Recepten uit de RD-historie: Javaanse rijstschotel
Als je een moestuin hebt, zijn er van die perioden dat je zwemt in een bepaalde groente. En dus kwam het recept voor een Javaanse andijvieschotel in mei 1990 als geroepen voor de familie Jansen uit Ederveen.
De Javaanse rijstschotel! Nelly Jansen- Morée (57) moest er meteen aan denken toen ze het oproepje voor favoriete RD-recepten las. Dat gerecht eten ze „echt vaak en graag.” Als het andijvietijd is –en er staat zowel zomer- en winterandijvie in de tuin– elke week. „En dan ook nog een keer een ander recept met andijvie, bijvoorbeeld stamppot.”
Wie tot de familie- of kennissenkring van Jansen behoort kan het gerecht zomaar kennen. Omdat het zo in de smaak viel bij het gezin, gaf ze het regelmatig door aan kersverse bruidsparen. „Als er gevraagd werd om een A4’tje met een recept te maken, was de keus welk recept niet moeilijk. Ik denk dat ik het zeker meer dan tien keer heb doorgegeven. Een enkele maal hoorde ik er ook wat over terug.”
Zelf heeft ze eigenlijk geen idee meer hoe lang ze het recept al maakt. „O, komt het oorspronkelijk uit 1990? Dat is lang geleden! Ik ga de datum er meteen bij schrijven, want het knipsel heb ik nog. Wat grappig, dan waren we nog maar net getrouwd, in 1989. En in 1992 is onze oudste geboren. Onze zes kinderen zijn er dus vanaf dat ze heel klein waren mee opgegroeid, dat wist ik niet precies meer. Het viel toen ze wat ouder waren goed in de smaak, dat vond ik juist zo leuk.”
Nu, ruim dertig jaar later, staat er bij de Jansens nog altijd andijvie in de tuin. „Ik heb pas weer een paar plantjes gepoot. Van onze buurman krijg ik vaak winterandijvie en krulandijvie. Vroeger zaaide ik ook wel zelf, trouwens.” En het gerecht, een schotel met rijst en oosterse kruiden, staat dus ook nog altijd met regelmaat op het menu. De familie –inmiddels uitgedund tot vader, moeder en twee thuiswonende kinderen van 16 en 19– raakt het niet snel zat. „Het is echt niet van: we hebben andijvie, we móéten dat nu eten. Nee, zeker niet hoor. Door de andijvie, waar nog vocht uit komt, is de rijst niet zo droog als bij nasi. Ik houd daar wel van. Voor de afwisseling maak ik deze schotel ook weleens met mie- nestjes, als een soort bami. Dan doe ik er shoarmavlees in plaats van gehakt door. Veel werk is het niet – alleen de andijvie wassen is een klus.”
Als er net courgette ligt die op moet, verdwijnt die ook rustig in het andijviegerecht. Of paprika’s, die passen er ook goed in, aldus Nelly Jansen. En prei. Vervang dan een deel van de uien daardoor, tipt ze. Maar de andijvie, die moet erin blijven. „Pas dan noemen we het Javaanse rijstschotel. Anders lijkt het toch meer op nasi.”
Het oorspronkelijke recept is van Anneke Versluijs en werd gepubliceerd op 4 mei 1990.
Naar aanleiding van het 50-jarig jubileum van het Reformatorisch Dagblad vertellen lezers over hun favoriete recept uit de krant.
Deel 9: Javaanse rijstschotel van Nelly Jansen-Moree.