Kerk & religie
Vier op de vijf mensen wereldwijd beperkt in godsdienstvrijheid

Godsdienstvrijheid stond ook in 2020 wereldwijd sterk onder druk. Antisemitisme, haat tegen moslims en andere vormen van onverdraagzaamheid namen opnieuw toe.

Redactie kerk
17 May 2021 10:26
beeld Willemien de Ridder
beeld Willemien de Ridder

Dat is de conclusie van het vorige week verschenen International Religious Freedom Report, een jaarlijks rapport van de Amerikaanse overheid over godsdienstvrijheid. Het werd voor de 23e keer gepubliceerd en kwam tot stand in samenwerking met tal van ambassades. De studie biedt een overzicht van godsdienstvrijheid in bijna 200 landen.

De onderzoekers zagen in het afgelopen jaar „significante overheidsbeperkingen op het gebied van religiebeoefening.” Ook signaleerden zij op veel plaatsen intolerantie en geweld tegen individuen vanwege hun geloof. Vier op de vijf personen in de wereld leven in landen met hoge of zeer hoge beperkingen in godsdienstvrijheid.

Het rapport besteedt veel aandacht aan schending van godsdienstvrijheid in China, waar onder meer herhaalde invallen in kerken plaatsvonden. Andere bekende namen op de lijst zijn landen als Saudi-Arabië en Nigeria.

Tijdens de coronamaatregelen in India leek christenvervolging enige tijd te matigen, maar die neemt ook weer toe waar beperkingen worden opgeheven, aldus het rapport. Ook over Turkije leven zorgen; zo legt het land herhaaldelijk inreisbeperkingen op aan inwoners die verbonden zijn aan protestantse kerken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, benadrukte bij de presentatie van het rapport het belang van godsdienstvrijheid als „universeel mensenrecht.”

Volgens het rapport lagen in landen die godsdienstvrijheid bewaakten de stabiliteit, economische welvaart en vrede gemiddeld hoger dan elders. Waar de godsdienstvrijheid beperkingen kent, zijn vaak ook radicalisering en gewelddadig extremisme zichtbaar. Ook blijft de economische ontwikkeling in deze landen achter, en staan de maatschappelijke cohesie en politieke stabiliteit onder druk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer