Wandeling nummer 12 in ”De mooiste vlinder & vogelwandelingen van Nederland” heeft als titel ”Daar zijn de grutto’s!”. Wie de tocht gaat lopen, moet moeite doen om een grutto te ontdekken. Ganzen; die zijn er genoeg.
De Krimpenerwaard, daar zwierf zo’n dertig jaar geleden vogelclub De Boerenekster bijna elke zaterdag rond. Vanaf een ouderwetse boerderij in Gouderak ontdekten acht tieners –onder wie de auteur van dit artikel– de polders aan de noordkant van deze groene long tussen Gouda en Rotterdam.
Het is gevaarlijk om te zeggen dat vroeger alles beter was. In ieder geval is er na dertig jaar wel veel veranderd. Als je bij het startpunt op 1 kilometer afstand van Ouderkerk aan den IJssel uit de auto stapt, valt direct de relatieve stilte op. De introtekst van de wandelgids klopt niet: „Tijdens een zonnige voorjaarswandeling kom je als wandelaar ogen en oren tekort, de grutto’s en kievieten vliegen overal.”
Tijdens de wandeling dient zich wel een enkele kievit aan. Maar als de stilte wordt doorbroken, is dat toch vooral door de grauwe ganzen. Zeker op het eerste stuk zijn die veelvuldig aanwezig. De vogels hebben jongen. Met veel lawaai waarschuwen de ouders hun kleintjes voor de wandelaar.
Halverwege de tocht wordt duidelijk waarom er zo weinig weidevogels zijn. Op een paadje dwars door een weiland ligt het ene na het andere opengepikte ei. Verderop hippen twee eksters. In de lucht probeert een groepje kraaien een buizerd te verjagen. Dertig jaar geleden was het een aantal kievieten die op deze manier een enkele kraai wisten weg te jagen. Nu is er slechts een enkele weidevogel te bekennen en zijn de predatoren en niet te vergeten de ganzen in de meerderheid.
Wordt dit dan een heel somber wandelverhaal? Nee. Die ruim 10 kilometer lange tocht is een genot, zeker in het voorjaar. Benut elk bankje dat je tegenkomt om eens rustig te zitten, te luisteren en te kijken. Een verrekijker is bij dat laatste wel handig.
Op sommige plekken is er wel degelijk een concert aan vogelgeluiden te horen. Bijvoorbeeld in de buurt van een rietkraag, waar een rietzanger en een kleine karekiet elkaar de loef proberen af te steken in een soort zangwedstrijd.
Een ringslang steekt al zigzaggend zwemmend de sloot over. Kikkers kwaken dat het een lieve lust is. Hazen zitten elkaar achterna in het weiland. Een meerkoetenpaar zorgt dat de piepkleine jongen genoeg te eten krijgen.
Het bloeiende witte fluitenkruid zorgt met het gele koolzaad voor een kleurige omlijsting van het wandelpad. De ruimte in dit artikel is te kort om alle vogel- en plantensoorten op te sommen die onderweg te horen of te zien zijn. Er blijft genoeg over om van te genieten.
> zuidhollandslandschap.nl/tiendwegroute
Speelbossen
De Krimpenerwaard telt drie natuurspeelterreinen:
Speelpolder Polderrijk
Speeleiland in het Krimpenerhout bij Krimpen aan den IJssel Speelpolder De Tiendtuin in Ouderkerk aan den IJssel
> staatsbosbeheer.nl/krimpenerwaard
Kanonetwerk
Een compleet andere manier om de polder te verkennen is met de kano. Er is een compleet kanonetwerk met knooppuntnummers en zes opstapplaatsen in de Krimpenerwaard. De vaartuigen zijn te huur in Lekkerkerk en in Haastrecht.
> kanocentrumloetbos.nl