Binnenland
Minister wil animo voor coronavaccin in biblebelt verhogen

Het ministerie van Volksgezondheid werkt aan plannen om de achterblijvende animo voor een coronavaccin in de zogenoemde biblebelt op te krikken.

Anne Vader
3 June 2021 16:49
beeld EPA, Massimo Percossi
beeld EPA, Massimo Percossi

„Minister De Jonge zit erbovenop”, stelt zijn woordvoerder. Over concrete acties kan ze nog niets zeggen. „We zeggen in ieder geval niet tegen deze mensen: Zo zit het en je moet het doen. We willen echt met hen in gesprek.” Liefst voert het ministerie de plannen samen uit met plaatselijke gemeenten en veiligheidsregio’s. „De mensen die in Staphorst wonen en werken, weten beter wat er speelt.” Een dergelijke aanpak gebeurt ook al in achterstandswijken, waar de vaccinatiegraad eveneens laag ligt.

Regionale GGD’en hebben nog weinig concrete plannen om orthodoxe christenen in de biblebelt te bereiken. Wel opent de GGD in Flevoland volgende week een vaccinatielocatie in Urk, die de drempel voor inwoners om een prik te halen moet verlagen. Urk kent de laagste vaccinatiegraad van Nederland. Tussen de 20 en 39 procent van de 65-plussers gaf gehoor aan de oproep zich te laten inenten tegen corona. Het landelijk gemiddelde ligt op zeker 87 procent.

Om het Urkers zo makkelijk mogelijk te maken, kunnen zij vanaf volgende week terecht op een priklocatie in hun eigen woonplaats. „De gemeente hoopt dat haar inwoners gebruikmaken van die mogelijkheid”, stelt een woordvoerder van GGD Flevoland.

De gezondheidsdienst werkt samen met de gemeente Urk aan beleid om de vaccinatiebereidheid zo hoog mogelijk te krijgen. „Door voorlichting proberen wij mensen uit te leggen waarom het belangrijk is om zich toch te laten vaccineren. Het is uiteindelijk een vrije keuze van mensen om zich te laten vaccineren.”

Graadmeter

Ook in andere gemeenten waar een hoog percentage behoudende christenen woont blijft de animo voor een prik achter. Neder-Betuwe, Staphorst en Reimerswaal bijvoorbeeld.

Grote zorgen om de cijfers heeft GGD-afdeling in Zeeland nog niet. Een woordvoerder wijst erop dat in de leeftijdsgroep 70- tot 79-jarigen in Reimerswaal 77 procent kwam opdagen en in Tholen 79 procent. En dat ligt nog boven de 75 procent die volgens het RIVM is nodig voor een goede bescherming. „De zeventigers vormen een goede graadmeter, omdat die groep ruime mogelijkheid heeft gehad om zich te laten vaccineren.”

Hoewel de Zeeuwse gezondheidsdienst met gemeenten bespreekt hoe de vaccinatiegraad op te krikken, liggen de mogelijkheden niet voor het oprapen. „Mensen maken die keuze vanuit hun geloofsovertuiging en daar heb je niet veel invloed op”, zegt de woordvoerder. „Vaccineren doe je vrijwillig.”

Staphorst

GGD Gelderland-Zuid, waar Neder-Betuwe onder valt, stelt dat de vaccinatiegraad in die gemeente structureel al laag is. „We kijken wat we kunnen bereiken met communicatie, bijvoorbeeld in plaatselijke kranten”, zegt een woordvoerder. Concrete plannen liggen er nog niet.

Ook de GGD IJsselland wacht nog af hoe de vaccinatiegraad in Staphorst zich de komende weken ontwikkelt, als jongere groepen aan de beurt zijn. „Het is nu nog te vroeg om te zeggen wat we kunnen doen. Maar we houden het in de gaten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer