Opinie

Samen krijgen we het klimaat niet onder controle

De schrik slaat je om het hart, als je die auto’s ziet drijven door de straten van de Chinese stad Zhengzhou. Nog erger moet het zijn om in de metro te staan en te zien hoe de coupé langzaam volloopt. Volgens het plaatselijke meteorologische instituut is er in drie dagen tijd in totaal 617 millimeter regen gevallen. Dat is haast evenveel als wat er anders in een jaar valt in die regio: 640 millimeter.

Hoofdredactie
31 July 2021 11:50
beeld RD
beeld RD

De overstromingen in China volgden kort na de waterramp in Zuid-Limburg, België en Duitsland. Intussen waren er ook nog flinke overstromingen in een enkele Amerikaanse staten, in Bangladesh en in Afghanistan (met tachtig doden tot gevolg).

Op andere plaatsen van het noordelijk halfrond is er juist een schrijnend watertekort. In het Siberische Verre Oosten is het veel te droog en zijn er enorme bosbranden. In Jakoetië viel in de maand juni maar 2 millimeter regen terwijl er temperaturen heersten tot 35 graden Celsius. Het stadje Verkhojansk, boven de poolcirkel, staat bekend vanwege zijn kouderecord (68 graden beneden nul) maar sinds vorige maand ook vanwege zijn hitterecord: de grondtemperatuur was er op 20 juni nota bene 48 graden Celsius, 116 graden warmer dan tijdens die koudste wintermaand.

Hittegolven en bosbranden enerzijds en extreme regenval anderzijds, wat hebben die met elkaar te maken? Wetenschappers zien wel degelijk een verband tussen deze natuurverschijnselen. Ze schrijven die toe aan de wereldwijde veranderingen in het klimaat: ook al gaat het bij de opwarming van de aarde gemiddeld genomen maar om tienden van graden, dan leidt dat toch tot verschuivingen van regenzones en van de patronen waarlangs hoge windstromen in de atmosfeer zich bewegen. Zo kan een gebied het ene jaar te maken hebben met grote droogte en het volgende jaar met overstromingen.

17370174.JPG
Auto's drijven door de straten na hevige regenval in Zhengzhou in de Chinese provincie Henan, op 22 juli. beeld AFP, Noel Celis

Christenen belijden dat regen en droogte de mens niet zomaar bij toeval overkomen, maar dat God alle dingen bestuurt. Zo bezien is er geen reden tot overbezorgdheid over die extreme weersomstandigheden. De reformator Calvijn schreef dat er geen druppel regen op aarde valt zonder Gods bevel. Dat is een ander geluid dan wat linkse klimaatalarmisten –analoog aan de coronadiscussie– beweren: ”Samen krijgen we het klimaat onder controle”.

Toch mogen christenen zich nooit achter die geloofsbelijdenis verschuilen om zich aan hun verantwoordelijkheid te onttrekken. Deze week verscheen een brandbrief van 14.000 wetenschappers die 31 verschillende factoren in kaart brachten die het wereldwijde klimaat beïnvloeden, variërend van het oppervlak aan regenwoud en de ijsmassa op Groenland tot de voedselproductie en het gebruik van fossiele brandstoffen. Werkelijk álle waarden gaan de verkeerde kant op. Het roer moet om, zoveel is wel duidelijk. Want het klimaat uit balans krijgen, dát lukt ons samen kennelijk wel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer