Binnenland
De tolerantie onder druk

Nederland is tolerant. Minderheden worden beschermd door de vrijheid van godsdienst, onderwijs en meningsuiting. Maar de spanningen lopen op. Fundamentalistische moslims grijpen naar geweld. Als reactie zijn er aanslagen op scholen, kerken en moskeeën.

Hoe kan dit gebeuren in een verlicht land waarin de publieke opinie vooral wordt beïnvloed door libertijnse denkers die de totale vrijheid van de mens prediken? In een serie laat het RD drie van deze opiniemakers aan het woord. Zij geven hun visie op de Nederlandse samenleving, het christelijk geloof, de islam, tolerantie en geweld. Vandaag als afsluiting deel 4: reacties van dr. J. Hoek, dr. A. A. M. Kinneging en ds. W. Visscher.

Dr. J. Hoek (54) is managementlid en docent dogmatiek van de opleiding godsdienst pastoraal werk en de opleiding godsdienstleraar aan de Christelijke Hogeschool Ede. Daarnaast is hij gasthoogleraar aan de Evangelische Theologische Faculteit in Leuven. Hoek diende als hervormd predikant de gemeenten Groenekan en Veenendaal en zat een aantal jaren in het moderamen van de hervormde synode.

Dr. A. A. M. Kinneging (42) is universitair hoofddocent rechtsfilosofie in Leiden. Ooit werkte hij enkele jaren bij de Telderstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD. Tegenwoordig is hij lid van het CDA. Samen met anderen stond hij aan de wieg van de conservatieve denktank de Edmund Burke Stichting.

Ds. W. Visscher (49), predikant van de gereformeerde gemeente in Amersfoort, is voorzitter van reformatorische scholen voor basis- en voortgezet onderwijs in de regio Amersfoort. Eerder dit jaar schreef hij een manifest om het behoud van de vrijheid van onderwijs.

Deel 1 in de serie (de bioloog en Volkskrant-columnist Ronald Plasterk) verscheen vrijdag 12 november, deel 2 (de filosoof Herman Philipse) zaterdag 13 november en deel 3 (NRC Handelsblad-columniste en VU-hoogleraar Elsbeth Etty) woensdag 17 november.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer