Economie

Hierdoor is de benzineprijs zo hoog

Voor een liter E10 (Euro95) geldt sinds woensdag een adviesprijs van 1,897 per liter, meldde consumentenorganisatie UnitedConsumers. Daarmee is de benzineprijs uitgekomen op de hoogste stand ooit.

Redactie economie
6 May 2021 11:05
Ook de dieselrijder betaalt de laatste maanden een steeds hogere prijs aan de pomp. beeld ANP, Rob Engelaar
Ook de dieselrijder betaalt de laatste maanden een steeds hogere prijs aan de pomp. beeld ANP, Rob Engelaar

UnitedConsumers houdt sinds begin deze eeuw dagelijks de brandstofprijzen bij op basis van de adviesprijzen van de vijf grootste oliemaatschappijen. De prijs voor een liter benzine stond woensdagochtend op 1,895 euro, wat een evenaring was van de recordprijs die begin oktober 2012 gold. Later werd de adviesprijs verder verhoogd.

De huidige hoge benzineprijzen worden niet wordt veroorzaakt door een hoge olieprijs, legt Lucia van Geuns uit bij BNR Nieuwsradio. De energiedeskundige bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies wijst erop dat een vat olie momenteel ‘slechts’ 70 dollar kost. In oktober 2012 was de prijs nog boven de 100 dollar. „Er is al met al wel meer vraag naar benzine en diesel, maar minder naar kerosine. Die kerosine kan niet worden afgezet en moet voor een deel worden opgeslagen.” Door de kosten dekkend te houden wordt de prijs van benzine en diesel hoger, aldus de energiedeskundige.

De stijging van de benzineprijs hangt onder meer samen met wereldwijde ontwikkelingen. Zo stijgt de olieprijs woensdag weer na berichten dat de Amerikaanse voorraden van olie- en benzine zouden zijn afgenomen, omdat de bedrijvigheid in de grootste economie ter wereld weer toeneemt. Ook wereldwijd gaan steeds meer economieën open wat de vraag naar brandstoffen stuwt.

Voor een vat Brentolie, olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, moet bijna 70 dollar worden betaald. Ook voor Amerikaanse olie moest meer worden betaald. Een vat WTI-olie wordt nu voor dik 66 dollar per vat verhandeld.

Voor diesel geldt momenteel een adviesprijs van 1,527 euro. Die brandstof was medio oktober 2012 het duurst met een adviesprijs van 1,558 euro. UnitedConsumers merkt op dat pomphouders kunnen afwijken van de adviesprijzen.

De benzineprijs is opgebouwd uit productiekosten en winstmarge. Daarnaast geldt een btw van 17 procent op de totaalprijs en 43 procent accijns, een vast bedrag per liter benzine en diesel en per kilogram lpg. Voor diesel ligt de accijns met 34 procent iets lager. De overheid stelt ieder jaar de hoogte van de accijns vast.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer