Binnenland
Jubileum voor vloggende boer Gerrit

Op de trekker, onder de trekker, in de melkput, tussen de koeien, op z’n uitgestrekte landerijen. Overal schiet boer Gerrit (45) uit het Gelderse Oosterwolde beelden voor zijn populaire vlogs. Volgende week viert hij zijn eerste lustrum; vijf jaar geleden maakte hij de eerste video.

25 June 2021 15:10
Boer Gerrit (45) uit het Gelderse Oosterwolde schiet beelden voor zijn populaire vlogs. beeld RD, Henk Visscher
Boer Gerrit (45) uit het Gelderse Oosterwolde schiet beelden voor zijn populaire vlogs. beeld RD, Henk Visscher

De koffie is op. Het is dinsdagochtend, halfelf. Boer Gerrit staat op van z’n stoel in de woonkamer. Tijd om een bezoek te brengen aan twee drachtige koeien die in een weiland achter het huis grazen. „Die krijgen waarschijnlijk vandaag of morgen een kalfje, dus ik moet ze in de gaten houden”, legt de melkveehouder uit. Hij loopt via de ruimte waar de melkopslag staat door de ligboxenstal naar het grasland.

Het boerenbedrijf is bekend terrein voor regelmatige bezoekers van het YouTubekanaal Boer Gerrit Vlogt. Zij krijgen bijvoorbeeld weleens een inkijkje in de melkput waar tweemaal daags de koeien gemolken worden. „In totaal hebben we zestig koeien, en 40 hectare land. Alleen maar grasland, want mais doet het hier niet zo best”, vertelt Gerrit.

Gras groeit op de Noord-Veluwe wel goed, getuige Gerrits vlogs. De afgelopen weken was er te zien hoe het lange gras gemaaid, geschud en geharkt werd. En hoe een loonbedrijf het hakselde en op een grote bult stortte. Van stap tot stap liet de boer het proces aan zijn kijkers zien.

Hoe raakt een boer aan het vloggen? „Mijn vrouw werkte vijf jaar geleden bij ’s Heeren Loo, in Ermelo. Ze vroegen haar eens: „Kun je morgen een dag extra werken?” Ze antwoordde: „Nee, want dan zijn we aan het inkuilen, dan ben ik liever thuis.” Die collega’s hadden geen idee wat inkuilen was. „Stuur eens een foto”, vroegen ze nadat mijn vrouw het uitgelegd had. Dat deden we. Op den duur werden het filmpjes.”

Dat boer Gerrit op YouTube belandde, ging niet heel doelbewust. „Op een keer had ik voor de grap een video in vlogvorm gemaakt. Ik wilde het filmpje opslaan, en toen zag ik op m’n telefoon een knopje waarmee je het ook als YouTubevideo kon uploaden. Dus toen stond die video online en hoefden we alleen maar het linkje naar die collega’s van ’s Heeren Loo door te sturen. In het vervolg deden we het op die manier.”

Langzaamaan keken er steeds meer mensen naar de vlogs. „Na een halfjaar had ik het wel gezien. Ik wilde stoppen met die gekkigheid. Maar toen zei iedereen: „Nee, je moet doorgaan. Het is veel te interessant.” Dus zo is het gekomen.”

Vijf jaar later heeft het kanaal van boer Gerrit bijna 10.000 abonnees. De meeste video’s worden veel vaker bekeken. Veel vlogs trokken al meer dan 20.000 kijkers. „Als er een trekker of een andere grote machine in voorkomt, doet een vlog het meestal erg goed”, licht Gerrit toe. De best bekeken video heeft 90.000 views. Die is van februari dit jaar en gaat over een spoedreparatie aan een rooster in de stal.

Naarmate de kijkcijfers stijgen, wordt Gerrit voorzichtiger met de privacy van zijn gezin. „Mijn vrouw, zoon en twee dochters komen ook weleens in de vlog voor. Maar ik noem hen niet meer bij naam. En ik heb liever ook niet dat iedereen mijn achternaam weet.”

Telefoon

Over het kavelpad loopt Gerrit het weiland met de drachtige koeien in. Ook de aanleg van het betonnen pad is in de vlogs uitvoerig in beeld gebracht. „Je kiest steeds een bepaald onderwerp voor de video’s. Als er op het erf iets interessants gebeurt, film ik het.” Regelmatig bepalen kijkers het onderwerp van een vlog. „Ze sturen me dan een berichtje met een vraag. Laatst vroeg iemand bijvoorbeeld waarom een koe een blokje onder z’n hoef had. Daar maak ik dan een filmpje over.”

De Gelderse boer maakt de vlogs met z’n telefoon. Filmen doet hij tussen de bedrijven door. „Onlangs was ik nummerborden op de trekkers aan het bevestigen. Dan pak je even de telefoon uit je broekzak en maak je er wat video’s van.” Monteren doet hij ook op z’n mobiel. Met de app Videomaker plakt hij de fragmenten aan elkaar en spreekt een voice-over in, om de beelden aan elkaar te praten. „Het werkt heel simpel. Dat moet ook, want ik heb eigenlijk helemaal niet zo veel verstand van al dat gedoe.”

Soms brengt Gerrit, die met zijn gezin lid is van de hervormde gemeente van Oldebroek, in de vlogs een christelijke notie naar voren. „Met bid- en dankdag probeer je iets te zeggen over onze afhankelijkheid van de Schepper. En ik schenk soms aandacht aan de betekenis van christelijke feestdagen. Maar het hoeft er van mij niet heel dik bovenop te liggen. Ik vertel gewoon hoe het er op een boerenbedrijf aan toegaat; het is puur informatief.”

De drachtige koeien lijken nog niet meteen te gaan bevallen, dus loopt Gerrit naar de rest van zijn veestapel, die een weiland verderop graast. Dan gaat z’n telefoon. „Ja, is prima. Ik zie je wel verschijnen”, klinkt het. „Dat was een boer die gras op stam van me heeft gekocht. Hij wil nu gaan maaien.” Wat is gras op stam? „Dat iemand het gras heeft gekocht, maar het zelf moet maaien, schudden, harken en hooien”, legt Gerrit uit. In de verte komt de boer al op z’n trekker aan­rijden. „O wacht. Daar kan ik zo wel even wat van filmen. Dat kan dan in de volgende vlog.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Onderweg

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer