Binnenland
Kritiek op ‘Dodewaard’

In november 1979 doen inwoners van het Betuwse Dodewaard een oproep om de kerncentrale in die plaats te sluiten. Ruim zeventig bewoners bieden een petitie met handtekeningen aan de Tweede Kamer aan.

Directe aanleiding voor de actie is een grote demonstratie tegen de uraniumverrijkingsfabriek in Almelo in maart 1978, waaraan ruim 40.000 betogers deelnemen. Een aantal inwoners van de regio Arnhem/Nijmegen -vlak bij Dodewaard- die ontevreden zijn over het regeringsbeleid denkt na over andere actievormen en een -organisatie.

Zo ontstaat Breek Atoomketen Nederland (BAN), een groep die in het geheim voorbereide, geweldloze acties opzet en zich organiseert in kleine, hechte „vriendenclubjes.”

BAN manifesteert zich herhaaldelijk voor de poort van de kerncentrale en is ook actief bij andere kernenergieobjecten.

Op 26 maart 1969 opent koningin Juliana de kerncentrale in Dodewaard. Tijdens de officiële opening voltrekt zich het eerste incident. Met het terugtrekken van de regelstaven uit de kern veroorzaakt de vorstin een te snelle toename van de kernsplijting. Het hoofd van de centrale grijpt in en legt de reactor stil.

De eerste jaren openbaren zich diverse voor het oog onzichtbare haarscheurtjes in de leidingen, die te gevaarlijk zijn om te negeren.

Het herstel kost veel geld en reparateurs staan bloot aan hoge doses straling. In 1972 vertrekken drie veiligheidsfunctionarissen na kritiek op de veiligheidsregels.

Het publieke debat lijkt in deze jaren te zijn versmald tot een discussie over veiligheid. Vragen over de noodzaak van het gebruik van kernenergie raken wat op de achtergrond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer