Binnenland

„Huisvesting statushouders voor gemeenten nog altijd aandachtspunt”

Nederlandse gemeenten moeten de komende tijd alles op alles blijven zetten om asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen goed te kunnen huisvesten.

Redactie binnenland
2 July 2021 19:24
Een inwoner van de gemeente Den Haag spreekt in tijdens een gemeenteraadsvergadering over de huisvesting van statushouders, begin 2016. beeld ANP, Bart Maat
Een inwoner van de gemeente Den Haag spreekt in tijdens een gemeenteraadsvergadering over de huisvesting van statushouders, begin 2016. beeld ANP, Bart Maat

Die oproep deed bestuurlijk aanjager huisvesting vergunninghouders Jantine Kriens vrijdag, namens de zogeheten Landelijke Regietafel Migratie en Integratie (LRT).

De regietafel werd ingesteld nadat staatssecretaris Broekers-Knol (Asiel) eind 2019 een appel deed op de Commissarissen van de Koning om te regelen dat er in hun provincie genoeg opvangplekken komen. Deelnemers zijn onder meer de ministeries van Binnenlandse Zaken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Justitie en Veiligheid, provincies, gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Op dit moment wachten er in de opvanglocaties van het COA meer dan 10.000 vergunninghouders op woonruimte, rekende Kriens vrijdag voor. Dat aantal stelt gemeenten volgens haar voor grote uitdagingen, zeker in combinatie met de krappe woningmarkt. „Het gaat om mensen die gevlucht zijn voor oorlog of vervolging en hier mogen blijven. Zij kunnen nu nog niet beginnen aan hun integratie. Het is van groot belang dat zij snel hun eigen woonruimte krijgen, zodat zij hier ook echt een leven kunnen opbouwen en kunnen bijdragen aan onze samenleving”, aldus Kriens.

Om gemeenten te helpen, startte het ministerie van Justitie deze maand het project “Financiële impuls versnelde huisvesting grote gezinnen vergunninghouders”. De proef ondersteunt gemeenten die daarvoor geselecteerd worden met het verbouwen van woonruimtes. Deze moeten geschikt worden gemaakt voor gezinnen van meer dan acht personen.

Komend najaar stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken bovendien nog een bedrag van 3 miljoen euro beschikbaar. Gemeenten kunnen dat geldbedrag gebruiken voor het transformeren van kantoorgebouwen of het realiseren van tijdelijke flexwoningen of andere tussenvoorzieningen.

De gemeente Lelystad zette onlangs als een van de eersten een dergelijk wooncomplex neer; bedoeld om meerdere aandachtsgroepen te kunnen huisvesten. Behalve statushouders kan het gaan om jongeren, mensen die gescheiden zijn en arbeidsmigranten.

Overigens had Kriens naast het appel dat ze vrijdag aan gemeenten deed ook goed nieuws te melden. In de eerste vijf maanden van dit jaar konden in totaal 9.734 vergunninghouders doorstromen nadat er door gemeenten woonruimte voor hen beschikbaar werd gesteld.

„Een goede prestatie”, zei Kriens vrijdag. „Maar het tekort aan woningen voor vergunninghouders is daarmee helaas niet opgelost.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer