7575 nieuwe coronagevallen; gemiddelde daalt opnieuw
De wereld is in de greep van de coronacrisis. Na een lockdown van enkele maanden zette Nederland woensdag 28 april de eerste stap in het openingsplan. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronanieuws.
Advertentie
Het met elkaar delen van de beschikbare Covid-19-vaccins, het exporteren van geproduceerde vaccins en grondstoffen en investeren in productiecapaciteit zijn de belangrijkste elementen om zo snel mogelijk de wereldbevolking in te kunnen enten en te beschermen tegen de longvirusziekte. Volgens Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zal het vrijgeven van patenten op het Covid-19-vaccin tekorten op de korte en middellange termijn niet oplossen, zei ze in het Portugese Porto kort voor aanvang van een EU-top.
Von der Leyen roept de Verenigde Staten en andere landen waar vaccins worden geproduceerd op voorraden te exporteren naar landen waar een tekort is en niet de oplossing alleen in het vrijgeven van patenten te zoeken. De EU-leiders bespreken de kwestie van de patenten tijdens een werkdiner omdat de Verenigde Staten eerder deze week onverwacht hun steun uitspraken voor een voorstel van India en Zuid-Afrika om de coronapatenten vrij te geven.
Voor de EU-top zijn veruit de meeste leiders naar Porto gereisd, maar onder anderen premier Mark Rutte en bondskanselier Angela Merkel volgen de tweedaagse bijeenkomst vanuit eigen land online. Duitsland heeft al gezegd niks te voelen voor het vrijgeven van patenten. Nederland is wel bereid erover te praten maar coronaminister Hugo de Jonge heeft laten weten te betwijfelen of dit leidt tot een snellere vaccinproductie.
Volgens Von der Leyen heeft de EU al meer dan 200 miljoen doses naar negentig landen geëxporteerd.
De Rotterdamse ziekenhuizen Maasstad en Ikazia kunnen niet garanderen dat ze tijdens het Eurovisie Songfestival extra zorg kunnen bieden aan bezoekers, personeel en artiesten van het festival in Ahoy. Volgens bestuurders is het personeel overbelast met de zorg voor coronapatiënten, waardoor acute zorg in het gedrang kan komen. Dat bevestigt een woordvoerder van het Maasstad Ziekenhuis na berichtgeving van Nieuwsuur.
De twee ziekenhuizen die het dichtst bij Ahoy zitten, maken zich zorgen dat in geval van drank- en drugsmisbruik of incidenten het personeel niet de capaciteit heeft de juiste zorg te bieden. Via een brief hebben ze burgemeester Ahmed Aboutaleb, als voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, op de hoogte gebracht van hun bedenkingen bij de 30.000 bezoekers die in Ahoy worden verwacht.
„We vragen om nog eens kritisch te bezien, op basis van een risicoanalyse, of dit hoge aantal bezoekers gewenst is”, aldus de woordvoerster van Maasstad. Ze wijst erop dat het in de regio „ontzettend druk” is in de zorg. „De reguliere zorg is afgeschaald, ic’s liggen vol en zo nu en dan is er een opnamestop voor patiënten.”
Engelsen die vanaf 17 mei op vakantie gaan naar Portugal, IJsland, Israël en negen andere buitenlandse bestemmingen hoeven bij terugkomst niet meer in quarantaine. Wel moeten ze voor en na hun reis een coronatest doen.
Transportminister Grant Shapps maakte vrijdag op een persconferentie de ‘groene lijst’ bekend van landen met een laag risico op een coronabesmetting en een hoge vaccinatiegraad. Onder meer Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Brunei, Gibraltar en de Falkland-eilanden staan er ook op. De lijst wordt om de drie weken herzien.
Wie terugkomt uit een ‘oranje’ land moet in principe tien dagen in quarantaine. In het verkeerslichtensysteem vallen de meeste landen daaronder, zoals belangrijke bestemmingen als Spanje, Frankrijk en Griekenland. Ook Nederland en veel andere EU-landen zijn ‘oranje’. Overigens hebben veel landen hun grenzen gesloten voor buitenlandse vakantiegangers, en andere accepteren alleen toeristen die volledig zijn gevaccineerd.
Bij terugkeer uit een rode bestemming is tien dagen quarantaine ook verplicht, maar dan op eigen kosten in een door de overheid aangewezen hotel. Bijvoorbeeld Turkije en Nepal vallen daaronder.
„We moeten zeker zijn dat het gaat om veilige landen”, zei Shapps. Hij had het over een voorzichtige stap met „helaas” een beperkte lijst van veilige landen. „We willen een zomer waarin we met vaccins en tests kunnen reizen en families herenigen”, aldus de minister. De Britse corona-app toont vanaf 17 mei of iemand is gevaccineerd, aldus de minister.
Britten die nu op vakantie gaan kunnen een boete krijgen. Reizen naar het buitenland is alleen toegestaan met een geldige reden. De andere delen van het Verenigd Koninkrijk - Schotland, Wales en Noord-Ierland - hebben nog niet bekendgemaakt wanneer ze hun reisbeperkingen versoepelen. Volgens de krant The Independent gaan zij het beleid voor Engeland volgen.
Demissionair zorgminister Hugo de Jonge wil weten of het verstandig is zwangere vrouwen voorrang te geven bij het vaccineren tegen corona. Hij heeft aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gevraagd om uit te zoeken of zwangere vrouwen meer risico lopen op een ernstig verloop van een corona-infectie. Als dat het geval is, wil De Jonge weten of dat aanleiding is om zwangeren voorrang te geven bij het vaccineren.
Het departement wacht het advies van het RIVM af, meldt een woordvoerster van het ministerie vrijdag. Wanneer dat komt, is niet duidelijk.
Op dit moment krijgen zwangere vrouwen - net zoals iedereen - een uitnodiging voor een prik op basis van hun leeftijd of als zij een medische aandoening zouden hebben.
Onlangs maakte het RIVM bekend dat de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna veilig zijn voor vrouwen die een kindje verwachten. Dat advies is gebaseerd op data uit de Verenigde Staten, waar al 90.000 zwangere vrouwen werden ingeënt met een van die vaccins. De vaccins zijn veilig voor moeder en kind.
De Europese Commissie wil meer duidelijkheid over de onverwachte steun van de Amerikaanse regering aan het vrijgeven van patenten op coronavaccins, om zo het aanbod wereldwijd omhoog te helpen. Volgens betrokkenen is Brussel hier huiverig voor en kan het opschorten van deze patenten ook gevolgen hebben voor auteursrechten en ander beschermd intellectueel eigendom.
Ook zitten de EU-landen niet op één lijn over het vrijgeven van de Covid-19-patenten. Frankrijk is bijvoorbeeld voor, maar Duitsland is tegen. De commissie heeft een mandaat van de 27 landen nodig als de kwestie tot onderhandelingen in de Wereldhandelsorganisatie WTO zou leiden. Unanieme toestemming is daarvoor niet nodig, maar zou wel een beter signaal afgeven, zeggen ingewijden.
Tijdens een WTO-vergadering deze week in Genève zei de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger verrassend een ‘waiver-besluit’ te steunen omdat „de bijzondere omstandigheden van de Covid-19-pandemie vragen om bijzondere maatregelen”. Tot nu toe wilden de VS, net als de EU, Japan en het Verenigd Koninkrijk, niets weten van het loslaten van deze patenten zoals Zuid-Afrika en India hebben voorgesteld. Brussel wil weten wat de VS precies bedoelen met de verklaring.
Het dagelijks EU-bestuur liet in een reactie meteen weten dat de kwestie bespreekbaar is, maar de experts zijn terughoudend. Zij zeggen dat een patent vrijgeven niet de enige oplossing is om de wereldbevolking zo snel mogelijk tegen Covid-19 te beschermen. Bovendien kunnen WTO-onderhandelingen maanden duren. De huidige internationale afspraken over onder meer octrooien, merken- en auteursrechten kwamen in 1994 na acht jaar moeizaam onderhandelen tot stand.
De ziekenhuizen van Zuyderland in Sittard en Heerlen nemen sinds vrijdagmiddag 16.00 uur weer coronapatiënten op. „Maar het is wel scherp aan de wind zeilen”, aldus een woordvoerder van Zuyderland.
Beide ziekenhuizen kondigden donderdagochtend een totale opnamestop aan, die donderdagmiddag werd vervangen door een opnamestop voor alleen coronapatiënten. De ziekenhuizen lagen op dat moment helemaal vol.
Om 16.00 uur vrijdagmiddag beëindigde Zuyderland de opnamestop voor Covid-patiënten. „Er is weer wat ruimte”, aldus de woordvoerder. Zuyderland werd woensdagavond geconfronteerd met een plotselinge instroom van 35 nieuwe coronapatiënten. Als gevolg lagen in Zuyderland 116 Covid-patiënten, het hoogste aantal sinds het begin van de tweede golf. Van hen lagen er 29 op de intensive care. En dat terwijl er bij Zuyderland eigenlijk maar plek is voor 60 coronapatiënten conform landelijke afspraken, de zogenoemde fair share.
Bestuursvoorzitter David Jongen van Zuyderland waarschuwde vorige week nog voor de versoepelingen die het kabinet toestaat. Afgelopen dinsdag bracht demissionair minister Hugo de Jonge nog een bezoek aan Zuyderland in Sittard. Daarbij constateerde hij dat „het ziekenhuis tot aan de nok vol ligt”, zoals hij tijdens zijn bezoek opmerkte. De Jonge waarschuwde bij die gelegenheid dat „de eerste voorzichtige versoepelingen” ertoe leiden dat mensen het niet meer zo nauw nemen met de coronamaatregelen. Daardoor duurt het volgens hem veel langer voordat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt. „We moeten eerst een daling zien en als we die willen bewerkstelligen zullen we ervoor moeten zorgen dat ons gedrag niet gaat versloffen”, zei De Jonge dinsdag in Sittard.
De Franse president Emmanuel Macron roept de Amerikanen en Britten op te stoppen met het blokkeren van de uitvoer van coronavaccins. De „Angelsaksen” moeten een einde maken aan de exportblokkade om de wereldwijde „vaccinsolidariteit” te versterken, meent Macron.
Om het vaccin te verspreiden, moeten „we de grondstoffen en de vaccins zelf niet blokkeren”, zei de president bij zijn aankomst op een Europese top in Porto. Maar „vandaag blokkeren de Angelsaksen veel van deze bestanddelen en vaccins.” Op dit moment is 100 procent van de vaccins die in de Verenigde Staten wordt geproduceerd bestemd voor de Amerikaanse markt, benadrukte Macron.
Advertentie
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 7575 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor een vrijdag is dat het laagste aantal sinds 2 april.
In de afgelopen zeven dagen zijn 49.932 positieve tests doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op gemiddeld 7133 meldingen per dag. Dat gemiddelde daalt nu voor de derde dag op rij.
Amsterdam telde de meeste nieuwe gevallen. In de hoofdstad kregen 361 inwoners te horen dat ze het virus hebben opgelopen. Den Haag registreerde 341 positieve tests en Rotterdam 334. Daarna volgen Utrecht (132), Eindhoven (116) en Den Bosch (106).
Het aantal sterfgevallen steeg met 22, precies gelijk aan vorige week vrijdag. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want sterfgevallen door corona worden soms pas na een tijdje doorgegeven. In de afgelopen zeven dagen zijn 143 sterfgevallen geregistreerd, wat neerkomt op ongeveer twintig per dag.
Medische mondkapjes kunnen voortaan ook in Nederland worden gemaakt. Dutch PPE Solutions, een samenwerkingsverband met speciaalchemiebedrijf DSM en industrieconcern VDL, opende vrijdag in het Limburgse Geleen een fabriek die medische mondkapjes produceert met filters die volledig in Nederland zijn gefabriceerd.
De fabriek werd in slechts „enkele maanden” gebouwd en moet ervoor zorgen dat Nederland minder afhankelijk is van buitenlandse producenten. In de Geleense fabriek moeten jaarlijks zo’n 10 miljoen mondkapjes worden gemaakt, onder meer voor de zorg.
Hiervoor moesten producenten van mondkapjes uitwijken naar het buitenland voor filters van smeltgeblazen polypropyleen. Dat materiaal wordt doorgaans gebruikt in gecertificeerde medische mondkapjes omdat het goed filtert. Het filtermateriaal wordt onder meer gemaakt met gebruikt frituurvet.
VDL en DSM begonnen in september vorig jaar met hun samenwerking. Sindsdien investeerden ze miljoenen euro’s in Dutch PPE Solutions. Op productielocaties van het bedrijf in Geleen en Helmond werken enkele tientallen mensen.
Het coronavaccin van Pfizer kan mogelijk zwellingen veroorzaken bij mensen die fillers hebben laten inbrengen. De veiligheidscommissie (PRAC) van Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zegt dat er een „op zijn minst redelijke mogelijkheid is van een oorzakelijk verband” tussen het vaccin en reeds gemelde gevallen van zwelling van het gezicht bij mensen met fillers. Dat zijn zachte, gelachtige stoffen die onder de huid worden geïnjecteerd met als doel er beter uit te zien.
PRAC heeft een wijziging van de productinformatie van het Pfizer-vaccin, Comirnaty, aanbevolen en wil de informatie ook laten opnemen in de bijsluiter. In het buitenland verschenen al meerder berichten over zwellingen bij mensen met fillers, overigens ook na een prik met Moderna. De complicaties zouden echter grote uitzonderingen zijn, mild van karakter en te behandelen.
Ziekenhuizen behandelen momenteel 2521 coronapatiënten, dertig minder dan op donderdag, en dat is het laagste aantal in twee weken tijd. In de afgelopen week zijn 185 bedden vrijgekomen.
Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1724 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er twintig minder dan op donderdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met tien naar 797. Voor het eerst in ongeveer drie weken komt dit aantal onder de 800 uit.
Ook het aantal nieuwe opnames daalt. In de afgelopen 24 uur zijn 287 mensen nieuw op een verpleegafdeling of intensive care beland. Volgens de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) namen ziekenhuizen in de afgelopen week 1947 nieuwe patiënten op. Dit komt neer op gemiddeld 278,1 mensen per dag, het laagste peil sinds eind maart.
De Britse leeftijdsgrens voor het AstraZeneca-vaccin wordt verhoogd. Het wetenschappelijke comité dat toezicht houdt op het inentingsprogramma in het Verenigd Koninkrijk adviseert nu dertigers een ander coronavaccin aan te bieden. Nu gebeurt dat alleen bij jongere mensen.
De leeftijdsgrens is ingesteld vanwege bloedstolsels bij volwassenen die ingeënt zijn met het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut. Die zeldzame bijwerking komt vooral bij jongere mensen voor. Het middel wordt daarom in meer landen alleen toegediend aan mensen vanaf een bepaalde leeftijd.
Het Britse comité zegt dat het advies een weerspiegeling is van het kleine aantal besmettingen in het VK en de beschikbaarheid van andere vaccins. Volgens Jonathan Van-Tam, plaatsvervangend hoofd van de medische dienst, zal de wijziging er niet toe leiden dat het vaccinatietempo wordt vertraagd. Alle volwassenen krijgen nog steeds uiterlijk in juli een eerste coronaprik aangeboden, stelt hij.
Sinds het begin van de Britse vaccinatiecampagne in december zijn meer dan 50 miljoen coronaprikken gezet. Volgens de jongste cijfers heeft twee derde van de volwassen bevolking inmiddels een eerste dosis gehad. Een derde heeft al twee prikken gehad en is daarmee maximaal beschermd bij een besmetting met het coronavirus.
De CO2-uitstoot in de Europese Unie door verbranding van fossiele brandstoffen is in 2020 met 10 procent afgenomen. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van een eerste schatting. Door lockdowns reisden minder mensen van en naar het werk, kon er minder worden gevlogen en draaiden fabrieken tijdelijk op verminderde kracht, wat sterk bijdroeg aan de daling.
In de berekeningen van Eurostat gaat het om de CO2 die vrijkomt bij productie van energie, bijvoorbeeld als benzine, kolen of aardgas wordt verbrand. Dit is de bron van ongeveer driekwart van alle broeikasgassen in de EU. De coronapandemie zorgde er in alle 27 lidstaten van de EU voor dat er minder CO2 werd uitgestoten.
Het sterkst daalde de uitstoot in Griekenland, waar de CO2-uitstoot met 18,7 procent afnam. Estland volgde op een tweede plek met een vermindering van 18,1 procent. In Nederland was de afname iets meer dan 8 procent.
Eind vorig jaar stelde de Europese Unie zich strengere klimaatdoelen. In 2030 moet de CO2-uitstoot met 55 procent zijn gedaald ten opzichte van 1990, in plaats van de eerder beloofde 40 procent.
Negen ziekenhuizen kunnen niet alle zogenoemde kritieke planbare zorg, die binnen zes weken moet worden gegeven om verdere gezondheidsschade te voorkomen, nog op tijd geven door de coronacrisis. Ruim de helft van alle ziekenhuizen, 51 procent, moet dergelijke zorg uitstellen. Operaties die daar op de agenda staan worden soms een of twee weken later uitgevoerd dan gepland, maar vinden nog wel binnen genoemde zes weken plaats.
Vorige week schoof nog 49 procent van de ziekenhuizen dit soort zorg door naar latere, maar niet te late tijdstippen. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit, de NZa. Dat negen ziekenhuizen niet altijd meer op tijd kunnen zijn, betekent volgens de autoriteit niet dat patiënten ook daadwerkelijk gezondheidsschade oplopen. „Het kan zijn dat andere zorginstellingen de zorg overnemen.”
Planbare zorg (zoals knie-, heup- of staaroperaties) kan in 35 procent van de ziekenhuizen helemaal niet plaatshebben. De overige ziekenhuizen verrichten dit soort ingrepen nog wel deels. De acute en semi-acute zorg kan nog steeds overal altijd worden verleend.
De Amerikaanse stad New York wil toeristen gaan inenten tegen Covid-19. De autoriteiten gaan mobiele vaccinatielocaties op „iconische locaties” plaatsen, waar ze het Janssen-vaccin willen toedienen aan iedereen die een prik wil.
„New York is open voor zaken, prik voor prik”, schrijft burgemeester Bill de Blasio op Twitter. Om ook toeristen te kunnen inenten, moet de staat toestemming geven. Nu worden in de staat New York alleen mensen gevaccineerd die er wonen of werken.
De Blasio wil New York voor 1 juli „volledig geopend” hebben. De eerste stappen zijn al gezet. Steeds meer coronamaatregelen worden opgeheven. Zo mag de horeca sinds begin deze week weer gasten ontvangen en rijden er weer dag en nacht metro’s. Later deze maand worden meer regels versoepeld.
Een jaar geleden was New York enige tijd het epicentrum van de pandemie. Vandaag de dag gaat het steeds beter met de metropool. Het aantal besmettingen in de stad wordt steeds kleiner, terwijl de vaccinatiecampagne voortvarend verloopt.
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) heeft niet genoeg gedaan om te voorkomen dat een Colombiaanse vrouw in vreemdelingenbewaring tot twee keer toe in quarantaine moest vanwege corona. Daardoor duurde de detentie van de vrouw onnodig lang. De staatssecretaris moet haar daarom 880 euro schadevergoeding betalen, zo heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bepaald.
Sinds maart vorig jaar gelden er tijdelijke reisbeperkingen voor mensen uit landen buiten de EU die naar Nederland willen reizen. Deze restricties zijn bedoeld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Met het oog op de volksgezondheid mocht een vrouw uit Colombia bij aankomst op Schiphol dan ook Nederland niet in. Zij is vervolgens in vreemdelingenbewaring gesteld, met de bedoeling dat ze binnen twee weken terug zou vliegen naar Colombia. Maar de terugreis werd uitgesteld, omdat haar kamergenoot in detentie besmet bleek te zijn met het coronavirus. De vrouw moest daarom zelf tien dagen in quarantaine.
De Duitse Bondsraad is akkoord gegaan met de versoepelingen van de coronabeperkingen voor mensen die volledig gevaccineerd zijn of zijn genezen van Covid-19. De wet was donderdag al goedgekeurd door de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer. De Bondsraad is als vergadering van de deelstaten een soort hogerhuis.
Een deel van de Duitse bevolking kan door de wetswijziging onder meer elkaar onbeperkt ontmoeten en zonder negatieve coronatest naar bijvoorbeeld de kapper. Ook hoeven ze zich niet aan de avondklok te houden die in gebieden geldt met veel besmettingen met het coronavirus.
De versoepelingen gelden niet voor mensen die besmet zijn met mutaties van het virus die in Duitsland niet wijdverspreid zijn. Een daarvan is de Indiase mutatie. De verplichting een mondkapje te dragen en de afstandsregels blijven daarnaast gewoon gelden.
De coronacijfers in Duitsland lijken zich te verbeteren. Volgens minister Jens Spahn van Volksgezondheid is de negatieve trend van de derde golf mogelijk doorbroken. Intussen heeft bijna een derde van de bevolking een eerste coronaprik gehad, terwijl bijna 9 procent volledig ingeënt is.
Meer dan de helft (53 procent) van de lezers van het Reformatorisch Dagblad zegt zich niet te laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat blijkt uit een twee weken geleden gehouden representatief onderzoek onder bijna 4000 lezers van het RD en rd.nl.
Een op de drie RD-lezers is wel van plan zich te laten inenten of liet dat al doen; 13 procent twijfelt nog.
Het onderzoek is een herhaling van een deel van de enquête die het RD in september vorig jaar hield. Het aantal respondenten dat aangeeft geen coronavaccin te willen is nagenoeg ongewijzigd: 53 procent nu tegenover 54 procent in september. Het aantal twijfelaars is ten opzichte van vorig najaar afgenomen; toen twijfelde 28 procent nog, inmiddels is dat percentage gedaald tot 13 procent. De groep die zich heeft laten inenten tegen Covid-19 of zegt dat te zullen doen als ze daarvoor wordt uitgenodigd, is gestegen van 18 naar 34 procent.
Zorgminister Hugo de Jonge krijgt dinsdag bij de stemmingen over zijn testwet vrijwel zeker een Kamermeerderheid achter zich. Steun is er van VVD, D66 en CDA, zo viel donderdag op te maken uit de inbreng van de woordvoerders van deze partijen. Nadat De Jonge de ChristenUnie diverse toezeggingen deed, neigt ook die naar een ja.
De overheid heeft deze week de gerechtsdeurwaarder beslag laten leggen op de bezittingen van 400 bedrijven die misbruik hebben gemaakt van coronasteunregeling TVL, oftewel de tegemoetkoming in vaste lasten voor ondernemers. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die voor de overheid alles rond de coronasteun regelt.
Na uitgebreid onderzoek en overleg met opsporingsdienst FIOD en het Openbaar Ministerie heeft RVO aangifte gedaan tegen enkele honderden gevallen van misbruik en oneigenlijk gebruik. Ook zijn de controles op nieuwe aanvragen verder aangescherpt. Tegelijk is er tijdelijk beslag gelegd op de bankrekeningen van de bedrijven waartegen aangifte is gedaan.
Hoeveel geld er met het misbruik is gemoeid, is niet naar buiten gebracht. De TVL wordt verstrekt aan ondernemers en zzp’ers die meer dan 30 procent omzet verliezen en daardoor in de problemen komen met het betalen van hun vaste lasten. Tot nu toe is in in totaal voor 3,5 miljard euro subsidie toegekend.
De beslaglegging volgt op signalen over misbruik eerder dit jaar en is een van de stappen die de RVO zet om misbruik van de TVL te bestrijden. Komende tijd zullen meer stappen volgen, laat de Rijksdienst weten. RVO hoopt op deze manier nog een deel van de onterecht uitbetaalde subsidies terug te kunnen krijgen. De komende weken volgen naar verwachting ook nog meer beslagleggingen.
Als de RVO een vermoeden heeft dat er sprake is van misbruik wordt er altijd aangifte gedaan, benadrukt de organisatie. Inmiddels is er op een totaal van 241.000 subsidieaanvragen 1133 keer aangifte gedaan en zijn 679 van de 206.000 verleende subsidies ingetrokken wegens misbruik. Het grootste deel van de pogingen tot misbruik zou al stranden op de uitgebreide controles vooraf.
Australië laat zijn burgers vanaf volgende week toch terugkeren uit India. Het besluit is gemaakt na kritiek op het stilleggen van het reisverkeer met India, waardoor Australiërs en mensen met een Australische verblijfsvergunning daar vastzitten.
Vanwege de vele coronabesmettingen in India is het sinds 27 april niet meer mogelijk om vanuit India naar Australië te vliegen. Volgens premier Scott Morrison waren uitzonderingen voor de eigen bevolking niet mogelijk, omdat hij geen derde golf wilde riskeren. Dit leidde tot kritiek van onder anderen parlementariërs, expats en de Indiase gemeenschap.
Sinds het begin van de pandemie konden Australische inwoners in het buitenland altijd terugkeren, maar moesten ze bij terugkomst wel twee weken in hotelquarantaine. In het geval van India is dat niet toegestaan uit angst dat de quarantainelocaties worden overbelast. Op het overtreden van het inreisverbod, door via een ander land terug te reizen, staan boetes en een celstraf tot vijf jaar.
Australië zal tussen 15 en 31 mei drie vluchten charteren voor de repatriëring van ongeveer negenhonderd mensen in India die als kwetsbaar zijn aangemerkt, aldus Morrison nu. De regering schat dat ongeveer 9000 Australische burgers en inwoners in India zijn. De mensen die willen terugkeren moeten een negatieve coronatest hebben voor hun terugkeer en in Australië in hotelquarantaine.
Volgens Morrison is het onwaarschijnlijk dat zijn regering op korte termijn weer commerciële vluchten vanuit India zal toestaan. In plaats daarvan heeft hij de autoriteiten om extra repatriëringsvluchten gevraagd.
Ventilatie is altijd al een heikel punt geweest in kerken. Het tocht, het is te koud of te warm. Nu komt daar corona bij kijken. Dat maakt de ventilatie-opgave van kerken extra ingewikkeld, erkennen ventilatie-experts Jo Karsten en Kees Wisse.
De Nederlandse banken hebben sinds het begin van de coronacrisis voor 51,1 miljard euro aan leningen gegeven aan ondernemingen. Daarmee werden zo’n 56.000 ondernemers geholpen, laat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) weten. Van het totaalbedrag werd 6,8 miljard euro in de afgelopen maand geleend.
Volgens NVB-voorman Chris Buijink toont de vraag naar krediet dat „grote delen van de economie ondanks alles goed presteren”. Wel ziet hij dat de scheiding tussen bedrijven die het goed doen en bedrijven die veel last hebben van de coronacrisis en maatregelen om de pandemie te beteugelen steeds groter wordt.
Dat ziet hij aan het feit dat het aantal leningen waarvoor de overheid zich garant stelt maar zeer beperkt groeide. „Ondernemers in getroffen sectoren lijken minder krediet aan te vragen, omdat hun vooruitzichten onzeker zijn en zij nu geen extra schuld willen aangaan.” De overheid moet volgens Buijink dan ook snel duidelijkheid geven over wat het gaat doen met de overheidssteun. de NVB hoopt dat die wordt voortgezet.
Sinds het begin van de coronacrisis hebben 129.000 bedrijven een betaalpauze gekregen met een totale waarde van 3,1 miljard euro. Bijna 26.000 particulieren kregen zo’n pauze voor hun hypotheek en nog eens 12.000 voor een andere lening. Die uitgestelde terugbetalingen waren in totaal 88 miljoen euro waard.
Zwangeren met corona blijken wel degelijk een hoger risico te hebben op een ernstig beloop. Meer dan 400 zwangeren belandden met Covid-19 in het ziekenhuis, van wie 36 op de ic, blijkt uit nieuwe cijfers, waarover het AD schrijft. Toch staan ze achteraan in de rij voor een vaccinatie.
In het UMC Utrecht lagen afgelopen weken vier zwangere vrouwen met corona op de intensive care. „Twee van hen hebben we helaas te vroeg moeten laten bevallen, rond de dertig weken, omdat de moeder moest worden geïntubeerd. Op het kind heeft zo’n vroeggeboorte invloed voor de rest van het leven,” zegt Kitty Bloemenkamp, hoogleraar Verloskunde (UMC Utrecht).
Het verbaast de hoogleraar dat voor zwangeren met corona weinig aandacht is. Tot voor kort werd verondersteld dat zwangeren met corona niet meer risico lopen dan leeftijdsgenoten. Maar uit nieuwe cijfers van alle ziekenhuizen en verloskundigen blijkt dat zij bij een besmetting met Covid-19 zo’n 2,5 keer meer kans lopen om op de ic te belanden als hun niet-zwangere leeftijdsgenoten.
Frankrijk stelt een Europese order van 1,8 miljard Pfizer/BioNTech-coronavaccins uit, heeft Die Welt vrijdag gemeld. De Duitse krant baseert zich op Europese diplomaten. De bestelling van de 1,8 miljard vaccins staat voor de komende twee jaar gepland.
Die Welt schrijft dat de reden voor het uitstel onduidelijk is. Diplomaten stellen dat de reden voor de twijfel is Parijs kan zijn dat Frankrijk een grotere rol wil voor Franse farmaceutische bedrijven.
De Duitse krant meldt dat Franse vertegenwoordigers bij recente overleggen over vaccins besluiten tegenhielden door technische vragen te stellen en door om opheldering te vragen.
Als gevolg van de wereldwijde vraag naar coronavaccins vrezen regeringen van EU-lidstaten dat zij te laat kunnen zijn met nieuwe bestellingen. „Voor die ramp zou Frankrijk dan verantwoordelijk zijn”, zei een diplomaat tegen Die Welt.
India heeft opnieuw een recordaantal coronabesmettingen in één etmaal geregistreerd. Vrijdag meldde het nog eens 414.188 nieuwe gevallen in de laatste 24 uur.
India heeft in totaal al zo’n 21,49 miljoen coronabesmettingen geregistreerd. Het aantal coronadoden nam in het laatste etmaal toe met nog eens 3915. In het land met ongeveer 1,37 miljard inwoners vielen in totaal al zeker 234.083 doden aan Covid-19. Experts denken dat het ware dodental veel hoger ligt.
Het aantal sterfgevallen is vorige week verder gestegen en is wederom hoger dan te verwachten valt in deze tijd van het jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er overleden met name veel 65- tot 80-jarigen, maar ook onder mensen van onder de 65 jaar was het sterftecijfer hoger dan normaal.
Vorige week overleden naar schatting 3150 mensen. Dat zijn er zo’n 250 meer dan te verwachten valt in deze tijd van het jaar. Het aantal sterfgevallen is al weken hoger normaal. Het valt in de lijn der verwachting dat het sterftecijfer soms wat hoger is en soms wat lager. Maar deze week is het aantal overlijdens volgens de onderzoekers voor het eerst in maanden hoger dan te verklaren valt door dit soort gebruikelijke fluctuaties. „Op basis van de schatting is er dus oversterfte”, schrijven zij. Dat was voor het laatst zo in de derde week van dit jaar.
Het CBS weet nog niet waaraan deze mensen zijn overleden. Deze gegevens krijgt het bureau pas later. Wel weten de statistici dat de oversterfte tijdens eerdere golven van het coronavirus volledig was toe te schrijven aan Covid-19.
De vorige keer dat er sprake was van oversterfte, was dit met name te merken bij ouderen en ontvangers van langdurige zorg. Nu ligt het aantal sterfgevallen bij 80-plussers en zorgontvangers op een gebruikelijk niveau. Deze groepen waren ook vroeg aan de beurt met vaccineren.
Het kabinet streeft ernaar toegangstesten voor activiteiten en evenementen in juni in werking te laten te treden. Dat zou betekenen dat mensen vanaf dan een recente negatieve coronatest moeten tonen voordat ze ergens naar binnen mogen of ergens aan kunnen deelnemen.
In de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid af voor de tijdelijke wet, maar er zijn nog tal van wijzigingsvoorstellen ingediend. Daarover wordt dinsdag gestemd. De Eerste Kamer kan zich er dan op 18 mei over buigen, waarna nog zeker een week de tijd nodig is om de verdere wettelijke uitvoering te regelen, zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge in een debat met de Tweede Kamer.
Die sprak donderdag de hele dag over het plan en had veel vragen, onder meer over de kosten, hoe lang de wet van kracht blijft en of genoeg rekening wordt gehouden met mensen die geen test kunnen of willen krijgen. De Kamer is huiverig dat de noodzaak om te testen de vrijheid van mensen beperkt, maar De Jonge en zijn collega Bas van ’t Wout (Economische Zaken) bezwoeren dat het juist bedoeld is om de samenleving sneller te heropenen en dus meer vrijheid te geven. Ook komt het kabinet telkens met een onderbouwing als de wet langer nodig blijkt. Daarna moet de Kamer instemmen met de verlenging.
Onder meer de PVV gaf al aan tegen te stemmen, omdat de maatregel volgens de partij buiten proportie is. De coronasituatie is nu al zodanig verbeterd dat het binnenkort al niet meer nodig is om mensen op deze manier te onderwerpen aan deze testen, vindt Kamerlid Fleur Agema. De PvdA beraadt zich er de komende dagen nog op. Veelal steun is er onder andere van de coalitiepartijen.
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil „best praten” over het vrijgeven van de patenten van coronavaccins zodat ook andere landen hun eigen vaccins kunnen maken. Hij vraagt zich wel af of dit leidt tot een snellere vaccinproductie. Volgens De Jonge is de grootste belemmering daartoe niet de kennisoverdracht, maar de productiecapaciteit.
„Het is niet zo dat er in bijvoorbeeld Afrika fabrieken klaarstaan en alleen nog wachten op het receptje van een vaccin”, zegt de minister. Het vergroten van de productiecapaciteit is volgens De Jonge nu het belangrijkste. Daar ligt een taak voor „het rijke Westen. Zo niet uit medemenselijkheid, dan wel uit eigenbelang.” Zolang het virus elders in de wereld nog bestaat, is de kans groot dat het daar muteert en ook in Nederland weer kan rondgaan. „Dat betekent dat we alles moeten doen om de capaciteit te verhogen, en al het geld beschikbaar moeten stellen wat daarvoor behulpzaam is.”
Wel vreest hij dat de bereidheid om te investeren in een medicijn of vaccin afneemt, als men de juridische bescherming van het recept ervan „makkelijk opzij kan schuiven”. Maar Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan noemt het „een mythe” dat farmaceutische bedrijven de investeringen in coronavaccins moeten terugverdienen. Zij hebben die vooral gemaakt met publiek gefinancierd onderzoek, zegt ze. Bovendien is er volgens haar „een morele taak” om tijdens een pandemie vaccins beschikbaar te stellen voor de rest van de wereld.
Er is nu discussie over het beschikbaar stellen van de vaccinpatenten. De Verenigde Staten zouden zich willen inzetten voor een akkoord hierover en ook de Europese Commissie zien dit zitten. Maar de Duitse bondskanselier Angela Merkel is hier geen voorstander van. Het zou de innovatie schaden en een „ernstige complicatie” zijn voor de productie van coronavaccins, aldus een woordvoerder van de Duitse regeringsleider.
Advertentie