Advocaat Spong staat Houtzager bij in zaak rond ds. Kort
De Rotterdamse homo-activist Leon Houtzager wordt in zijn zaak tegen ds. A. Kort bijgestaan door de topadvocaat Gerard Spong. Dat meldt het Algemeen Dagblad (AD) woensdag.
Houtzager deed vorig jaar aangifte tegen de predikant van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Krimpen aan den IJssel vanwege een brief die ds. Kort maart 2020 aan de gemeenteraad van zijn woonplaats stuurde vanwege de coronapandemie. In die brief riep de predikant het gemeentebestuur op te „buigen voor God” en dat de overheid moet regeren overeenkomstig „Gods wil en wet.” Daarbij noemde hij een aantal concrete punten, zoals het abortus- en euthanasiebeleid en de zondagsontheiliging. „De roepende zonden die tegen de scheppingsorde indruisen, dienen uitgebannen.”
Houtzager vindt dat die zin discriminerend is voor homoseksuelen en deed aangifte. Eind vorig jaar besloot het openbaar ministerie (OM) ds. Kort niet te vervolgen. De uitspraak van de predikant valt volgens het OM onder de vrijheid van godsdienst.
Houtzager is het daar niet mee eens en begon een artikel 12-procedure bij het Haagse gerechtshof. Komende week bespreekt de raadkamer van het hof de zaak, aldus het AD. Houtzager wil dat het OM overgaat tot vervolging van ds. Kort. Daar moet de rechter nu een uitspraak over doen.
Spong helpt Houtzager voor een „vriendenprijs” van 5000 euro, meldde Houtzager tegenover het AD. COC Nederland, de belangenorganisatie van de lhbti-gemeenschap, gaat zich inzetten om het geld bij elkaar te krijgen, aldus het AD. Spong trad in verschillende spraakmakende rechtszaken op. Hij heeft een vaste relatie met een vriend.
De acties van Houtzager leidde tot een demonstratie in Krimpen aan den IJssel en tot onrust rond het kerkgebouw van de oud gereformeerde gemeente in Nederland.
Niet openbaar
Ds. Kort was donderdagmorgen in verband met het voorbereiden van een begrafenis niet voor commentaar bereikbaar. Zijn vrouw gaf aan niets gehoord te hebben van een datum van een rechtszitting, laat staan of deze mogelijk openbaar is.
Het Haagse gerechtshof liet donderdag desgevraagd weten dat het hier om een „artikel 12 zaak/beklagprocedure” gaat. „Deze zaken zijn niet openbaar en wij kunnen daarom vooraf geen uitspraken doen over deze zaak”, aldus een persvoorlichter van het hof.