Zuid-Limburg zucht onder extreme wateroverlast. In Hoensbroek, stadsdeel van Heerlen, houden ze woensdagmiddag hun hart vast. „Er schijnt een kleine tsunami te kunnen ontstaan.”
„U moet naar binnen!” sommeert een handhaver woensdagmiddag rond half zes een bewoner van de Prof. Eykmanlaan in Hoensbroek. Daar dreigen dijken rond bassins met miljoenen liters water te breken. Waardoor het water huizen binnen kan stromen.
„Ik zit zeker in de piepzak”, knikt Peter Cappa, die op steenworp afstand van een tjokvol opvangbassin woont. De man oogt nerveus. „Ik heb net het gas eraf gedraaid en de stroom eraf gezet.” De Limburger heeft net allerlei spullen hogerop in huis gebracht. In de hoop dat die droog blijven, mocht het water komen. „Stoelen, telefoons, de computer.”
Diverse buurtbewoners hebben op aanraden van de autoriteiten hun auto naar hoger gelegen plaatsen gebracht.
Zandzakken
Bij Frans en Marina Linckens uit de Olaf Palmestraat liggen zandzakken voor de deur. Zij: „Een politieagente zei me net dat mensen kunnen worden meegesleurd als het water doorbreekt. Het schijnt een kleine tsunami te kunnen worden.” Ze klinkt ook berustend. „We zijn goed verzekerd. Het is niet anders. Dit is de natuur.”
„Stel je voor dat de dijk rond het bassin doorbreekt”, griezelt haar buurvrouw Petra Keulen, klasse-assistent. „Dan zitten we hier met miljoenen liters water.” Hoewel ze bezorgd is, blijft Keulen lachen. Een potje grienen vindt ze geen optie. „Dan krijgen we nog meer water.”
Leger
Haar buurman Björn Elferink heeft zitten zwoegen om spullen naar boven te brengen, zodat het water er niet bij kan komen. Hij zegt dat er al langer zorgen leven over het overstromen van de waterbassins in de omgeving. In een slecht scenario zou zijn straat kunnen worden getroffen door een „vloedgolf van 1,5 meter hoog.” Er liggen zandzakken bij hem voor de deur. „Het leger is onderweg.”
In de straten van Hoensbroek heerst een gespannen sfeer. „Ik vind dit toch wel bedreigend”, zegt de 47-jarige Eric, die vlakbij de wild stromende Caumerbeek staat. Politiemensen houden de wacht. Straten zijn met roodwitte linten afgesloten.
Achter zijn woning pompt een jongeman water uit zijn zwembad. Het water vloeit richting de weg voor zijn huis. „Zo voorkom ik dat bij heftige regen het zwembad overstroomt en ons huis daardoor schade oploopt.”
Vlakbij kasteel Hoensbroek, waar een weg is ondergelopen, wijst Jacqueline Dingemanse naar het nabijgelegen dierenparkje. Dat is deels ondergelopen. „Herten staat met hun poten in het water. Dat vind ik zielig.”