Meer rechtvaardigheid en verbondenheid in agrarisch beleid: daarvoor pleitten het Christen Contact Agrarisch (CCA) en de christelijke vakorganisatie CGMV Agrarisch maandag in een oproep.
De toekomst van de landbouw in Nederland staat ter discussie, signaleren beide organisaties met zorg. Jan Overeem, voorzitter van het CCA, geeft een toelichting.
Welke zorgen hebben jullie?
„Op veel boerenbedrijven heerst grote onzekerheid. Ieder keer verschijnen er weer nieuwe rapporten over de stikstofproblematiek. Belangengroepen van burgers en boeren staan steeds vaker tegenover elkaar. We hopen op beleid dat duidelijkheid geeft en dat de landbouwminister alle betrokken partijen met elkaar aan tafel zet om met oplossingen op regionaal niveau te komen. Zowel met partijen uit de landbouw als uit de transportsector, industrie en de bouw.
Landelijk beleid voor stikstof ligt veel te moeilijk. De ene regio heeft wel een Natura-2000 gebied, de andere niet. In ieder gebied zijn er wel boeren die met hun bedrijf willen stoppen, maar daar moet wel wat tegenover staan.Daar komt ook onze oproep tot verbondenheid vandaan. Voor besluiten die van bovenaf worden opgelegd, is geen draagvlak. Het rapport van stikstofprofessor Erisman met het advies om de boerenbedrijven uit de Gelderse Vallei en het Groene Hart weg te halen, roept meteen weerstand op. We zijn het erover eens dat er wat moet gebeuren. Maar de pijn moet niet alleen geleden worden door de boeren.”
Gaat het jullie alleen om de spanningen rond stikstof?
„We zien ook spanningen rond bijvoorbeeld dierenwelzijn en waterhuishouding. D66 en GroenLinks hebben onlangs een voorstel ingediend om de geborgde vaste zetels voor agrariërs in het waterschap op te heffen. Terwijl de agrariërs veel praktische kennis hebben van de landbouw, die moet je houden in het waterschapsbestuur.”
Waar roepen jullie toe op?
„Rechtvaardigheid naar boeren en tuinders toe, zij zijn onze voedselproducenten en verdienen een rechtvaardige beloning.
Daarnaast rechtvaardigheid naar burgers toe om ze te stimuleren een eerlijke prijs voor voedsel te betalen, en een rechtvaardige omgang met de schepping, waar we allemaal in leven. Als agrariërs hebben we ook oog voor milieu, biodiversiteit en grond. De laatste jaren is de kennis bij boeren over bodemkwaliteit toegenomen. Maar verbeteringen zijn er niet van de ene op de andere dag.”
Wie hopen jullie te bereiken?
„Niet alleen de overheid, maar de samenleving in zijn totaliteit. Verder hopen we dat er snel een nieuw kabinet komt. Dan kunnen we met beleidsmakers gaan onderhandelen. Ook moeten we voor elkaar bidden. We mogen onze zorgen in het gebed brengen. Al blijft loslaten ook dan moeilijk. Als je zelf een boerenbedrijf hebt, raakt het je wat ermee gebeurt.”