Recepten uit de RD-historie: Mexicaanse ovenschotel van Joris Gouman
Op de koelkast in huize Gouman in Hendrik-Ido-Ambacht hangen zeker drie veelgebruikte recepten van de hand van kookcolumnist Martin de Kraker. Vader Joris (52) was en is fan van zijn methode: gewoon doen met ‘normale’ ingrediënten. „Ik wil daar graag een lans voor breken.”
Op doordeweekse dagen kookt zijn echtgenote, op zaterdag en zondag zorgt Gouman voor het eten. „Zij is een betere kok dan ik, hoor. Op zaterdag eten we meestal patat, gewoon uit de diepvries. En op zaterdagavond bereid ik vaak alvast iets voor de zondag voor. Bijvoorbeeld de Mexicaanse ovenschotel van Martin. Die hoeft dan ’s zondags alleen nog maar even de oven in.”
Andere favorieten van Martin die ook een plaatsje op de koelkast hebben gekregen: spagnazie en macaroni met kaassaus. „Grandioos groenteloos, schreef hij bij dat laatste recept. Haha!”
De nuchtere manier waarop Martin de Kraker koken benadert spreekt Gouman aan. „Hij is echt van de gestampte pot. Dat past bij mij. Ik vond het erg jammer dat hij na een paar jaar stopte.”
Gouman heeft een voorkeur voor koken met ‘normale’ ingrediënten. „Als ik lees dat er een sprietje citroengras door een gerecht moet, haak ik af. Wat doe je dan met de rest, vraag ik me af.”
Voor deze Mexicaanse ovenschotel sloeg hij indertijd toch de nodige kruidenpotjes in, aangemoedigd door Martin: uienpoeder en korianderpoeder, bijvoorbeeld. „Als er al eens minder doorsnee ingrediënten door een recept moesten, gaf hij daar een leuke draai aan. Laat je niet door al die beetjes afschrikken, schreef hij dan. Koop het maar gewoon, want de kans is klein dat je er erg lang mee zult doen.” Want: dit gerecht is zo lekker dat het vervolgens vast geregeld op tafel komt. Dat klopte dus. Niet wekelijks, zoals Martin suggereerde, maar wel heel regelmatig.
Gouman herinnert zich de eerste keer dat hij deze Mexicaanse ovenschotel maakte nog goed. „De kinderen vroegen terwijl ik bezig was: Wat eten we? Ik zei: „Chips.” Op elk bord had ik alvast een paar tortillachips neergelegd. Dat was voor hen wel even een puzzel.”
Gouman volgt in principe gewoon het recept zoals het op de koelkast hangt. Met één belangrijke wijziging: de theelepel chilipoeder laat hij standaard weg. „Om de kinderen te vriend te houden.
Die vinden dat te heet.” Met de hoeveelheid mais (150 gram) is hij wat royaler en soms met het vlees ook. Een keer verving hij de kipfilet door gehakt, maar dat was niet zo’n succes. Als alle kinderen mee-eten, zitten ze met z’n achten rond de tafel. „Dan pas ik de hoeveelheden wat naar boven aan. Het komt toch wel op.”
Mexicaans van Joris Gouman
Ingrediënten (ca. 6 personen):
300 g rijst, 500 g kipfilet, 2 rode paprika’s, 2 uien, 2 tl uipoeder, 2 tl paprikapoeder, 1 tl komijnpoeder, 2 tl knoflookpoeder, 1 tl korianderpoeder, 0,5 dl water, 300 g mais, 125 g crème fraîche, 150 g geraspte kaas, 1 zak tortillachips (naturel), boter of olie, peper en zout.
Bereiding:
Kook de rijst gaar in water met zout. Laat droogstomen. Snijd de kip en paprika’s in stukjes. Pel en snipper de uien. Bak de kip bruin in boter of olie. Bak ui en paprika 2 minuten mee.
Voeg alle specerijen en het water toe. Roer en laat het water (in ong. 5 minuten) verdampen. Het overtollige water kan ook worden afgegoten. Voeg de uitgelekte maïs, de crème fraîche en de helft van de kaas toe. Laat warm worden. Breng op smaak met peper en zout. Meng de rijst erdoorheen. Schep alles in een ingevette ovenschaal.
Strooi de chips over het rijstmengsel. Verdeel de rest van de kaas erover. Zet 20 tot 30 minuten in een op 175 graden Celsius voorverwarmde oven.
Deze ovenschotel kan vooraf worden klaargemaakt: dek de schaal af na stap 2 en bewaar het afgekoelde gerecht in de koelkast. Bestrooi pas met chips en kaas als de schaal de oven in gaat.
Het oorspronkelijke recept is van Martin de Kraker en werd gepubliceerd op 6 april 2013.