Consument

Recepten uit de RD-historie: pilav van Marijke Voois

Een culinair hoogstandje is het niet bepaald: het recept voor pi­lav dat Marijke Voois uit Monster twaalf jaar geleden uit de krant knipte. Toch maakt ze het geregeld. „Bijvoorbeeld als onderdeel van een rijsttafel.”

Geertje Bikker-Otten
1 June 2021 17:28
Marijke Voois eet de pilav graag met veel sambal. Maar komen er eters, dan houdt ze zich in. beelden Cees van der Wal
Marijke Voois eet de pilav graag met veel sambal. Maar komen er eters, dan houdt ze zich in. beelden Cees van der Wal

Marijke Voois (55) houdt van koken en heeft in de loop der jaren heel wat recepten uit de krant geknipt en uitgeprobeerd. „Ik had weleens van pilav gehoord van een vriendin, die het weer van een van haar studerende kinderen had. Maar ik had het nog nooit gegeten of gemaakt. Toen ik het in de krant zag staan, wilde ik het weleens uitproberen.”

Sindsdien staat er regelmatig pilav op het menu. „Ik bedenk meestal een paar dagen vooruit wat we gaan eten. Omdat ik drie dagen werk, kies ik voor het einde van de week vaak iets wat gemakkelijk te maken en snel klaar is. Pilav, bijvoorbeeld. Ik vind het echt comfort food: het is zoet en tegelijk pittig en het is zo klaar.”

Maar Voois maakt ook regelmatig pilav als ze voor gasten kookt. „Het past heel goed bij gerechten met een oosters tintje. Of bij een Indische rijsttafel. Dan maak ik er bijvoorbeeld een groentegerecht als gorengboontjes bij.”

Aan het recept heeft ze in de loop van de tijd het een en ander veranderd. De hoeveelheid vlees (500 gram voor vier personen) en uien is nog volgens het origineel. „Er zit verder ook niet veel in. En het moet wel een beetje vullen.”

17154094.JPG
beeld RD

Met de smaakmakers varieert ze, afhankelijk van de omstandigheden. „Ik gebruik veel minder ketjap. In het oorspronkelijke recept staat: een klein kopje. Ik vind een halve deciliter genoeg. Eventueel kun je de helft daarvan vervangen door water. Volgens het recept moet je aan het eind alle siroop uit het blik toevoegen. Dat doe ik niet: dan wordt het veel te zoet en te nat. Ik giet er genoeg bij voor een mooie, smeuïge saus.”

Met de hoeveelheid sambal varieert ze. „Voor onszelf mag het flink pittig zijn, als ik kook voor anderen houd ik mij in.”

Voois vindt pilav een ideaal gerecht voor grote gezelschappen. Zo maakte ze het een aantal jaren geleden tijdens een Avanta-rondreis in Amerika – op een gedenkwaardige plaats: midden in Death Valley. „Op zo’n primusstelletje. Toen heb ik er voor de vitamines wel paprika aan toegevoegd. Weer eens wat anders dan macaroni.”

Ook voor een kamp van de jeugdvereniging vindt ze pilav een aanrader. „Je kunt het heel goed samen maken. Toen mijn man en ik in de leiding zaten, hadden we als regel dat er minstens één keer zelf gekookt moest worden. Met het geld dat je daardoor bespaart, kun je dan weer andere dingen doen.”


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer