West-Canada zucht en puft onder de hitte
Jongeren uit de Canadese stad Vancouver schrijven op Twitter blij te zijn dat ze naar de kerk kunnen. Reden? „Daar is het heerlijk koel.”
Behalve dat kerken met een goede airco hun deuren openen voor ieder die maar wil komen, zijn mensen ook welkom in sporthallen en gymzalen.
West-Canada zucht en puft. Al dagen lang houdt extreme hitte deze streek in haar greep. De autoriteiten zien inmiddels het aantal sterfgevallen als gevolg van de hitte snel oplopen tot boven de 200. In heel British Columbia geldt inmiddels een verbod voor het gebruik van open vuur. Verschillende overheidsdiensten, waaronder enkele vaccinatiecentra zijn ’s middag gesloten omdat de hitte in de loop van de dag ondragelijk is.
Niet alleen de mensen hebben onder extreme temperaturen te lijden, ook de dieren hebben het zwaar. Beesten die in het wild in de bosrijke gebieden leven, zoeken vaak de hoger gelegen streken op waar het iets koeler is. Veehouders doen hun best om hun koeien, kippen of schapen verkoeling te bieden. De autoriteiten roepen op om huisdieren zoveel mogelijk binnen te houden, en vooral genoeg water te geven. En daarnaast is de dringende vraag van de autoriteiten: let ook op de konijnen want die weten zich geen raad.
Inmiddels dreigt er als gevolg van de hittegolf schaarste. Niet alleen airco’s zijn haast nergens meer te krijgen, maar ook ijsblokjes en flessen drinkwater raken in sommige winkels op. „We hunkeren naar ander weer,” zegt de Nederlandse immifrante Margaret Boer uit Langley.
Natuurbranden zijn een ander probleem. Alle ongeveer 350 inwoners van het dorpje Lytton en omgeving in de Canadese provincie British Columbia zijn woensdagavond huis en haard kwijtgeraakt toen een snel oprukkende natuurbrand alles verwoestte. Er zijn nog geen berichten over slachtoffers.
Burgemeester Jan Polderman tekende het officiële evacuatiebevel. „Het is verschrikkelijk. Alles stond in brand. Het duurde ongeveer 15 minuten vanaf de eerste rookontwikkeling tot er plotseling overal vuur was,” zei hij tegen CBC News.
Voor de gevluchte inwoners is een opvangcentrum ingericht.