Buitenland
In Canadese dorpje Lytton wees het kwik deze week 49,5 graden aan​

Het ene na het andere hitterecord sneuvelde deze week in het noordwesten van de VS en het westen van Canada.

1 July 2021 13:27
Verkoeling in Richmond, British Columbia. beeld AFP, Don MacKinnon
Verkoeling in Richmond, British Columbia. beeld AFP, Don MacKinnon

In het inmiddels afgebrande Canadese dorpje Lytton, 260 kilometer ten noordwesten van de stad Vancouver, werd het dinsdagmiddag 49,5 graden. Dat is ruim 4 graden boven het oude Canadese record, dat dateert van 5 juli 1937. En al is er sinds woensdag sprake van een lichte temperatuurdaling, weerkundigen denken dat de hittegolf tot midden volgende week aanhoudt.

Meteorologen wijten de extreme hitte aan een zogenoemde warmtekoepel boven het gebied, een groot hogedrukgebied dat niet beweegt waardoor het ook ‘s nachts erg heet blijft.

Amerikanen in de staat Washington noemen de maand juni soms ”Juneary”, omdat het dan vaak somber weer is met geregeld motregen. Dit jaar is het aan de westkust van de VS echter al vier weken eerder verzengend heet, net als in de Canadese provincie British Columbia. Het is er zo’n 10 tot 15 graden warmer dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar.

IJsbevingen

Het extreem warme weer is zelfs waarneembaar in Alaska. Daar is het deze weken gemiddeld 10 graden warmer dan normaal. Een van de gevolgen zijn zogenoemde ijsbevingen. Woensdag registreerden Amerikaanse seismologen er een met een kracht van 3.1. Ook maandag werden er twee gevoeld.

Oorzaak van deze bevingen is het smelten van het ijs. De gletsjers smelten door de huidige hitte zo snel dat het ijs instort. Daarbij wordt in een klap zo veel massa verplaatst, dat dit aardbevingen tot gevolg heeft. Door het versneld smelten van sneeuw en permafrost hoger in de bergen is er de vrees voor modderstromen en overstromingen van bergbeken.

Verplaatsing

De temperatuur in de gebieden langs de westkust van Amerika en Canada zal de komende dagen naar verwachting langzaam dalen, maar meteorologen denken dat de hittegolf zich dan langzaamaan naar het midden van Canada verplaatst. Dit betekent dat de provincies Alberta en Saskatchewan met extreme temperaturen te maken krijgen. Overigens is het ook nu al in Alberta warmer dan normaal. Maandag wees het kwik daar 33,8 graden, terwijl de gemiddelde temperatuur in deze tijd op 21,6 graden ligt.

Veruit de meeste klimaatonderzoekers stellen dat de hittegolf een „onomstotelijk” bewijs is voor de opwarming van de aarde. De Nederlandse weerman Peter Kuipers Munneke is ervan overtuigd dat deze hittegolven zich vaker zullen gaan voordoen. „Zeldzame hitte-extremen worden minder zeldzaam.” De spannende vraag is volgens hem waar die extreme hitte zich in de toekomst zal gaan manifesteren. „Het is niet een kwestie óf we vaker hitte gaan krijgen, maar wáár precies”, zei hij tegenover de NOS. Bij de NOS zei hij: „Dat het zo noordelijk zo warm is, wordt mede veroorzaakt door de straalstroom. Die grens tussen warme lucht uit het zuiden en koele lucht uit noorden kronkelt als het ware over het noordelijk halfrond. Soms ligt de meest noordelijke kronkel boven Europa, zoals ten tijde van de hitterecords in Nederland twee jaar geleden, en soms boven Canada, zoals nu.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer