenger Locator Form invullen, met gegevens over de verblijfplaats.
De minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, heeft de luchthaven- en spoorwegpolitie opgedragen vakantiegangers bij aankomst te controleren, en de verschillende politiezones, vooral in de buurt van de Nederlandse, Duitse en Franse grens, gevraagd „de ogen en oren open te houden”, bevestigt commissaris Patrick De Smedt van de politiezone GRENS, waar drie gemeentes in de provincie Antwerpen onder vallen.
Grenscontroles gebeuren niet maar steekproefsgewijs kunnen buitenlandse auto’s aan de kant worden gezet. „We hebben er geen extra ploegen voor ingezet maar als we een Nederlandse auto zien met een caravan of een dakkoffer dan maakt die wel kans op een controle”, vertelt de politiecommissaris.
Volgens De Smedt wordt in dat geval gevraagd of er wordt doorgereisd of dat er sprake is van een langer verblijf in België. Dat hoeft niet per se met documenten te worden aangetoond. Of de waarheid wordt gesproken „voelt de politie wel aan”. Volgens hem zijn er in zijn zone nog geen boetes uitgedeeld.
België beschouwt Nederland sinds 17 juli 2021 als rode zone. Dat betekent dat toeristen die bij het inreizen geen coronacertificaat of ander bewijs kunnen overleggen zich moeten laten testen en in quarantaine moeten tot het resultaat negatief is.
Veel mensen hadden dit jaar gehoopt op een zomervakantie die niet in het teken zou staan van beperkingen door corona. Maar ondanks dat zowel demissionair minister-president Rutte als minister De Jonge al in het voorjaar spraken van „een mooie zomer”, is er van zorgeloos reizen tussen landen geen sprake.
De markt voor zakelijke evenementen dreigt in te storten als het kabinet niet snel met meer duidelijkheid komt over de coronabeperkingen tot en met december. Dat zei directeur Riemer Rijpkema van brancheorganisatie EventPlatform dinsdag.
Nederlanders zullen nog zeker tot na komende winter gebruik moeten maken van QR-codes om te reizen en om toegang te krijgen tot evenementen en uitgaansgelegenheden.
Dat verwachten verschillende virologen en epidemiologen met wie BNR dinsdag sprak. Zo denkt onder meer immunoloog Ger Rijkers dat komend najaar duidelijk wordt wat de vaccinatiegraad is. „Dan zouden we aan het einde van de winter, liefst aan het begin van de lente, kunnen nadenken over het afschaffen van het binnenlands gebruik van de QR-code. Maar ik voorzie wel dat de QR-code blijft bestaan voor buitenlandse reizen.”
OMT-leden meldden dat de kwestie de komende weken wordt besproken. Het gezondheidsministerie kan nog niet zeggen wanneer het systeem met QR-codes kan worden losgelaten.
De QR-codes kunnen worden gebruikt om aan te tonen dat iemand volledig tegen het coronavirus is gevaccineerd, of negatief is getest. Daarmee kan bijvoorbeeld toegang worden verkregen tot evenementen. Ook kan een QR-code vereist zijn voor reizen binnen de EU.
Leerlingen met coronagerelateerde klachten komen nog vaak naar school. Daarbij lijkt de ventilatie in een groot deel van de scholen nog steeds niet op orde. Dat meldt CNV Onderwijs na onderzoek onder bijna 1500 leden van de bond.
‘Blijf thuis bij klachten’ is al sinds het begin van de coronacrisis een basisregel, geeft de vakbond aan. Van de leden die op middelbare scholen werken geeft 53 procent echter aan toch leerlingen te zien die met coronagerelateerde klachten op school verschijnen. In het mbo is dat 52 procent. Bij universiteiten gaat het om 35 procent van de leden die dit ziet gebeuren, in het hbo 28 procent en in het basisonderwijs 42 procent.
Volgens voorzitter CNV Onderwijs Daniëlle Woestenberg is het duidelijk dat hoestende, koortsige en proestende leerlingen niet bijdragen aan het gevoel van veiligheid van iedereen op school. „We moeten met zijn allen ook echt individuele verantwoordelijkheid nemen en elkaar daar op aanspreken, hoe vervelend dat soms voor iemand uitkomt.”
Sinds deze zomer is goed ventileren aan het rijtje basismaatregelen toegevoegd, aldus CNV Onderwijs. Maar het onderzoek wijst uit dat maar een klein deel van het personeel denkt dat de ventilatie in orde is. In het primair onderwijs gaat het om 33 procent, in het voortgezet onderwijs om 34 procent, in het mbo om 23 procent, in het hbo om 32 procent en in het wetenschappelijk onderwijs om 37 procent. „Dat zijn gewoon schokkende cijfers, na anderhalf jaar coronacrisis. Slechte ventilatie zorgt ook in ‘normale tijden’ al voor ziekte en uitval”, aldus Woestenberg. Zij had gehoopt dat corona als katalysator had gewerkt om dit al jaren bestaande probleem op te lossen. „Maar er gebeurt nog veel te weinig. Iedereen wijst naar elkaar.”
Van de deelnemers aan het onderzoek zegt meer dan 90 procent ten minste deels gevaccineerd te zijn. Jongeren van 12 jaar en ouder en hun ouders moeten zich realiseren dat een hogere vaccinatiegraad onder hen ook betekent dat de kans op lesuitval en quarantaines en in het uiterste geval schoolsluitingen veel kleiner wordt, zegt de voorzitter van CNV Onderwijs.
Volgens Woestenberg kunnen scholen veel veiliger worden als iedereen verantwoordelijkheid neemt voor het beperken van besmettingskansen. „Niemand in het onderwijs wil wéér een schooljaar met quarantaines, lesuitval en gesloten scholen.”
De recente heropleving van Covid-19 in China zet de invoer van diepgevroren voedsel opnieuw onder intensief toezicht, melden Chinese media. De Chinese autoriteiten zijn daartoe overgegaan op basis van de veronderstelling dat het mogelijk is om het virus op te lopen via voedselverpakkingen.
Steden als Zhengzhou en Haikou zullen de inspectie van geïmporteerd diepvriesvoedsel verscherpen om de overdracht van Covid te voorkomen. In een restaurant in de stad Nantong werd bevroren varkens- en rundvlees uit het Verenigd Koninkrijk, Brazilië en Canada in beslag genomen, omdat de eigenaar geen desinfectiecertificaten kon overleggen.
China heeft vanaf de uitbraak van de pandemie aangenomen dat het virus kan voortleven onder omstandigheden die worden aangetroffen in bevroren voedsel en verpakkingen, waardoor het sommige besmettingen koppelt aan geïmporteerde goederen. Gezondheidsinstituten als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Amerikaanse gezondheidsdienst (CDC) hebben de waarschijnlijkheid van een dergelijke overdracht gebagatelliseerd.
Desalniettemin houdt China vast aan drastische maatregelen om het vermeende risico te beteugelen. Eerder dit jaar veroorzaakten de massale tests en desinfectie van diepvriesproducten voor opstoppingen in havens en lange vertragingen bij de douane. Sommige supermarkten hebben aparte koelers voor geïmporteerde goederen.
China’s hervatting van de strikte controles op diepvriesvoedsel kan grote gevolgen hebben: het land is een van ’s werelds grootste afnemers van veel voedingsproducten. Zo is China goed voor bijna de helft van de wereldwijde varkensvleeshandel.
De laatste Covid-uitbraak in China, die eind juli voor het eerst werd vastgesteld op de luchthaven van Nanjing, houdt verband met de Delta-variant en heeft zich nadien in slechts twee weken verspreid naar bijna de helft van de 32 provincies van China. Nanjing heeft sinds de uitbraak meer dan 13.000 bedrijven onderzocht uit de productieketen voor diepvriesvoedsel. Daarbij werden meer dan 35.000 monsters getest, die allemaal negatief waren voor het virus.
Techbedrijf Microsoft verplicht medewerkers in de Verenigde Staten tot een vaccinatie als ze terug willen komen naar de bedrijfspanden. Medewerkers moeten kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn. De regel gaat volgende maand in.
Microsoft sluit aan in de rij van andere grote Amerikaanse techbedrijven zoals Alphabet, het moederbedrijf van Google, en Facebook, die ook vaccinaties verplicht stellen op de werkvloer. De bedrijven doen dit vanwege het oprukken van de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus, dat momenteel voor het merendeel van de besmettingen in de Verenigde Staten zorgt.
In de strijd tegen de vierde coronagolf wil de Duitse regering dat ongevaccineerden nergens meer binnen mogen. Volgens de Duitse krant Bild staat dat in de coronaplannen van Berlijn voor de herfst en winter. Het dagblad spreekt over snoeiharde maatregelen.
Het strengere beleid voor de miljoenen burgers die niet zijn ingeënt heeft wel als gevolg dat „zo’n drastische lockdown als in de tweede en derde golf naar alle waarschijnlijkheid niet meer nodig zal zijn”, aldus Bild over de voorstellen van het ministerie van Volksgezondheid.
De Amerikaanse stad New York maakt het tonen van een vaccinatiebewijs verplicht als mensen binnenactiviteiten willen doen. De ‘coronapas’ wordt nodig om bijvoorbeeld naar restaurants, sportscholen en optredens te kunnen. New York kampt met een snelle verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus. „Dit is wat het tij zal doen keren”, zegt burgemeester Bill de Blasio over de maatregelen.
Nu het hele land zomervakantie viert en de eerste vakantiegangers weer terug in Nederland zijn, stijgt het aantal mensen dat tijdens de reis het coronavirus heeft opgelopen. Van de mensen die vorige week positief testten op het virus, zijn er zeker 776 besmet geraakt tijdens de vakantie. Het werkelijke aantal kan hoger zijn.
Het gemiddeld aantal nieuwe coronagevallen van de afgelopen week is dinsdag gedaald tot 3001, het laagste aantal sinds begin juli. Dat cijfer daalt nu al zo’n twee weken aan een stuk.
Tussen maandag- en dinsdagochtend zijn er 2263 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Een week geleden werden er op dinsdag nog 3988 besmettingen vastgesteld, de week daarvoor 6783. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 21.005 positieve tests.
De helft van de bevolking van de Europese Unie is volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Het gaat om bijna 224 miljoen mensen in 27 lidstaten, becijferde persbureau AFP. Dat concludeerde dat de EU daarmee de Verenigde Staten heeft ingehaald op vaccinatiegebied.
Spanje is volgens het persbureau koploper onder de grote landen in Europa. Daar geldt ruim 58 procent van de bevolking als volledig gevaccineerd. Daarna volgen Italië (54,4 procent), Frankrijk (52,9 procent) en Duitsland (52,2 procent).
Als wordt gekeken naar alle EU-lidstaten, heeft het kleine eiland Malta de hoogste vaccinatiegraad. Daar is ongeveer driekwart van de bevolking volledig gevaccineerd. AFP noemt Nederland niet, maar volgens de laatste cijfers van de Europese gezondheidsdienst ECDC gaat het hier om ruim zes op de tien volwassenen.
Na drie weken van aaneengesloten stijgingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen dinsdag gestabiliseerd. In totaal liggen er 719 covidpatiënten, dat zijn er evenveel als maandag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Drie weken geleden lagen er iets meer dan 200 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Sindsdien nam dit aantal met de dag toe.
Het aantal positieve tests blijft snel dalen. In de afgelopen week kreeg het RIVM 21.005 meldingen. Dat is een afname van bijna 44 procent ten opzichte van de zeven dagen ervoor. Toen waren er 37.343 nieuwe gevallen, en dat was 46 procent minder dan de week daarvoor.
Het aantal sterfgevallen door corona steeg licht, van 21 naar 28. Dat is vergelijkbaar met de situatie half juni. Maar het valt in het niet bij het hoogtepunt van de laatste golf. Rond de jaarwisseling, vlak voor het begin van de vaccinatiecampagne, waren er meer dan honderd meldingen van sterfgevallen per dag.
De Israëlische autoriteiten hebben uit angst voor een nieuwe uitbraak van het coronavirus de quarantaineplicht uitgebreid. De verplichting wordt volgens plaatselijke media vanaf 6 augustus van kracht voor nóg achttien landen inclusief Nederland. Op de nieuwe lijst landen voor de quarantaineplicht komen dan ook Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, IJsland, Oekraïne, Tsjechië, de VS en een reeks Afrikaanse landen te staan.
De verplichting betekent dat de reiziger die aankomt in Israël zichzelf ten minste zeven dagen moet isoleren en zich twee keer moet laten testen voor de quarantaine kan worden beëindigd. De reisbeperking geldt ook voor gevaccineerde reizigers of mensen die van het virus zijn hersteld.
Unicef benadrukt dat het ook in het belang van rijke landen kan zijn om vaccins te doneren aan arme landen. Juist daar ontstaan nieuwe virusvarianten, die zich vervolgens over de rest van de wereld verspreiden.
Een stapel boeken in de weekendtas, een legpuzzel van 1000 stukjes in de koffer en een partytent in de aanhanger. Nu sinds vorige week een quarantaineplicht bij een trip naar Duitsland hoort, moeten vakantiegangers zich de eerste dagen in en om het huis vermaken. „Het valt me voor 200 procent mee.”
De autoriteiten in de Chinese stad Wuhan hebben dinsdag tijdens een persconferentie aangekondigd dat ze alle inwoners van de stad willen testen op het coronavirus. De aankondiging volgt op het nieuws dat er voor het eerst in meer dan een jaar tijd lokale coronabesmettingen zijn vastgesteld in de miljoenenstad.
De centraal gelegen stad met 11 miljoen inwoners staat bekend als de metropool waar de coronapandemie uitbrak.
Maandag werden in Wuhan zeven nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Bij drie van de gevallen gaat het om een lokaal opgelopen besmetting. Het gaat om de eerste cluster sinds de Chinese autoriteiten het virus meer dan een jaar geleden onder controle wisten te krijgen door middel van een strenge lockdown.
Japan heeft gedreigd de namen van mensen die zich niet houden aan bepaalde coronamaatregelen bekend te maken. De regering zette de dreiging kracht bij door alvast de namen van drie mensen openbaar te maken die zich niet hadden gehouden aan de regels rondom de verplichte quarantaine voor reizigers.
Het Japanse ministerie van Volksgezondheid zei dat de drie overtreders duidelijk contact met de autoriteiten wilden vermijden, nadat ze waren teruggekeerd vanuit het buitenland.
De openbaarmaking van hun namen heeft ervoor gezorgd dat op sociale media wordt gespeculeerd over bepaalde details over de overtreders, zoals over hun baan of woonplaats.
Reizigers die in Japan arriveren, moeten twee weken verplicht in quarantaine. Gedurende de quarantaine dienen ze een app te gebruiken waarmee hun locatie kan worden gevolgd. Ook moeten ze verslag uitbrengen bij de autoriteiten over hun gezondheidstoestand. De verplichte quarantaine geldt voor zowel toeristen als voor Japanse staatsburgers.
Steeds minder mensen lopen het coronavirus op. In de afgelopen week zijn waarschijnlijk ongeveer 20.000 tot 22.000 mensen in Nederland positief getest. De druk op de zorg blijft nog wel toenemen, het aantal ziekenhuisopnames is verder gestegen, hoewel daar misschien ook een omslagpunt bereikt is.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag weer met de wekelijkse cijfers over de stand van de uitbraak. Vorige week meldde het instituut dat in de zeven dagen ervoor 37.343 mensen positief waren getest. Dat was 46 procent minder dan de voorgaande week, toen 69.731 mensen positief waren getest.
In de zes dagen na de laatste update zijn 18.774 positieve tests geregistreerd, gemiddeld 3129 per dag. Dat kan betekenen dat het weekcijfer dinsdag ergens tussen de 21.000 en 22.000 zou kunnen uitkomen, wat opnieuw een daling van ongeveer 40 procent zou zijn.
In de wekelijkse update meldt het RIVM ook hoeveel coronapatiënten in de afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen. Dat aantal komt mogelijk uit op ongeveer 700, tegen 538 een week eerder. Het aantal nieuwe opnames is de laatste paar dagen wel wat stabieler. Het aantal sterfgevallen dat in een week tijd is gemeld, stijgt hoogstwaarschijnlijk tot ongeveer 30. Vorige week meldde het RIVM 21 sterfgevallen en de week ervoor 14.
Het RIVM berekent dinsdag ook het nieuwe reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt. Dat cijfer stond een paar weken geleden op 3, het hoogste niveau ooit. Afgelopen vrijdag was het gezakt naar 0,7 en dat is het laagste niveau in ruim een jaar tijd. Bij zo’n laag getal kan de uitbraak langzaamaan doven. Het cijfer gaat altijd over de situatie twee weken eerder, omdat recentere cijfers nog niet betrouwbaar genoeg zijn.
Verder meldt het RIVM dinsdag hoeveel mensen vorige week zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Het zijn er waarschijnlijk 850.000 tot 900.000 en dat zou het laagste aantal sinds begin mei zijn. Meer dan 84 procent van de volwassenen heeft in elk geval een eerste prik gehad, en daarmee behoort Nederland tot de top van Europa.
In de Verenigde Staten heeft 70 procent van de bevolking een eerste inenting tegen het coronavirus gekregen. Daarmee is een doel van de regering gehaald, maar een maand later dan gepland. President Joe Biden had gehoopt dat begin juli 70 procent een eerste prik had gekregen.
In april was er een grote daling in het aantal inentingen in de VS. Daarna kwamen er steeds meer uitbraken met de erg besmettelijke Delta-variant, waardoor de vaccinatiebereidheid weer toenam.
Zondag werden 468.000 inentingen gegeven, waarvan 320.000 aan mensen die hun eerste prik kregen. Dat zijn ruim 70.000 mensen meer die een eerste prik kregen dan een week geleden.
In het voorjaar haalden de VS alle gestelde vaccinatiedoelen ruim, omdat veel mensen erg graag ingeënt wilden worden tegen het coronavirus. Veel mensen willen ook niet ingeënt worden, omdat ze de vaccins niet vertrouwen.
Duitsland begint met een extra coronaprik voor risicogroepen. Vanaf september kunnen ouderen of personen met een zwakke gezondheid zo’n zogenoemde booster krijgen.
De extra prik vloeit voort uit zorgen over „een verminderde of snel afnemende” reactie van het afweersysteem (immuunrespons) op corona bij sommige groepen die zijn gevaccineerd. De booster van de fabrikanten Pfizer/BioNTech of Moderna wordt ook aangeboden aan personen die zijn ingeënt met AstraZeneca of Janssen (Johnson & Johnson).
Ook kunnen binnenkort alle jongeren vanaf 12 jaar een vaccinatie krijgen als ze dat willen. De autoriteiten hopen met de inenting voor tieners veel besmettingen aan het begin van het nieuwe schooljaar te voorkomen.
Het besluit van de gezondheidsministers van de zestien deelstaten, in afstemming met Berlijn, druist in tegen de opvatting van de Duitse vaccinatiecommissie STIKO. Die wil geen algemene aanbeveling voor jongeren tussen de 12 en 18 geven.
Het kabinet besluit waarschijnlijk in het najaar of volledig gevaccineerde mensen een extra prik van het coronavaccin moeten ontvangen om beter beschermd te zijn tegen het virus. Tegen die tijd ligt er naar verwachting een advies van het Outbreak Management Team (OMT) en de Gezondheidsraad, zegt het ministerie van Volksgezondheid. Onlangs bleek dat miljoenen Britten naar verluidt op korte termijn een derde prik krijgen.
In juni werden het OMT en de Gezondheidsraad al eens gevraagd naar hun visie op zo’n extra ‘booster’. De adviesorganen gaven toen gezamenlijk aan dat er nog te veel onzekerheden zijn over de verloop van het virus en de vaccins. Wel noemden ze het toen al „aannemelijk dat een boostervaccinatie of vaccinatie met een aangepast SARSCoV-2-vaccin in het verschiet ligt”.
Na de zomer moet hier dus meer duidelijkheid over komen. Dan zal naar verwachting ook worden geadviseerd welke groepen in aanmerking komen. Mogelijk worden bijvoorbeeld alleen ouderen opnieuw geprikt.
De Britse gezondheidsdienst NHS past de corona-app aan zodat minder mensen een melding krijgen. In juli kregen veel mensen een ‘ping’ na contact met een persoon die asymptomatisch besmet is met het coronavirus. Het bron- en contactonderzoek is teruggebracht tot nauwe contacten in de twee dagen voor de positieve test. Dat was eerder vijf dagen.
In het Verenigd Koninkrijk was er veel kritiek op het hoge aantal meldingen. Veel mensen hadden het over een ‘pingdemic’. Bij contact met een besmet persoon, krijgen mensen namelijk een melding of een ping van de app. Na zo’n melding moeten mensen in quarantaine tot ze negatief testen.
De regels voor zorgverleners werden eerder al versoepeld, omdat er anders te weinig personeel overbleef. In juli kregen honderdduizenden mensen een melding van de NHS over nauw contact met een besmet persoon. Veel supermarkten zaten eind juli met lege schappen, doordat veel vrachtwagenchauffeurs en supermarktmedewerkers een melding kregen.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is maandag gestegen tot 719, het hoogste aantal sinds 11 juni. Het gaat om een toename van 36 patiënten vergeleken met zondag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen liggen 522 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 26 meer dan zondag. Op de ic’s liggen in totaal 197 ernstig zieke covidpatiënten, 10 meer dan de voorgaande dag.
Op de verpleegafdelingen kwamen in de afgelopen 24 uur 60 nieuwe coronapatiënten binnen. Op de ic’s werden 21 mensen binnengebracht. Ziekenhuizen hoefden maandag geen coronapatiënt te verplaatsen wegens drukte.
Het aantal covidpatiënten in ziekenhuizen is in ongeveer drie weken verdrievoudigd. Twee maanden geleden lagen er echter nog twee keer zoveel patiënten met corona.
Premier Mark Rutte verwacht dat de druk op de ziekenhuizen deze week stopt. Dat komt doordat het aantal positieve coronatests al een tijdje daalt. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), sprak eerder de verwachting uit dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten oploopt tot ongeveer 800.
„De instroom en bezetting van covidpatiënten vertonen een stijgende trend op zowel de ic als de kliniek. Volgens onze prognoses blijft de stijging deze week aanhouden”, aldus het LCPS in een toelichting. „Het is op dit moment moeilijk te voorspellen hoe de ziekenhuisopnames zich op langere termijn gaan ontwikkelen, gezien de verscheidenheid aan factoren die hierop van invloed zijn”, vervolgt de ziekenhuisorganisatie.
Het aantal nieuwe positieve coronatests is maandag voor de vierde dag op rij gedaald. Tussen zondag- en maandagochtend zijn er 2136 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal in bijna een maand tijd.
Een week geleden werden er op maandag nog 3845 besmettingen vastgesteld, de week daarvoor 8878. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 22.762 positieve tests. Dat zijn er gemiddeld 3252 per dag.
De afgelopen 24 uur werd er, voor het eerst in twee weken, geen enkel sterfgeval door corona vastgelegd. Zondag werden er twee sterfgevallen gemeld.
In Amsterdam werden de meeste nieuwe besmettingen geteld afgelopen etmaal, in totaal 118. In Den Haag werden 77 positieve tests geteld en in Almere 74. In Rotterdam en Utrecht kregen respectievelijk 57 en 44 mensen een positieve testuitslag.
Sinds het begin van de uitbraak, bijna anderhalf jaar geleden, zijn 1,86 miljoen mensen positief getest. Ruim 17.700 mensen zijn aan het virus zijn overleden.
Het Vaticaan en het andere ministaatje San Marino op het Italiaanse schiereiland erkennen het digitaal coronacertificaat van de 27 EU-landen, heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. Dat betekent dat Nederlanders en andere EU-burgers met het certificaat zonder zorgen naar de twee landjes kunnen reizen. De EU-landen erkennen andersom ook het Covid-19-document dat het Vaticaan en San Marino, geen EU-lidstaten, uitgeven voor hun burgers.
Met de certificaten, digitaal of op papier, kunnen de eigenaren via een QR-code aantonen dat ze ofwel volledig tegen Covid-19 zijn gevaccineerd, ofwel recent negatief zijn getest ofwel dat ze hersteld zijn van een coronabesmetting. Eerder erkenden Zwitserland en de EU elkaars certificaten al.
De commissie werkt aan uitbreiding van het certificatensysteem dat sinds 1 juli van kracht is, naar meer niet-EU-landen. „We zetten actief stappen om certificaten uit andere landen te erkennen”, zegt EU-commissaris Didier Reynders (Justitie). „Maar de verschillende systemen moeten wel met elkaar verenigbaar zijn. De echtheid, geldigheid en integriteit van een certificaat moeten we kunnen controleren.”
Wie het coronavaccin van Janssen heeft gehad, wordt binnenkort pas na vier weken gezien als volledig gevaccineerd, meldt premier Mark Rutte maandag. Tot dusver duurde het twee weken voordat iemand die was geprikt met Janssen een groen vinkje kreeg in de CoronaCheck-app. De nieuwe regel gaat in per 14 augustus.
Het vaccin heeft volgens de demissionaire premier „iets meer inwerktijd nodig”.
Het duurt even voor de regel ingaat omdat het „juridisch inregelen” vereist, aldus Rutte. Daarom is de CoronaCheck-app nog niet aangepast voor mensen die voor 14 augustus het Janssen-vaccin krijgen of al hebben gehad. Wel vraagt Rutte deze mensen zich voor het verstrijken van de vier weken „zo op te stellen alsof het vaccin nog niet volledig werkzaam is”.
In eerste instantie konden mensen die waren geprikt met Janssen direct een groen vinkje krijgen in de Coronacheck-app. Zo konden ze na hun vaccinatie direct gaan „dansen met Janssen”, aldus coronaminister Hugo de Jonge eind juni. Toen het aantal coronabesmettingen begin juli snel begon te stijgen, werd het interval tussen de prik en het vinkje opgehoogd naar twee weken.
Bij de GGD worden de komende weken nog 1500 mensen voor een Janssen-prik verwacht. Verder zijn er ook vrije-inloopplekken, waar mensen zich zonder afspraak kunnen melden voor een injectie met het vaccin.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is maandag gestegen tot 719, het hoogste aantal sinds 11 juni. Het gaat om een toename van 36 patiënten vergeleken met zondag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen liggen 522 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 26 meer dan zondag. Op de ic’s liggen in totaal 197 ernstig zieke covidpatiënten, 10 meer dan de voorgaande dag.
Op de verpleegafdelingen kwamen in de afgelopen 24 uur 60 nieuwe coronapatiënten binnen. Op de ic’s werden 21 mensen binnengebracht.
Het aantal covidpatiënten in ziekenhuizen is in ongeveer drie weken verdrievoudigd. Twee maanden geleden lagen er echter nog twee keer zoveel patiënten met corona.
Premier Mark Rutte verwacht dat de druk op de ziekenhuizen deze week stopt. Dat komt doordat het aantal positieve coronatests al een tijdje daalt. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), sprak eerder de verwachting uit dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten oploopt tot ongeveer 800.
Eendaagse festivals mogen na 13 augustus weer doorgaan, maar wel onder strenge voorwaarden. Het kabinet had festivals tijdelijk verboden wegens de snelle toename van het aantal besmettingen, maar sommige evenementen zonder vaste zitplaatsen mogen toch weer doorgaan. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte bekendgemaakt.
De festivals mogen in ieder geval tot 1 september doorgaan met hooguit 750 bezoekers. Ook moet het evenement in de openlucht zijn, of moet de tent aan vier kanten open zijn. De bezoekers moeten een vaccinatiebewijs, negatieve test of herstelbewijs hebben. Als dit voor festivals onhaalbaar is kunnen ze gebruikmaken van de garantieregelingen, zei Rutte.
De stad Berlijn heeft drie betogingen verboden die voor maandag waren aangekondigd door tegenstanders van de coronamaatregelen. Volgens de politie negeren de betogers coronamaatregelen zoals het afstand houden en mogen zij daarom niet de straat op. De autoriteiten in Berlijn laten wel andere demonstraties toe.
In het weekend hebben ondanks een verbod naar schatting 5000 mensen in de Duitse hoofdstad geprotesteerd tegen de in hun ogen onwettige en buitensporige coronamaatregelen.
Nederlanders die nog niet volledig gevaccineerd zijn maar wel al een afspraak hebben voor een tweede prik, kunnen deze afspraak een week naar voren halen. Prikken die vanaf 16 augustus gepland staan voor volwassenen kunnen eerder worden gezet, kondigt coronaminister Hugo de Jonge aan.
In de afgelopen 24 uur zijn negentien nieuwe patiënten opgenomen op de intensive cares in Nederland. Op de verpleegafdelingen werden 62 nieuwe opnames van mensen met Covid-19 geregistreerd. Het totaal aantal opgenomen coronapatiënten bedraagt 683, zestien meer dan zaterdag, blijkt zondag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn er 2350 nieuwe coronabesmettingen aan het licht gekomen. Daarmee zet de daling van het aantal nieuwe besmettingen bij de start van de maand augustus door; het is het laagste aantal sinds 6 juli, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Een week geleden werden er op zondag nog 4611 besmettingen vastgesteld, de week daarvoor 10.191. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 24.509 positieve tests, gemiddeld zo’n 3501 per dag. Het cijfer van zondag ligt daar dus een stuk onder.
Het kabinet bespreekt maandag hoe het na 13 augustus verder moet met eendaagse festivals. Eerder werd besloten dat meerdaagse festivals waar mensen overnachten tot 1 september verboden zijn.
Festivalorganisator ID&T had samen met een aantal andere bedrijven een kort geding aangespannen over de eendaagse festivals. Het kabinet wilde eigenlijk pas later een beslissing nemen over de eendaagse festivals, maar de festivalbedrijven wilden voor 1 augustus perspectief. Daarop liet het kabinet weten 2 augustus waarschijnlijk al een besluit te nemen.
Zo’n 32 miljoen inwoners van Groot-Brittannië komen vanaf volgende maand in aanmerking voor een derde vaccinatie tegen het coronavirus, meldt de Britse krant The Telegraph. De uitnodiging geldt voor mensen van vijftig jaar en ouder en andere kwetsbare groepen.
Fransen zijn zaterdag, voor de derde keer op rij, massaal de straat op gegaan om te protesteren tegen strengere coronamaatregelen zoals de zogenoemde gezondheidspas en de verplichte vaccinatie van zorgpersoneel. Het ministerie van Binnenlandse Zaken sprak over ruim 204.000 deelnemers, de grootste opkomst tot nu toe. Vorige week betoogden 160.000 mensen, de week daarvoor 110.000.
De Duitse politie controleert extra of reizigers zich bij binnenkomst houden aan de nieuwe testplicht voor iedereen die niet is gevaccineerd tegen corona. De steekproeven zijn op autosnelwegen, andere wegen en in treinen in het grensgebied, melden Duitse media. Het is de bedoeling zoveel mogelijk personen te controleren.
Niemand wordt aan de grens teruggestuurd, verzekert de politie. Ook worden niet meteen boetes opgelegd. Wel wordt de overtreding bij de verantwoordelijke autoriteiten gemeld.
De politie van Berlijn heeft ongeveer zeshonderd personen opgepakt na verboden coronabetogingen in de Duitse hoofdstad. De autoriteiten hadden dertien demonstraties tegen het coronabeleid niet toegestaan. Desondanks gingen zo’n 5000 mensen de straat op, aldus een eerste schatting van de politie zondagavond. Die was met 2250 man aanwezig, melden Duitse media.
De lockdown in de Australische stad Brisbane en enkele omliggende regio’s in de deelstaat Queensland wordt tot zeker zondag verlengd. De lokale autoriteiten zeggen meer tijd nodig te hebben om een uitbraak van de Delta-variant van het coronavirus onder controle te krijgen. Maandag werden in Queensland dertien lokaal opgelopen besmettingen geregistreerd.
Nederland blijft ook komende week hoogstwaarschijnlijk een rode vlek op de coronakaart van Europa. Dat kan betekenen dat de beperkingen die Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en andere landen hebben ingesteld voor Nederlandse vakantiegangers nog wat langer van kracht blijven. De kaart wordt wel iets minder vurig, door de daling van het aantal nieuwe coronagevallen. Waarschijnlijk blijft alleen Noord-Holland donkerrood en staat de rest van Nederland na komende donderdag op rood.
Advertentie