Dankbaarheid, maar geen onbeperkte vreugde
Engeland heeft de meeste coronamaatregelen afgeschaft. Toch heerst er nog veel onzekerheid, ook in de kerken. Ds. Pieter Lalleman: „We kunnen geen regels meer volgen; alleen nog advies geven.”
Afgelopen maandag hief de Britse regering de meeste beperkingen op. Beelden van overvolle pubs en feestende jongeren gingen op sociale media rond. ”Bevrijdingsdag” heette het al snel in de volksmond.
De besmettingscijfers vertellen een heel ander verhaal. Ondanks de relatief hoge vaccinatiegraad raken dagelijks zo’n 50.000 mensen met het virus geïnfecteerd. Het medisch personeel staat het schrikbeeld van een paar maanden geleden nog helder voor de geest, toen patiënten wegens plaatsgebrek in ambulances moesten blijven.
Premier Boris Johnson wil echter koste wat kost terug naar ‘normaal’. Engeland heeft de heropening van de maatschappij al een maand uitgesteld. En als de beperkingen nu niet worden opgeheven, wanneer dan wel, is de redenering van de Britse leider.
Abrupte karakter
„Dat kan ik me op zich nog wel voorstellen”, reageert ds. Lalleman, predikant in de baptistengemeente van Knaphill. „De vaccinatiegraad is hoog, en corona verloopt momenteel in de meeste gevallen mild. Je kunt het land niet altijd op slot laten. Als je het nu niet doet, wanneer dan wel?”
Lalleman heeft echter moeite met het abrupte karakter van de heropening, zeker gezien het forse aantal besmettingen. „Ik denk dat de meeste Engelsen wel in de gaten hebben dat het helemaal niet zo goed gaat. Ik ga zelf nog steeds niet zonder mondkapje een winkel in – en ik ben zeker niet de enige. Veel mensen nemen de woorden van de regering met een korreltje zout. Dat bewijst weer eens de kloof tussen de retoriek van Boris en de werkelijkheid. De premier is een raspopulist en leeft van goed nieuws.”Voor de kerken gelden sinds maandag plotseling ook geen beperkingen meer. En dat is best lastig, legt de Nederlandse voorganger uit. „De regels waren steeds helder. Nu die er niet meer zijn, kunnen we nog slechts adviezen geven.”
Kerkenraden vergaderen zich volgens Lalleman momenteel „een slag in de rondte” om zich op de nieuwe situatie te beraden. In zijn eigen gemeente mag iedereen weer naar de kerk. „We gaan ook weer zingen; dat wilde iedereen heel graag. We proberen nog wel afstand te houden.”
Reden voor een dankstond ziet Lalleman niet. „Natuurlijk zijn we dankbaar dat we weer bij elkaar kunnen komen en dat er een vaccin is. Maar we zijn nog niet van het probleem af.”
Afschuiven
Ook ds. Bertjan van de Lagemaat van de Dutch Church in Londen wijst op het dubbele van de Britse versoepelingen. „Ik heb ook de beelden van open nachtclubs en feestvierende jongeren gezien. Maar we hebben gezien hoe dat in Nederland is afgelopen.”
„Nu de maatschappij heropenen is een enorme gok”, vervolgt de Nederlandse predikant. „Het is niet de eerste keer dat versoepelingen verkeerd uitpakken. Het kan twee kanten op. Er wordt nu al gewaarschuwd dat het aantal besmettingen in augustus tot 100.000 per dag kan oplopen.”Met deze versoepelingen is er nog nauwelijks een weg terug, erkent Van de Lagemaat. „De overheid heeft de verantwoordelijkheid bij de burger gelegd. Alles mag, maar niets moet. Het voelt echter als afschuiven en de vraag is of de burger die verantwoordelijkheid zelf kan nemen.”
Dat geldt ook in zijn gemeente. „In principe mag alles weer, maar we gaan heel goed kijken wat er daadwerkelijk kan. We hopen zondag voor het eerst weer avondmaal te houden. Ik ga preken uit Markus, over de spijziging van de 5000. Het is bijzonder dat we weer samen mogen zijn rond Woord en tafel. Er is dankbaarheid, maar geen onbeperkte vreugde.”