Consument
Wandeling: Marker Wadden

Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog – dat zijn de waddeneilanden. Fout, zeggen topokenners: Rottumeroog en -plaat moeten erbij. Toch is het rijtje dan nóg niet compleet: er zijn nieuwe wadden bij gekomen…

beeld RD
beeld RD

Langzaam verdwijnt de Hurkende man uit het zicht. De boot waarmee Natuurmonumenten reizigers naar de nieuwe wadden brengt, vaart langzaam de haven van Lelystad uit, het Markermeer op, en laat het kunstwerk van Antony Gormley achter zich.

De passagiers vormen een interessante mensenmix: oudere dames, gezinnen met kleine en grote kinderen en een sportief stel dat zojuist een kano aan boord bracht. Ze hebben één ding gemeen: om bijna iedere nek bungelt een fototoestel met megalens of een verrekijker.

In het boek ”Marker Wadden. Eilanden van morgen”, dat Natuurmomenten liet publiceren, worden de Marker Wadden een „innovatief waterbouwproject voor grootschalig natuurherstel” genoemd. Met zand, klei en slib uit het water realiseerden ingenieurs vijf eilanden in het Markermeer die vissen en vogels moeten aantrekken. Het Haveneiland is opengesteld voor natuurliefhebbers en mensen die van rust houden.

Na ruim een halfuur varen komt het eiland in zicht. „Wat is daar te beleven?” vragen onze puberzonen zich hardop af. Na onze enthousiasmerende woorden „prachtige natuur, unieke vogels en misschien wel een restaurant” proberen ze iets vrolijker te kijken. Ergens hebben onze tieners overigens wel een punt, want zo op het oog lijkt het eiland vooral een groot uitgevallen zandbank met veel gras.

Marker Wadden is een wandeleiland, fietsen of andere vervoermiddelen zijn niet toegestaan. Om te wandelen heb je twee keuzes: linksom of… rechtsom. De langste tocht is 6 kilometer, een kortere variant 2,5. We kiezen voor linksom. Vanwege de wind. Die hebben we het liefst op de terugweg mee.

Na een paar minuten bereiken we de Steltloper, een van de uitkijktorens op het eiland met de naam en vorm van een vogel. Bovenin heb je een mooi uitzicht over het gebied: zand, gras, wandelpaden. Én vogels. Met ons verrekijkertje komen ze iets dichterbij. Mooi! Meeuwen, denken we, en scholeksters, ganzen (wilde? of rot-?) en een kluut. Op een foldertje dat we bij het informatiepunt van Natuurmonumenten op het eiland kregen, zien we even later precies wat wat is.

Even verderop staat een soort wit linnen tentje, het blijkt een malaiseval waarmee het gedrag van dansmuggen wordt onderzocht. Interessant. Dat geldt ook voor de vele schelpen, vindt onze jongste zoon. Hij heeft al snel zijn zakken vol met bijzondere exemplaren. De jongens worden zowaar enthousiast, maar rustig is het eiland volgens hen niet: „Wat maken die beesten een herrie!”

> markerwadden.nl

> fietsnetwerk.nl/vogelbescherming

Eilandhuisjes

Blijven slapen? Op het Haveneiland staan enkele duurzame eilandhuisjes. De huuropbrengst gaat via Natuurmonumenten 100 procent terug naar de natuur.

> landal.nl/markerwadden

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer