Binnenland
Hoe de wegen van twee jonge SGP-vrouwen scheiden

De man is het hoofd van de vrouw. Dat vertelde Mathijs van der Tang, voorzitter van SGP Jongeren Vallei & Rijn, in een massaal bekeken NOS-filmpje. Dat verscheen deze week na een stevige discussie tussen SGP-jongeren zaterdag over vrouwen in de politiek. Hoe staan jonge SGP-vrouwen in dat debat? Twee uiteenlopende visies.

24 April 2021 14:23
Een SGP-jongerendag in Utrecht, in 2018.  beeld Erik Kottier
Een SGP-jongerendag in Utrecht, in 2018.  beeld Erik Kottier

„Vrouw hulp van man”

Heleen van de Fliert (18) uit Veenendaal studeert Liberal Arts and Sciences aan de Universiteit Utrecht en is tegen vrouwen in politieke functies

17047971.JPG
Heleen van de Fliert. beeld RD

„De man is eerst geschapen, toen de vrouw. Na de zondeval kregen ze beiden verschillende taken. De man moet werken in het zweets zijns aanschijns, de vrouw dient kinderen te baren. De vrouw is de hulp tegenover de man. Die Bijbelse hiërarchie wil ik vasthouden. Daarom ben ik tegen politieke functies voor vrouwen. Ik heb mijn handtekening gezet onder de motie die Mathijs van der Tang vorige week zaterdag indiende tijdens het congres van de SGP-jongeren. Die houdt in dat de man het hoofd is van de vrouw en dat politieke functies niet voor vrouwen zijn weggelegd. Spreuken 31 spreekt over de deugdelijke huisvrouw. Die is thuis aan het werk. Haar man zit in de poort, dus bekleedt een openbare functie.

Mathijs van der Tang zegt in het filmpje dat voor de politiek de sterkste mensen nodig zijn. Dat vond ik niet zo’n handige opmerking. Maar de strekking van zijn filmpje onderschrijf ik. De Bijbel benoemt verschillen tussen mannen en vrouwen en die lijn moeten we doortrekken naar nu. Hoe ouderwets de maatschappij dat ook vindt.

Ik heb er niet zo veel moeite mee dat een taak als raadslid of wethouder voor mij niet is weggelegd. Je kunt je op veel meer plekken inzetten. Het doel van je leven moet zijn dat je God dient. Daar word je uiteindelijk ook het gelukkigst van. Ik ben geïnteresseerd in literatuur. Ik zou wel bij een krant of uitgeverij willen werken. Het feminisme komt ook bij de SGP een beetje binnen. Discussies daarover vorige week op het SGPJ-congres vond ik boeiend. Hard tegen hard – daar hou ik wel van. Ik zie de SGPJ dan ook als een gezellige club waar je over maatschappelijke thema’s discussieert. Daar mag je als vrouw ook gerust aan meedoen. Al vind ik dan weer niet dat je als vrouw in het bestuur moet willen zitten.

De moederpartij heeft een tweesporenbeleid over het vrouwenstandpunt. De SGP geeft tot nu toe beide visies de ruimte.

Als de SGP partij kiest, stappen er mensen op. Ik weet niet of ik zelf de SGP zou verlaten, als er vrouwen op de landelijke SGP-kieslijst zouden komen. Maar de kans is aanwezig.”

„Ik kies liever zelf”

Marieke Hotting (23) uit Ede studeert rechten en is voor politieke functies voor vrouwen

17047970.JPG
Marieke Hotting. beeld RD

„Het SGP-beleid moet op de schop. Ook in de Tweede Kamer moet een vrouw de SGP kunnen vertegenwoordigen. In de Bijbel staan voorbeelden van vrouwen die diakenachtige taken op zich namen.

Mannen en vrouwen verschillen van elkaar. Daarin ben ik het eens met Mathijs van der Tang. Maar ik deel niet zijn opvatting dat mannen van nature meer gezag hebben en dat het in de politiek om gezag gaat. Het is hier geen Noord-Korea. Het draait om veel meer. Een parlementariër moet naar burgers kunnen luisteren en voor hun belangen opkomen. Ik denk dat dat juist kwaliteiten zijn die een vrouw bezit.

Ik vind politiek superleuk. Ik waardeer dat de SGP een standvastige en betrouwbare partij is. Je hoeft er geen rare fratsen te verwachten. Of een vrouw het abortusstandpunt van de SGP beter kan vertolken? Mogelijk. Het zou kunnen dat een vrouw empathischer is dan een man. Als bijvoorbeeld het thema straatintimidatie aan bod komt, kan de bijdrage van een vrouw meer indruk maken. Vrouwen hebben hier vaker mee te maken.

Binnen de SGPJ hoor ik vrouwen vaak zinnige dingen zeggen, bijvoorbeeld met betrekking tot samenwerking met populistische partijen. Ik wil geen mot, maar heb me zaterdag wel zitten verbijten op het SGPJ-congres. Het is best vervelend als een jongeman die ik nauwelijks ken voor mij denkt te kunnen bepalen hoe ik moet leven. Ik ben opgegroeid in de gereformeerde gemeente van Opperdoes. In mijn omgeving hoorde ik nooit dat ik bepaalde taken niet zou kunnen of mogen vervullen.

In de ideale SGP-wereld zorgt de vrouw continu voor het huishouden. Maar in zo’n wereld leven we niet meer. Aan het eind van de dag moet ik zelf mijn rekeningen betalen. Ik wil mezelf niet profileren als feministisch. Als ik toch voor mezelf moet zorgen, maak ik liever mijn eigen keuzes over hoe ik dat doe.

Of er verschil is tussen politieke en kerkelijke ambten? Lastig. Ik pleit niet radicaal voor vrouwelijke dominees. Maar stel dat er geen man te vinden is, dan zou een vrouw de preekstoel op kunnen. God kan Zijn Woord ook via een vrouw verspreiden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer