Buitenland

Corona trekt zware wissel op uitvaartzorg in Suriname

De coronasituatie in Suriname is momenteel zo nijpend, dat één van de ziekenhuizen twee koelcontainers op het terrein heeft laten zetten om overleden patiënten in op te slaan.

Armand Snijders
9 June 2021 16:18
elke dag met zoveel verdriet geconfronteerd te worden, is zelfs voor mij wat te vee
elke dag met zoveel verdriet geconfronteerd te worden, is zelfs voor mij wat te vee

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft dit dinsdag bevestigd. Voorlopig blijft deze ‘noodopvang’ nodig, want de derde golf van Covid-19 is in de vroegere kolonie nog lang niet voorbij.

Bij Hamdard Uitvaartzorg in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo loopt het personeel momenteel op de tenen om alle begrafenissen goed te laten verlopen. Onder normale omstandigheden brengen ze vier of vijf mensen per dag naar hun laatste rustplaats, in deze dagen zijn zestien uitvaarten geen uitzondering. „Covid-19 bezorgt alle uitvaartondernemers voor veel meer werk”, zegt Roy Hamdard van Hamdard Uitvaartzorg. „We hebben zelfs extra chauffeurs en meer personeel moeten aannemen.”

Bij collegabedrijf Poese is een zelfde geluid te horen. „We hebben een gebrek aan doodskisten, daarom hebben we meer timmerlieden moeten inhuren”, zegt een medewerkster. „We gaan de hele dag op volle toeren door, anders redden we het niet. De dode lichamen in de mortuaria stapelen zich bijna letterlijk op doordat de overleden Covid-19-patiënten pas na vijf dagen worden vrijgegeven voor de begrafenis om besmetting te voorkomen. Dat is voor sommige familieleden heel vervelend. Vooral bij moslims, voor wie het gebruikelijk is dat hun dierbare binnen 24 uur naar zijn of haar laatste rustplaats wordt gebracht.”

Maar het zijn vooral de extra kosten voor het langer gebruik van het mortuarium, waar veel nabestaanden tegenaan hikken. „Het lichaam van mijn broer kregen we pas na zeven dagen mee”, treurt Rihanne Dundas een week na de begrafenis. „Ze zeiden dat het door een administratieve onvolkomenheid kwam. Maar toch moesten we betalen voor alle dagen die hij daar heeft gelegen. Heel vervelend allemaal, na alles wat we al hadden meegemaakt. Mijn broer was 39, gezond en sterk, totdat hij een week of drie geleden plotseling ziek werd. Het bleek corona te zijn. Vervolgens hebben we een dag moeten wachten voor hij op de intensive care van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo werd opgenomen, want er was helemaal geen plek. Daar heeft hij drie dagen in ademnood gelegen, alvorens hij stierf”, vertelt Dundas huilend.

„Hij had zich een paar weken eerder wel willen laten vaccineren, maar kreeg te horen dat hij niet in aanmerking kwam omdat hij te jong was. Dus als de regering ervoor gezorgd had dat er eerder vaccins zouden zijn geweest, dan had hij nu nog geleefd.” Haar verhaal wordt bevestigd door een verpleegster van het ziekenhuis. „De ziekenhuizen liggen vol met coronapatiënten die nog niet ingeënt zijn, maar dat wel wilden. Dat maakt dit drama extra wrang. En ondertussen kunnen wij het werk nauwelijks nog aan.”

Normalisatie

Dinsdag werden 255 mensen positief getest op corona, bijna 50 procent van het aantal mensen dat werd getest. Ook stierven er weer 8 personen. Inmiddels zijn 363 mensen aan het virus overleden. De verwachting is dat Suriname pas over twee weken de piek van deze derde golf bereikt. Dus voorlopig hebben de uitvaartbedrijven nog volop werk. „Maar ik verlang eerlijk gezegd wel naar een normalisatie van de situatie. Want elke dag met zoveel verdriet geconfronteerd te worden, is zelfs voor mij wat te veel”, zegt de medewerkster van Poese.

Inmiddels is de vaccinatiecampagne goed op gang gekomen, vooral omdat Nederland honderdduizenden vaccins heeft toegezegd. Woensdag komt een eerste partij van AstraZeneca-vaccins in Suriname aan. Eind vorige week werden al hulpgoederen en medisch personeel door Nederland ter beschikking gesteld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Corona

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer