Recepten uit de RD-historie: anijskoek van Anne Korevaar
De anijskoek die Anne Korevaar regelmatig bakt, heeft eigenlijk louter pluspunten. Hij is gemakkelijk te maken, valt bij iedereen in de smaak en mislukt nooit.
Anne Korevaar (47) uit Dordrecht bakt en kookt graag. „Het is voor mij zeker geen sluitpost op de begroting. Ik neem er de tijd voor. Het is echt een hobby van me. En een creatieve uitlaatklep.”
Bijna elke week bakt ze wel iets voor bij de koffie. Haar drie kinderen Marthe (20), Jesse (17) en Ruben (11) weten niet beter. „Ze vinden het eerder bijzonder als we muffins of een vlaai uit de winkel hebben. Zelf bakken hoort echt bij ons gezin. Ik heb dat van huis uit ook meegekregen. Mijn moeder staat bekend om haar kwarktaart, mijn oma bakte tot op hoge leeftijd appeltaart.”
Het recept voor anijskoek heeft ze al „niet te tellen zo vaak” gemaakt. „Ik kan hem bijna met mijn ogen dicht maken. Ik heb het recept ook al heel wat keren doorgegeven. Dan zeg ik er altijd bij dat de koek heel makkelijk te maken is. Maar anderen denken daar soms toch anders over.”
Zelf ervaart ze bakken als een ontspannende bezigheid. „Ik merk dat het mijn gedachten ordent als ik ermee bezig ben. Als je aan het bakken bent, volg je een recept en werk je eigenlijk heel gestructureerd een lijstje handelingen af. Je bent gefocust bezig. Dat doet me goed. Mijn kinderen en mijn man weten dat ook. Als ik aan het bakken ben, laten ze me met rust. Ze mogen gerust even binnenlopen, maar ze moeten dan geen moeilijke vragen aan me stellen.”
Bakken is ook iets wat je voor anderen doet. Korevaar: „ In de keuken bezig zijn is voor mij een manier om voor mijn gezin te zorgen. Zo laat ik op een praktische manier mijn liefde zien.”
„Toen ik het recept in de krant zag, dacht ik meteen: leuk, een variatie op kruidkoek. Al ziet hij er heel anders uit. De koek is lichter dan kruidkoek, lijkt eerder op cake. Maar de structuur en de klefheid doen dan weer erg aan kruidkoek denken. Als mensen de koek voor het eerst proeven, zijn ze vaak verrast door de smaak: fris, maar niet te overheersend.” De suiker die gebruikt wordt, is bepalend voor de kleur. De koek wordt wat donkerder met rietsuiker of lichtbruine basterdsuiker en wat lichter met witte suiker. „Ik pak gewoon de soort die ik in huis heb.”
In het originele recept worden gestampte muisjes als smaakmaker gebruikt. Dat doet Korevaar niet meer. „Gestampte muisjes: die bestaan vooral uit suiker. In plaats daarvan gebruik ik gemalen anijszaad.” Sowieso probeert ze de suikerhoeveelheid te beperken. „Ik bak vaak twee anijskoeken tegelijk. Een om zelf op te eten en een om weg te geven of in de diepvries te stoppen. Dan bezuinig ik wel op de suiker. Voor twee koeken is 400 tot 450 gram ook genoeg.”