Kamer gunt winkelier unaniem zijn rust
Alle partijen spraken dinsdagavond hun steun uit voor het wetsvoorstel om de zondagsrust van winkeliers beter te beschermen. Een stap verder, zoals SGP’er Stoffer voorstelde, lijkt een meerderheid niet te willen gaan.
Breed grijnzend herinnert VVD’er Aartsen zijn collega-Kamerleden aan de herziening van de Winkeltijdenwet in 1996. De eerste spreker tijdens het debat over gedwongen openingstijden voor winkeliers had daar beelden van gezien in een documentaire. Hij verbaasde zich over de mensen die nog snel even na hun werk voor 18.00 uur wat te eten haalden. En over de beelden van files van supermarktkarretjes op zaterdagmiddag, omdat de winkels toen nog op zondag en na 18.00 uur gesloten waren.
D66-Kamerlid Van Weyenberg herkent de beschrijving van Aartsen van de beelden uit zijn jeugd. „Als ik daar nu over zou vertellen aan mijn dochter, zou ze denken dat ik het over een heel ander tijdperk heb”, aldus Van Weyenberg. Wat zijn fractie betreft is de Winkeltijdenwet „een paars kroonjuweel.” Kamerlid Van der Lee (GroenLinks) kan zich nog herinneren dat het debat over de Winkeltijdenwet destijds een „iconische kwestie” was, waarin het confessionele kamp tegenover het liberale kamp stond.
Zo beladen als toen is het debat dinsdagavond niet. Alle Kamerfracties steunen het wetsvoorstel van staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken). De wetswijziging regelt dat ondernemers niet eenzijdig door bijvoorbeeld de winkeliersvereniging gedwongen kunnen worden hun winkel op zondag te openen. Toestanden als in het Groningse winkelcentrum Paddepoel waar weigerende ondernemers te maken kregen met opstapelende boetes, moeten daarmee voortaan worden voorkomen.
Het is een „liberaal principe” dat ondernemers zelf bepalen of ze wel of niet open gaan, aldus Aartsen. Van Weyenberg: „Door het voorstel dat er nu ligt, ben je als ondernemer niet gedwongen iets te tekenen.”
Ondanks de positieve invloed van de wetswijziging resteert er volgens SGP-Kamerlid Stoffer nog wel een probleem. Namelijk dat een jonge ondernemer die een zaak wil openen op een meubelboulevard, daar alleen wordt toegelaten als hij op zondag open zal gaan. Stoffer stelt daarom voor alle overeenkomsten nietig te verklaren die ondernemers voorschrijven op zondag de deuren te openen.
Daar willen de liberale partijen niet aan. Zij willen de vrijheid die er voor ondernemers is om onderling afspraken te maken om op dezelfde tijden open te zijn, niet ongedaan maken. Ook staatssecretaris Keijzer ontraadt om die reden het voorstel van de SGP. Volgens Keijzer is het belangrijk om een aantrekkelijk winkelgebied te blijven. Gecoördineerde openingstijden dragen daar volgens haar aan bij.