live
Binnenland

De Jonge: Volgende week duidelijkheid over reisadvies voor zomer

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Na een lockdown van enkele maanden zette Nederland woensdag 29 april de eerste stap in het openingsplan. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronanieuws.

Webredactie3 May 2021 07:47

Advertentie

Einde liveblog

De redactie sluit dit liveblog.

Ongeveer 5 miljoen mensen hebben volgens bloedbank antistoffen

Ongeveer 5 miljoen mensen hebben antistoffen tegen het coronavirus. Dat zei onderzoeker Hans Zaaijer van bloedbank Sanquin bij Nieuwsuur. Het gaat om mensen die ingeënt zijn tegen het virus en mensen die het virus hebben gehad.

Zaaijer zei dat het een redelijk betrouwbare schatting is. Maar ouderen en jonge kinderen mogen geen bloed doneren, dus zij kunnen niet worden onderzocht. Zaaijer denkt dat ongeveer 90 procent van de oudste Nederlanders is gevaccineerd. Hij baseert zich op bloedonderzoek dat wekelijks wordt afgenomen bij het bloed van 2000 donoren.

Coronaminister Hugo de Jonge zei recent dat het om ongeveer 7 miljoen mensen gaat die antistoffen hebben.

Burgemeesters tevreden over uitstel coronaversoepelingen

Burgemeesters in het Veiligheidsberaad hebben begrip voor het uitstellen van het afschalen van de coronamaatregelen. De voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s vinden dat de besmettingscijfers en het aantal patiënten in ziekenhuizen eerst sneller omlaag moeten, voordat het kabinet een volgende stap kan nemen.

430988747.jpg
Minister Grapperhaus. beeld ANP, Jeroen Jumelet

De burgemeesters zijn tevreden over de eerste stap. Zij hebben vooralsnog weinig problemen gehad met de handhaving.

Het Veiligheidsberaad bespreekt maandagavond onder meer de status van het toegangstesten. De burgemeesters in het beraad willen graag weten welke gegevens die testen opleveren. Met toegangstesten mogen mensen alleen naar bijvoorbeeld een evenement, voetbalwedstrijd of museum met een recente negatieve coronatest. Ook staan de coronamaatregelen opnieuw op de agenda.

Bij de burgemeesters schuiven demissionair ministers Hugo de Jonge en Ferd Grapperhaus aan. Ook GGD-baas André Rouvoet is aanwezig.

Florida beëindigt alle coronamaatregelen

In de Amerikaanse staat Florida zijn met onmiddellijke ingang alle coronamaatregelen beëindigd. Volgens de gouverneur van Florida, de Republikein Ron DeSantis, kan dit door de werkzaamheid en de beschikbaarheid van coronavaccins.

DeSantis verklaarde alle plaatselijke noodbevelen ongeldig vanaf 1 juli. Door een speciaal bevel overbrugde hij de tussenliggende tijd, waardoor hij de beperkingen meteen kon opheffen. Verder mogen bedrijven, overheidsinstanties en scholen vanaf 1 juli mensen niet verplichten een vaccinatiebewijs te tonen. Als zij dit toch eisen riskeren ze 5000 dollar boete.

De gouverneur wees op het dalend aantal infecties en sterfgevallen door de geleidelijke vaccinatie van de bevolking. Bijna negen miljoen van de 23 miljoen inwoners hebben minstens één prik gehad. Volgens DeSantis ligt het zeker niet aan een gebrek aan vaccins dat anderen nog niet zijn ingeënt. Sinds vrijdag is een vaccin voor iedereen boven de 16 jaar beschikbaar, ook zonder bewijs dat je in Florida woont.

Denemarken ziet af van Janssen in vaccinatieprogramma

Het coronavaccin van Janssen (Johnson & Johnson) is geschrapt uit het officiële vaccinatieprogramma van Denemarken. De Deense autoriteiten hebben besloten af te zien van de inzet van het middel omdat het in zeldzame gevallen bloedstolsels kan veroorzaken.

Volgens de krant Ekstra Bladet wordt het echter mogelijk je vrijwillig te laten inenten met Janssen of met AstraZeneca. Met dat laatste middel was Denemarken als eerste land in Europa gestopt nadat er bij een paar mensen na vaccinatie vergelijkbare bloedproblemen waren opgetreden als bij Janssen.

Het was eigenlijk de bedoeling dat het Janssen-vaccin een grote rol zou hebben bij het inenten van de bevolking, ook omdat er maar een prik nodig is. De autoriteiten hadden van Janssen de meeste doses besteld. Maar de voordelen wegen niet op tegen het risico, aldus de verantwoordelijke Deense gezondheidsinstantie.

Door het schrappen van Janssen wordt een vertraging van vier weken verwacht bij het vaccineren. Met Janssen had vooral de inenting van jongere Denen versneld moeten worden. Volgens de nieuwe planning moet iedereen boven de 16 jaar nu eind augustus zijn gevaccineerd.

De Europese medicijnenwaakhond EMA en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO keurden Janssen goed. Zij wijzen erop dat de gevaarlijke bijwerkingen nauwelijks voorkomen.

Corona-effect zorgt voor flinke stijging autoverkopen

Het aantal autoverkopen is afgelopen maand voor het eerst dit jaar flink gestegen. Er zijn in april ruim de helft meer auto’s verkocht ten opzichte van een jaar geleden, melden brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG. Dit komt vooral door de coronapandemie. Daardoor waren er in de vergelijkbare maand vorig jaar juist heel weinig verkopen.

In totaal werden er in april 23.846 nieuwe personenauto’s geregistreerd. Dat is 55,6 procent meer dan in dezelfde periode een jaar geleden, toen er maar 15.322 nieuwe auto’s werden geregistreerd. De populairste modellen waren de KIA Niro, de KIA Picanto, de Volvo XC40, de Toyota Yaris en de Peugeot 208.

In dezelfde periode een jaar geleden had de hele autobranche veel last van de gevolgen van de coronapandemie. Fabrieken werden gesloten, showrooms in Nederland en Europa waren dicht en er was wereldwijd sprake van logistieke problemen. Als gevolg daarvan werden veel minder nieuwe auto’s geproduceerd en dus geregistreerd en verkocht.

De Jonge: Volgende week duidelijkheid over reisadvies voor zomer

Het kabinet wil volgende week meer duidelijkheid geven over het reisadvies voor de komende maanden. Dat zei coronaminister Hugo de Jonge maandag na overleg over de coronamaatregelen.

AFP_98M88P.jpg
Het Griekse eiland Elafinissos. beeld AFP, Aris Messinis

Aanvankelijk wilde het kabinet deze week meer zeggen over reizen, dat al langere tijd voor feitelijk de hele wereld wordt afgeraden. Ook over verdere versoepelingen zou deze week meer bekend worden, maar die beslissing heeft het kabinet uitgesteld vanwege de nog altijd grote druk op de ziekenhuizen door het hoge aantal coronapatiënten.

„We hebben gedacht de hele besluitvorming op te schuiven naar volgende week, ook over vakanties”, aldus de Jonge. Mensen die nog deze zomer bijvoorbeeld willen gaan kamperen, kunnen dat nieuwe advies het beste even afwachten, denkt de minister. „Het is zeker goed om alvast op allerlei sites te kijken. Zoek je camping alvast uit, zou ik zeggen. Maar daadwerkelijk boeken, het is toch verstandig even het reisadvies af te wachten. Dat geven we dinsdag.”

Aanstaand weekend overlegt het kabinet weer in het Catshuis over de coronamaatregelen. Naar verwachting volgt dan dinsdag een nieuwe persconferentie.

Advies PKN

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) adviseert kerkenraden in gesprek te gaan over recente ontwikkelingen rond vaccinatie. „Mensen wel of niet toelaten op basis van een test- of vaccinatiebewijs lijkt niet goed te passen bij de essentie van kerk-zijn.” Een van de mogelijkheden is het beleggen van extra kerkdiensten voor mensen die „logischerwijs gevaccineerd kunnen zijn.”

Europese Commissie wil ingeënte toeristen toelaten

De Europese Commissie wil tegen het coronavirus ingeënte toeristen van buiten de Europese Unie weer toelaten. Plezierreizen naar de EU moeten bovendien vanuit meer landen weer mogelijk worden, vindt het dagelijks bestuur van de unie. Ook voor wie nog niet is gevaccineerd.

Nu zijn plezierreizen naar de EU slechts mogelijk voor inwoners van een zevental landen. Dat kunnen er de komende tijd veel meer worden, meent de commissie. Zij wil de maatstaven versoepelen en niet-noodzakelijke reizen toestaan vanuit landen met een hogere besmettingsgraad dan nu gebeurt. Dat zou veilig kunnen nu steeds meer mensen in de EU en elders een prik hebben gekregen en zijn beschermd.

430943845.jpg
Milaan. beeld EPA, Mourad Balti Touati

De huidige criteria, die van vorige zomer stammen, zijn „extreem streng”, zegt een EU-ambtenaar. Hij denkt dat de inreisbeperkingen voor tot wel honderd landen kunnen worden ingetrokken.

Het is wel zaak dat de EU op haar hoede is voor nieuwe, gevaarlijke varianten van het virus, stelt de commissie. Daarom zou de EU snel moeten kunnen ingrijpen als het in een buitenland plotseling misgaat. Met een ‘noodrem’ moeten de EU-landen het reisverkeer vanuit dat land dan samen aan banden kunnen leggen.

Toeristen die naar de EU willen komen, moeten kunnen aantonen dat ze zijn geprikt met een van de coronavaccins die de unie heeft goedgekeurd. EU-landen kunnen ook reizigers toelaten met een vaccin dat de zegen heeft van de Wereldgezondheidsorganisatie, zoals de makers van de Chinese en Russische vaccins hebben aangevraagd.

De voorgestelde nieuwe regels betekenen dat bijvoorbeeld de Verenigde Staten werk moeten maken van een vaccinatiebewijs voor hun burgers, erkent de commissieambtenaar. Hij rekent erop dat dit in orde komt omdat de VS daarbij zelf een groot belang hebben.

De EU-lidstaten moeten nog met het voorstel instemmen. Volgens de ingewijde moet dat eind mei geregeld kunnen zijn.

Noodzakelijke reizen waren overigens mogelijk en blijven mogelijk. Dat geldt bijvoorbeeld voor diplomaten en medici.

Advertentie

Oktoberfest gaat opnieuw niet door vanwege corona

Het Oktoberfest gaat voor het tweede jaar op rij niet door. Het Duitse volksfeest in München is wederom afgelast vanwege de coronapandemie, aldus premier Markus Söder van de deelstaat Beieren.

De editie van 2021 zou op 18 september beginnen en op 3 oktober eindigen, maar de lokale autoriteiten hebben nu al de knoop doorgehakt over het feest. Volgens Söder is dat nodig omdat de organisatie veel financiële verplichtingen moet aangaan en er nog onzekerheid is over het verloop van de pandemie.

Het grootste bierfestival ter wereld trok in de recente jaren zes miljoen bezoekers per jaar.

Amsterdamse raad wil uitleg over kampioensfeest Ajax

Partijen in de Amsterdamse gemeenteraad willen uitleg van burgemeester Femke Halsema over de vele fans die zondag bij de Johan Cruijff ArenA een feestje vierden vanwege het kampioenschap van Ajax.

„Wij feliciteren Ajax van harte met het 35e kampioenschap”, schrijft de Amsterdamse VVD op Twitter. „De beelden van een grote mensenmassa zonder enige afstand van elkaar zijn echter pijnlijk, nu we nog steeds helaas te maken hebben met corona.” De liberalen willen dan ook van de burgemeester horen wat de afwegingen waren om niet in te grijpen bij het kampioensfeest.

De ChristenUnie in de hoofdstad heeft ook schriftelijke vragen gesteld aan het stadsbestuur over de handelwijze van zondag. „Hoewel het kampioenschap voor #Ajax en de supporters natuurlijk fantastisch is, is wat gisteren gebeurde onacceptabel”, zegt fractievoorzitter Gerjan van den Heuvel op Twitter. De partij wil de schijn van rechtsongelijkheid voorkomen, „alsof het in dit geval toegestaan zou zijn omdat het Ajax betreft”. De ChristenUnie wil onder meer weten waarom er geen noodverordening is afgekondigd voor de omgeving van het stadion.

9263 nieuwe coronagevallen, cijfer hoog door eerdere storing

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 9263 positieve coronatests geregistreerd. Dat cijfer valt nu hoog uit, doordat in de voorgaande dagen minder meldingen konden worden doorgegeven door een technische storing.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in de afgelopen zeven dagen 49.646 meldingen van nieuwe coronagevallen gekregen. Dat komt neer op gemiddeld 7092 bevestigde besmettingen per dag. Door de storing was het gemiddelde gezakt van ongeveer 7500 naar ongeveer 7000.

Werk en corona

Corona heeft de digitalisering van beurs- en evenementenbezoek een flinke impuls gegeven bij Jaarbeurs in Utrecht.

De Jonge: Ajax had meer verantwoordelijkheid moeten nemen

Zorgminister Hugo de Jonge vindt dat Ajax meer „maatschappelijke verantwoordelijkheid” had moeten nemen door de spelers niet het landskampioenschap te laten vieren met duizenden supporters bij de Johan Cruijff ArenA. De fans trokken zich daarbij weinig meer aan van de coronamaatregelen.

De Jonge erkent dat hij als Rotterdammer „sowieso met heel weinig vrolijkheid” kijkt naar kampioensfeestjes van Ajax. „Maar nu helemaal”, zegt hij. „Ik denk dat het goed is om ons te realiseren dat we ons nog een hele tijd aan de regels hebben te houden. We moeten echt nog even gedisciplineerd zijn.”

Mogelijk 50 tot 150 fans besmet geraakt tijdens Ajax-feest

Tijdens het feest dat Ajax-fans zondag voor de Johan Cruijff ArenA vierden zijn mogelijk 50 tot 150 mensen besmet geraakt met het coronavirus, denkt hoogleraar klinische epidemiologie Frits Rosendaal. Volgens hem zullen de ziekenhuizen er niet door volstromen. „Maar het moet zeker niet elke week gebeuren, dan gaan we de gevolgen van voetbalfeestjes wel terugzien op de ic’s” zegt hij.

Zondagmiddag verzamelden zo’n 12.000 mensen zich voor de ArenA om de 35e landstitel van Ajax te vieren. De hossende menigte hield geen 1,5 meter afstand, danste en zong. De gemeente Amsterdam greep niet in, om verdere escalatie te voorkomen.

Meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Na twee dagen van dalingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen maandag weer toegenomen. Er liggen nu 2642 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 42 meer dan zondag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is met 21 toegenomen tot 825. Dat aantal schommelt al ruim twee weken tussen de 800 en 850. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdeling is afgelopen etmaal eveneens met 21 gestegen, tot 1817.

Zaterdag en zondag daalde het aantal opgenomen coronapatiënten met in totaal 106. De zes dagen daarvoor nam de ziekenhuisbezetting met Covid-patïenten iedere dag juist toe, met in totaal 192.

Viruswaarheid wil alle coronamaatregelen van tafel

Heel Nederland wordt met de coronamaatregelen „in een detentieregime gehouden” en „zit in een open penitentiaire inrichting”. Dat moet direct stoppen, zo eiste de stichting Viruswaarheid maandag in een kort geding tegen de Staat bij de rechtbank in Den Haag. De coronamaatregelen moeten van tafel. „We glijden in rap tempo af naar een totalitaire staat.”

Volgens Viruswaarheid had de noodtoestand uitgeroepen moeten worden om de maatregelen te kunnen rechtvaardigen. Nu de overheid dat achterwege heeft gelaten, is het pakket maatregelen in strijd met grondrechten en internationale verdragen.

De Staat bestrijdt dat. De opgelegde beperkingen verdragen zich met wettelijke grondrechten, er is geen noodtoestand voor nodig om deze juridische te kunnen dragen.

Laatste week avondklok levert nog 1624 boetes op

In de laatste week dat de avondklok gold, van maandag 26 april tot en met woensdag 28 april om 04.30 uur, heeft de politie 1624 boetes opgelegd voor het overtreden ervan.

In de hele vorige week deelde de politie 321 bekeuringen uit voor het overtreden van het verbod op groepsvorming. Verder werden er afgelopen weekend 24 illegale feesten beëindigd.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt naar 2600

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen zondag 2600 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 38 minder dan zaterdag toen de daling van het aantal coronapatiënten inzette na zes dagen van stijging. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Ruim 5500 nieuwe besmettingen, maar cijfers beïnvloed door storing

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 5534 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Door een technische storing zijn er minder meldingen doorgekomen. Hierdoor valt het cijfer nu lager uit dan in werkelijkheid en vallen de cijfers komende dagen hoger uit.

12.000 Ajax-fans bij ArenA, Amsterdam greep bewust niet in

De kampioenswedstrijd tussen Ajax en FC Emmen trok ongeveer 12.000 Ajax-fans naar het stadion, meldt de gemeente Amsterdam zondagavond. De gemeente zegt niet te hebben ingegrepen tegen deze drukte om „ongeregeldheden en escalatie van geweld te voorkomen”. In de aanloop naar zondag had de gemeente herhaaldelijk gezegd dat feestjes niet waren toegestaan in verband met de coronamaatregelen. De politie heeft niet hoeven in te grijpen tegen verstoringen van de openbare orde, zo stelt de gemeente. Wel zijn vijftien mensen gearresteerd voor onder meer het bezit van vuurwerk of wapens.

Veel minder vliegtuigpassagiers in eerste jaar met corona

De Nederlandse luchtvaartsector verwerkte in de eerste twaalf maanden van de coronacrisis veel minder passagiers, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Het vervoer van vracht via de lucht nam daarentegen slechts licht af. Doordat er minder gevlogen werd, daalde ook de CO2-uitstoot van de Nederlandse luchtvaart.

Tussen maart 2020 en februari 2021 vlogen 14,1 miljoen mensen van en naar de vijf nationale luchthavens. Dat is 82,6 procent minder ten opzichte van een jaar eerder. Dat kwam door de reisbeperkingen die de overheid afkondigde om de besmettingen met het coronavirus in te dammen.

Veiligheidsberaad bespreekt resultaten toegangstesten

Het Veiligheidsberaad bespreekt maandagavond onder meer de status van het toegangstesten. De burgemeesters in het beraad willen graag weten welke gegevens die testen opleveren. Met toegangstesten mogen mensen alleen naar bijvoorbeeld een evenement, voetbalwedstrijd of museum met een recente negatieve coronatest. Ook staan de coronamaatregelen opnieuw op de agenda van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s.

Wederom kort geding Viruswaarheid over coronamaatregelen

Actiegroep Viruswaarheid staat wederom tegenover de Nederlandse overheid in de rechtbank in Den Haag. Maandag eist Viruswaarheid in een kort geding afschaffing van alle resterende coronamaatregelen.

Aanvankelijk zou het kort geding alleen gaan over de afschaffing avondklok, ondanks dat deze vorige week na drie maanden is afgeschaft. Inzet zou zijn dat de avondklok niet nogmaals ingezet zal worden.

Duitse ziekenhuisbaas ziet het rustiger worden op ic’s

De baas van de federatie van Duitse ziekenhuizen Gerald Gass zegt dat het de afgelopen dagen iets rustiger is geworden op de intensive cares en dat de situatie beter onder controle is. Er liggen nu 5019 mensen met het coronavirus op de ic’s, de piek lag afgelopen maandag op 5106.

Aantal nieuwe coronabesmettingen in India daalt iets

In India zijn in de afgelopen 24 uur tijd 368.147 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, melden de gezondheidsautoriteiten maandag. Zondag waren er 392.488 nieuwe patiënten op één dag. Het is de twaalfde dag op rij dat er meer dan 300.000 coronabesmettingen op een dag zijn in het geplaagde land.

Koolmees: Jammer dat TONK-regeling weinig wordt aangevraagd

De TONK-regeling (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) wordt veel minder aangevraagd dan verwacht. In sommige gemeenten blijven de aanvragen voor de regeling steken op slechts 10 procent van het verwachte aantal. Dat schrijft het AD. Demissionair minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken betreurt dit. „Dat valt inderdaad een beetje tegen. Zonde”, zegt de minister maandag in de krant.

Helft mensen wereldwijd verliest inkomen door pandemie

Een op de twee mensen wereldwijd zag het afgelopen jaar het inkomen dalen als gevolg van het coronavirus. Vooral mensen in landen met lage lonen werden zwaar getroffen door banenverlies of arbeidstijdverkorting, zo bleek uit onderzoek van het Amerikaanse opinieonderzoeksbureau Gallup, dat 300.000 mensen in 117 landen ondervroeg.

Technische problemen met website voor coronatest na een dag over

Nederlanders die zich willen laten testen op het coronavirus en zich willen laten vaccineren tegen het virus kunnen daarvoor weer een afspraak maken, meldt de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. De GGD meldde zaterdagochtend dat er technische problemen waren met de websites coronatest.nl en coronavaccinatie-afspraak.nl. Later op de dag bleek dat ook via de telefoon geen afspraak gemaakt kon worden. Even na 18.00 uur was de telefonische storing verholpen en vlak voor 22.00 uur meldde de GGD dat ook online alles weer werkte.

Besmettingscijfers zondag mogelijk niet up-to-date door storing

De dagelijkse besmettingscijfers die het RIVM iedere middag doorgeeft zullen zondagmiddag waarschijnlijk niet up-to-date date zijn en daarmee lager dan in werkelijkheid. Net als zaterdag zullen de cijfers ook zondag worden beïnvloed door een aanhoudende storing, verwacht een woordvoerder van het RIVM.

Opnamestop in Venlo’s ziekenhuis VieCuri na dag beëindigd

Ziekenhuis VieCuri in Venlo heeft zondag de opnamestop beëindigd die het zaterdag invoerde. Het ziekenhuis moest op de maatregel overgaan door een hoge instroom van patiënten op de spoedeisende hulp, maar inmiddels is de situatie weer onder controle. Patiënten kunnen sinds zondag 17.00 uur weer op reguliere wijze worden opgenomen bij VieCuri.

Protestmars tegen coronamaatregelen op de Dam

Actiegroep Nederland in Verzet heeft zondag met ongeveer duizend deelnemers een protestmars door Amsterdam gelopen. De demonstranten wilden met ‘The Walk of Freedom’ hun standpunt tegen onder meer de coronamaatregelen duidelijk maken. De protestmars eindigde op de Dam, waarna een kleine groep van ongeveer honderd demonstranten bleef plakken aan de kant van het Koninklijk Paleis.

Vorig liveblog

Het liveblog van zaterdag is hier te vinden.

Voorlopig geen vaccinatie voor groot deel arbeidsmigranten

Honderdduizenden arbeidsmigranten die in Nederland wonen en werken, maar niet zijn ingeschreven bij een gemeente, komen vooralsnog niet in aanmerking voor een vaccinatie tegen corona. Dat blijkt uit navraag van Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), meldt Trouw. Dit verontrust artsen en virologen, omdat het gaat om een groep die extra risico loopt en daardoor ook voor anderen een groter risico vormt.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer