EU-vlag in plenaire zaal Kamer zeer onwaarschijnlijk; VVD tegen
De Tweede Kamer beslist dinsdag of er naast de Nederlandse vlag ook een EU-vlag in de plenaire vergaderzaal komt. Het voorstel haalt het waarschijnlijk echter niet; de VVD, die het voorstel aan een meerderheid zou kunnen helpen, is tegen.
Volt, D66, GroenLinks, PvdA en DENK vroegen Kamervoorzitter Vera Bergkamp vorige maand in een motie om, als symbool van het belang van Europese samenwerking, ook de Europese vlag in de zaal te plaatsen. In het voorstel wijzen ze erop op dat een meerderheid van de Kamer „het vitale belang van Europese samenwerking erkent”, en dat in veel Europese landen zowel een nationale als een Europese vlag in het parlement staat. Ook vinden de partijen dat de Kamer in de uitvoering van haar mandaat „structureel” herinnerd moet worden aan het belang van Europese samenwerking.
Volt besloot vorige maand om de motie nog niet in stemming brengen. Inmiddels is er steun van het CDA. Volt wil dat erover gestemd wordt; dat gebeurt dinsdag.
Aangezien er nog veertien zetels ‘ontbreken’ voor een meerderheid en veel andere partijen eurosceptisch zijn, waren de ogen gericht op de VVD. De liberalen zullen dinsdag echter tegen het voorstel stemmen, blijkt deze maandag uit de woorden van Kamerlid Roelien Kamminga. „Het gaat hier om de plenaire zaal van ons nationaal parlement. De EU-vlag is al op het Tweede Kamergebouw te zien. We hebben echt geen EU-vlag in de plenaire zaal nodig om ons er aan te herinneren dat we onderdeel van de EU zijn. Gaan we dan straks ook moties indienen voor de VN-vlag, die van de NAVO of onze mooie provincies? Volgens mij hebben we in dit land echt grotere opgaven dan welke vlag waar staat.”
Nu de VVD tegen blijkt te zijn, lijkt het uitgesloten dat het voorstel het haalt. Mogelijk stemmen eenpitters BIJ1 en Liane den Haan voor het voorstel, maar vermoedelijk zijn alle resterende fracties –PVV, SP, PvdD, FVD, ChristenUnie, JA21, SGP, Groep-Van Haga en BBB– tegen.
Driekleur
In 2017 werd een motie van SGP en PVV aangenomen om de Nederlandse driekleur in de vergaderzaal te plaatsen. Alle partijen behalve de PvdD steunden het voorstel.
De Kamer stemde in 2009 voor een motie van CDA en D66 om de EU-vlag op het Tweede Kamergebouw te plaatsen, naast de Nederlandse. PvdA, VVD en GL schaarden zich achter het voorstel; de overige partijen stemden tegen.