Economie

Fruytier laat oud-leerlingen bijlessen geven

De Jacobus Fruytier Scholengemeenschap krijgt van het Rijk subsidie om leerachterstanden bij leerlingen tijdens de coronacrisis te voorkomen. De school gebruikt dit geld voor bijlessen. Werkplatform Maqqie helpt.

24 July 2021 18:40
Robert-Jan Heuvelman (l) en Sieger van Looijengoed poseren voor het gebouw van het Fruytier College in Apeldoorn. beeld Bram van Lent
Robert-Jan Heuvelman (l) en Sieger van Looijengoed poseren voor het gebouw van het Fruytier College in Apeldoorn. beeld Bram van Lent

Begin dit jaar gaat de telefoon over op het kantoor van Maqqie, vertelt accountmanager Robert-Jan Heuvelman (26). Het telefoontje komt uit Apeldoorn. „Een teamleider van het Fruytier had in het Reformatorisch Dagblad een artikel over ons bedrijf gelezen. Diegene vroeg: „Klopt het dat jullie het grootste werkplatform van Nederland willen worden?””

Het Fruyier klopt bij Maqqie aan omdat de school van de overheid subsidie krijgt om leerachterstanden weg te werken. „We willen van dat geld zo veel mogelijk leerlingen helpen”, zegt Sieger van Looijengoed (34), die als teamleider P&O verantwoordelijk is voor personeelszaken op het Fruytier.

De school legt Maqqie haar plan voor om oud-leerlingen bijles te laten geven. Van Looijengoed: „Zij weten als geen ander wat onze huidige leerlingen nodig hebben. En ze kunnen zo op een leuke manier wat bijverdienen. Sinds kort kunnen ook vijfde- en zesdejaars leerlingen zich hiervoor aanmelden.”

Maqqie ziet mogelijkheden in dit idee. Het ambitieuze werkplatform brengt al jaren werkgevers en werkzoekenden bij elkaar via een app. Met een klik op de ‘start-samenwerkingknop’ wordt automatisch een contract samengesteld waarin alle wettelijke en cao-specifieke rechten en plichten zijn opgenomen. Die hoeft alleen nog maar door beide partijen te worden ondertekend en het dienstverband is een feit.

Arbeidscontract

Het werkplatform en de school besluiten de handen ineen te slaan. „In een mum van tijd hadden we uitgelegd hoe een arbeidscontract voor de bijlesdocenten kan worden gemaakt”, vertelt Heuvelman. „Dat doet het Fruytier nu dus zelf.”

Verder zorgt Maqqie voor de verloning. De oud-leerlingen, de bijlesdocenten dus, kunnen via de app de gewerkte uren doorgeven en krijgen aan het eind van de maand via het werkplatform betaald. Ook de loonstrook en het aantal opgebouwde vakantiedagen kunnen op de app worden bekeken. „Daarbij kunnen de bijlesdocenten hun beschikbaarheid voor de komende periode aangeven”, aldus Heuvelman. „Alles gebeurt in de app.”

De bijlesdocenten zijn oproepbare arbeidskrachten. Ideaal, vindt Van Looijengoed. Als iemand via de app aangeeft dat hij of zij de komende tijd geen les kan geven, is dat geen probleem. Die flexibiliteit heeft de school ook: als er even geen werk is voor een bijlesdocent, hoeft op diegene ook geen beroep te worden gedaan.

Surveillant

Momenteel hebben tachtig (oud-)leerlingen een bijbaan op het Fruytier via Maqqie. Ze geven niet allemaal bijles; sommigen worden ingezet als surveillant tijdens examens of als medewerker van de mediatheek, vertelt Van Looijengoed. „Leerlingen kunnen via de app aangeven wat ze willen.”

Uit een enquête blijkt dat de jonge bijlesdocenten enthousiast zijn over dit concept, vertelt Van Looijengoed. Het doet hem goed om te zien dat er animo is voor het onderwijs. „Op deze manier maken we jonge mensen warm voor het docentschap. We hebben ze hard nodig, want momenteel kampen we met een lerarentekort in het onderwijs. Inmiddels heeft één van de oud-leerlingen bij ons gesolliciteerd en is aangenomen.”

Juristen

Omdat bij Maqqie alles geautomatiseerd is, zijn er geen juristen nodig die de contracten nakijken of planners die de roosters maken. Heuvelman: „Al die zaken worden geregeld via de app. Of door de gebruiker zelf, of door het systeem; denk bij het laatste bijvoorbeeld aan het automatisch generen van het arbeidscontract.”

Door de besparing op personeelskosten kan Maqqie relatief lage tarieven hanteren. Het vraagt alleen een vergoeding van 7 procent van het uurloon van de werknemer. „We zijn ongeveer de helft goedkoper dan een regulier bemiddelingsbureau,” weet Heuvelman. „Zo houden wíj meer geld over om bijlesdocenten in te zetten en te belonen”, voegt Van Looijengoed eraan toe.

Momenteel is Maqqie in gesprek met andere geïnteresseerde scholen, vertelt Heuvelman. Van Looijengoed kan ze dit concept aanraden. Het mes snijdt namelijk aan meerdere kanten „Niet alleen de bijlesdocenten en de leerlingen zijn enthousiast, onze leraren zijn dat eveneens. Doordat zij zelf minder bijlessen hoeven te geven, worden ze behoorlijk ontlast.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer