Economie

Tweede lockdown nekslag voor modezaak Heiwegen in Vaassen

Ruim twintig jaar hadden ze samen met hun vader een eigen modezaak in Vaassen. Nu moeten Renee (53) en Esther (50) Heiwegen gaan solliciteren. Wegwerkzaamheden en daar bovenop de coronacrisis betekenden het einde van de winkel.

25 May 2021 17:21Gewijzigd op 25 May 2021 17:36
Esther (l.) en Renee Heiwegen in hun herenmodezaak die per september dicht gaat. beeld RD, Anton Dommerholt
Esther (l.) en Renee Heiwegen in hun herenmodezaak die per september dicht gaat. beeld RD, Anton Dommerholt

„Kom maar ’s morgens, dan is het meestal rustig”, had Renee Heiwegen gezegd bij het maken van een interviewafspraak. Toch lopen er op dinsdagmorgen nog heel wat klanten in de kledingzaak aan de Dorpsstraat in het Veluwse Vaassen. En die gaan altijd voor. Ze komen uit het hele land: van Zeeland tot Friesland, van Zoetermeer tot Genemuiden.

Een oudere heer met een rollator zoekt een nieuwe broek. Het omwisselen van kleding gaat niet zo snel meer. Esther neemt rustig de tijd om hem goed te helpen. „Veel persoonlijke aandacht en geen gepush, dat zijn redenen waarom we veel vaste klanten hier terugkomen”, denkt Renee. „Ook hebben we een ruim aanbod van grote maten. De winkels in de stad stoppen bij maatje 56, wij gaan nog heel wat maten verder.”

Per 1 september dit jaar zullen die vaste klanten, waarvan velen uit de Biblebelt, een andere winkel moeten zoeken. Het pand is verkocht, vader Wim Heiwegen (77) verhuist deze zomer van zijn appartement boven de winkel naar een woning in Apeldoorn. „Het was een pijnlijk besluit, maar het kon niet anders”, concluderen de zussen.

Tot oktober 2019 draaide de zaak goed. „We hadden net het idee dat we de economische crisis van 2008 weer behoorlijk te boven waren.” De gemeente Epe, waar Vaassen onder valt, wilde de Dorpsstraat aanpakken. Onder andere de riolering, de gasleiding en de weginrichting waren aan vernieuwing toe. „Helemaal eens. Voor ons was het cruciaal om te weten wanneer de werkzaamheden beginnen. We kopen namelijk al een jaar van tevoren de collectie kleding voor het volgende jaar in.”

Slappe tijd

Na diverse vooroverleggen met de ondernemers van Vaassen werd de knoop doorgehakt. De werkzaamheden zouden in januari 2020 beginnen. „Ideaal, de eerste maanden van het jaar vormen een slappe tijd. Terwijl de maanden voor de Kerst juist de verkoop op een hoogtepunt zit.”

Groot was de verbazing van de beide zussen toen in oktober 2019 de eerste schop de grond in ging.

Vanaf dat moment was de bereikbaarheid van de modezaak allerbelabberdst. Renee laat foto’s zien van diepe kuilen en grote hopen stenen vlak voor de deur. „Een jongeman uit Rotterdam had hier een smoking gekocht. Hij moest halsbrekende toeren uithalen om bij zijn auto te komen. Dan snap je wel dat het voor oudere mensen helemaal niet te doen is.”

Ondertussen hadden de zussen wel een wintercollectie aangeschaft. Waarde: tussen de 250.000 en 300.000 euro. Als gevolg van de maandenlange slechte bereikbaarheid bleef de collectie grotendeels onverkocht. Begin maart 2020 was het werk aan de Dorpsstraat afgerond en dacht de familie weer uit het dal omhoog te krabbelen. Toen kwam corona.

Het advies was: indien mogelijk thuisblijven. Dat betekende dat ook de voorjaarscollectie van 2020 grotendeels onverkocht in de winkel bleef hangen. „Met veel pijn in het hart hebben we in mei vorig jaar afscheid moeten nemen van onze vijf personeelsleden. Eén ging er met pensioen, de andere vier moesten we ontslaan.”

De wet van Murphy lijkt van toepassing op de modezaak: alles wat fout kan gaan, zal fout gaan. Want vlak voor de zomervakantie gaat de Dorpsstraat opnieuw vijf weken dicht in verband met wegwerkzaamheden. „Net toen de verkoop weer een beetje aan het opkrabbelen was.”

Er volgt een redelijke zomer. Omdat er geen personeel meer is, werken de beide zussen bijna non-stop. Esther: „Toen ik vanwege corona in de familie thuis moest blijven, had Renee echt een probleem.”

Nekslag

De tweede lockdown en de uitblijvende financiële steun van de overheid gaven uiteindelijk de nekslag aan het ooit zo florerende bedrijf in Vaassen. Voor de zogeheten Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) vergelijkt de overheid de omzet van het laatste kwartaal van 2020 met die van het laatste kwartaal van 2019. Als het verschil groter dan 30 procent is, krijg je financiële ondersteuning. „Maar omdat het laatste kwartaal van 2019 bij ons ook al slecht was vanwege de wegwerkzaamheden, hadden wij een verschil van 28,5 procent. Dus geen vergoeding. Vergelijk je het laatste kwartaal van 2020 met het laatste kwartaal van 2018 is het verschil 108 procent. Concreet betekent het dat ons pensioen is verdampt.”

De winkel is verkocht aan een achterbuurman wiens neef een meubelzaak in het pand van Heiwegen wil beginnen. Van de opbrengst zullen de kledingleveranciers betaald worden. De rest vormt het pensioen voor vader Wim. „We wilden koste wat het kost voorkomen dat de zaak failliet ging. De enige manier om dat te bereiken is de zaak op korte termijn sluiten.”

De dames prijzen zich gelukkig dat ze een goede gezondheid hebben. Renee: „We zijn allebei gelukkig getrouwd en onze mannen hebben ook een inkomen. Op een houtje bijten hoeven we niet. Maar we zullen wel moeten gaan solliciteren. Geen idee wat we gaan doen. Medewerker in een modezaak is geen optie. Dat is te pijnlijk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer