Fysio-behandelingen coronaklachten verdubbeld
De wereld is in de greep van de coronacrisis. Na een lockdown van enkele maanden zette Nederland woensdag 28 april de eerste stap in het openingsplan. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronanieuws.
Advertentie
Enkele duizenden mensen lopen in Amsterdam Zuidoost een vrijheidsmars, de World Wide Rally for Freedom. Ze hebben de inmiddels bekende gele paraplu’s bij zich, en ook vlaggen en spandoeken.
De deelnemers vinden de coronamaatregelen, lockdowns en vaccinatiepaspoorten een inperking van hun vrijheid. De optocht begon bij de Johan Cruijff Arena. De politie begeleidt de stoet.
Een soortgelijke mars wordt zaterdag ook gelopen in veel andere landen.
Veel Nederlanders willen zo snel mogelijk op vakantie nu de overheid een handvol landen als veilig genoeg heeft bestempeld. Niet-essentiële reizen zijn na een aanpassing van de reisadviezen weer mogelijk naar vakantiebestemmingen als Ibiza, Aruba, Curaçao en een groot aantal Griekse eilanden. Dit zorgt voor grote drukte bij reisorganisaties, waar sommige klanten al vakanties boeken die over een paar weken beginnen.
Amerikaanse overheden en bedrijven zijn overvallen door de verregaande versoepeling van de richtlijnen voor het dragen van mondkapjes. Gouverneurs zeggen vooraf niet te zijn geïnformeerd over de plotse koerswijziging van gezondheidsdienst CDC, berichten Amerikaanse media.
Het Centrum voor Ziektecontrole en Preventie (CDC) maakte afgelopen week bekend dat mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus in veel gevallen geen mondkapje meer hoeven te dragen. Ook onderling afstand houden hoeft vaak niet meer. Voorstanders noemden dat besluit een mijlpaal, maar er klonk ook kritiek op de gezondheidsdienst.
Meer dan de helft (59 procent) van de Nederlanders zou zijn of haar kind laten vaccineren tegen het coronavirus wanneer dat zou kunnen. Dat is de uitkomst van een representatief onderzoek onder bijna 3000 deelnemers aan het Hart van Nederland-panel.
De discussie over het wel of niet inenten van kinderen laait op nu deze week in Amerika het vaccin is goedgekeurd voor kinderen vanaf 12 jaar. Ook Duitsland en Frankrijk denken daarover na. Het zou bijvoorbeeld nodig kunnen zijn in gezinnen met kwetsbare familieleden.
Bijna 60 procent van de ondervraagden ziet dit wel zitten. Toch vindt 34 procent van de respondenten dat het geen zin heeft om kinderen te vaccineren. Reden: ze worden niet of nauwelijks ziek van het coronavirus en de kans is klein(er) dat ze het overbrengen.
De grootste Amerikaanse detailhandelsketen Walmart verplicht gevaccineerde klanten en medewerkers niet langer om in verband met de corona-epidemie een mondkapje te dragen. De beleidswijziging geldt per direct voor klanten en vanaf volgende week voor medewerkers.
In India zijn in de afgelopen 24 uur nog eens 326.098 coronabesmettingen vastgesteld, heeft het Indiase ministerie van Volksgezondheid zaterdagochtend gemeld. Dat zijn ongeveer 20.000 gevallen minder dan het aantal van vrijdag.
Ook het dodental ligt iets lager. In het afgelopen etmaal bezweken in India zeker 3890 personen aan de gevolgen van Covid-19. Vrijdag werd gemeld dat er in de afgelopen 24 uur precies 4000 coronagerelateerde sterfgevallen waren geregistreerd.
Taiwan neemt strengere maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De 24 miljoen inwoners tellende eilandstaat had het virus vorig jaar grotendeels buiten de deur weten te houden, maar ziet het aantal besmettingen nu toch snel oplopen.
Het kabinet blijft reizen naar de meeste Europese landen ontraden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte zaterdagochtend vroeg bekend dat reizen naar vier EU-landen weer mogelijk wordt. Ook naar een aantal regio’s mogen Nederlanders weer op vakantie gaan.
Reizen kan weer naar Finland, Ierland, Malta, Portugal (inclusief de Azoren en Madeira). Verder gaat het om de Noord- en Zuid-Egeïsche eilanden en Ionische eilanden (Griekenland), de Balearen en Canarische eilanden (Spanje). Deze landen en regio’s gaan van oranje naar geel. Dat geldt ook voor Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Rwanda en Thailand. Saba en Sint Eustatius krijgen de code groen. De namen van de meeste landen waren al uitgelekt.
Politiek commentator en activist en lobbyist Sywert van Lienden kwam in het voorjaar van 2020 in actie om het zorgpersoneel aan beschermingsmiddelen te helpen. Naar eigen zeggen belangeloos stelde hij miljoenen Chinese mondkapjes veilig voor de Nederlandse zorg. Maar geheim bleef dat hij via een eigen bedrijf toch verdiende aan de pandemie, en dat het RIVM zijn mondkapjes kwalificeerde als „een onacceptabel gezondheidsrisico”, zo meldt de Volkskrant op basis van eigen onderzoek.
De uitnodigingen voor coronavaccinaties op basis van een ‘medische indicatie’ lijken totaal willekeurig verstuurd te zijn. Sommige patiënten krijgen tot hun stomme verbazing een uitnodiging terwijl ze amper iets mankeren, terwijl anderen doodziek zijn en maar niets horen. Patiëntenorganisaties noemen de gang van zaken ‘absurd’ en willen dat ziekenhuizen bijspringen. Dat concludeert het AD na een rondgang langs patiëntenorganisaties en experts.
Scholierenorganisatie LAKS is bang dat scholieren zich niet goed hebben kunnen voorbereiden op de centrale eindexamens, die maandag beginnen.
„Door alle coronamaatregelen is het de vraag of leerlingen er klaar voor zijn. Wij hebben ervoor gepleit de eindexamens anders te houden, bijvoorbeeld door alleen de kernvakken te toetsen. De mentale gesteldheid van jongeren is achteruit gegaan en dan onthoud je dingen minder goed. We krijgen veel meldingen van jongeren die stress voelen over de examens. We hopen het niet terug te zien in de resultaten, maar we zijn er wel bang voor dat meer scholieren dan gebruikelijk zullen zakken”, zegt een woordvoerder van LAKS.
Het aantal Nederlanders dat fysiotherapie nodig heeft voor de behandeling van langdurige coronaklachten is sinds de jaarwisseling ruim verdubbeld. Dat bevestigt een woordvoerder van beroepsvereniging Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) na een bericht in het AD.
Tussen de 60.000 en 75.000 mensen krijgen fysio, zo blijkt uit een berekening op basis van gegevens uit de Landelijke Database Fysiotherapie, waarin een deel van de Nederlandse fysiotherapeuten bijhoudt welke behandelingen ze uitvoeren. Eind vorig jaar kregen naar schatting 28.000 ex-coronapatiënten hulp van een fysiotherapeut.
Advertentie