De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 28 april in lockdown. Ook geldt er een avondklok. Volg in dit liveblog het coronanieuws.
Advertentie
Hoewel we middenin een ‘derde golf’ zitten, lijkt het einde van de crisis in zicht. Dat betekent dat we verwachten dat in de meeste bedrijfstakken de omzet eind dit jaar of uiterlijk volgend jaar weer minimaal op het niveau van 2019 ligt.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is zaterdag iets afgenomen vergeleken met een dag eerder. In totaal zijn nu 2428 patiënten met Covid-19 opgenomen. Dat zijn er 62 minder dan op vrijdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensive cares nam het aantal Covid-patiënten met 10 toe, tot 802. Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten met 72 tot 1626.
Er liggen momenteel 413 patiënten met andere aandoeningen op de intensive cares, wat de totale ic-bezetting op 1215 bedden brengt. Dat zijn 3 mensen minder dan een dag eerder.
Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), Ernst Kuipers, zei zaterdag opnieuw dat de bezetting op de ic en op de verpleegafdelingen „stabiliseert”. „Er is momenteel voldoende ic-capaciteit beschikbaar voor landelijke spreiding”, aldus Kuipers.
Bij het RIVM zijn tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 8336 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er iets minder dan de 8946 gevallen van vrijdag. Donderdag was sprake van 8737 nieuwe besmettingsgevallen, woensdag waren het er met 5461 meldingen veel minder. Door een technische storing bij de GGD’en vielen de meldingen toen lager uit.
De 8336 nieuwe coronagevallen van het afgelopen etmaal zijn er een stuk meer dan het gemiddelde van de laatste zeven dagen, dat nu op 7581 ligt.
In het afgelopen etmaal zijn 31 sterfgevallen door corona gemeld. Het betekent niet per se dat deze patiënten in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms pas een tijdje later pas geregistreerd. Vrijdag waren er twaalf doden door corona. Sinds het begin van de vaccinatiecampagne is het aantal sterfgevallen flink gedaald, tot gemiddeld ruim twintig per dag afgelopen week.
Rotterdam telde tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend de meeste nieuwe gevallen. In de stad testten 419 inwoners positief. In Den Haag kwamen 303 besmettingen aan het licht en in Amsterdam werden 279 coronagevallen vastgesteld. Daarna volgen Utrecht (183) en Tilburg (124).
Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 1,4 miljoen Nederlanders positief getest. Van bijna 17.000 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden.
Zorgminister Hugo de Jonge schrijft in een brief aan de ziekenhuizen van Zuyderland in Heerlen en Geleen dat hij hun ongeduld deelt over het vaccineren tegen corona. Tegelijkertijd vraagt hij begrip voor het huidige beleid en licht hij zijn keuzes nog eens nader toe.
Zuyderland liet vrijdag weten dat het serieus overweegt komende maandag een paar honderd vaccins van AstraZeneca aan te bieden aan eigen medewerkers, ook als zij onder de zestig jaar zijn. Het ziekenhuis deelde op de website een longscan van een patiënt met corona die al gevaccineerd had kunnen zijn, maar dit uit angst voor bijwerkingen van een AstraZeneca-prik niet had gedaan.
„Het is spijtig dat u een meneer heeft moeten opnemen die al gevaccineerd had kunnen zijn en het is net zo spijtig dat hij zijn besluit kennelijk heeft gebaseerd op zijn angst voor een vaccin dat voor hem veilig was en hem had kunnen behoeden voor deze opname”, schrijft De Jonge. „Aan ons allemaal de taak om iedereen ervan te doordringen dat vaccins noodzakelijk en effectief zijn. En veilig. En om dat laatste met gezag te kunnen zeggen, moeten we signalen over (ernstige) bijwerkingen serieus nemen en daar naar handelen.”
De minister zegt begrip te hebben voor het ongeduld bij „mensen in de frontlinie van de zorg” over het vaccineren. „En terecht. Iedereen mag erop rekenen dat de mensen in de vaccinatie-operatie - bij het ministerie, bij het RIVM, bij de GGD - zich 7 dagen per week het schompes werken om te zorgen dat het zo snel mogelijk gaat. En laten we over dat tempo ons ongeduld nooit loslaten, maar ook weer niet te somber zijn.”
Volgens de minister gaat het vaccineren zo snel als de leveringen van de vaccins. „Dat is dé bepalende factor. We zitten nu op ruim 4 miljoen prikken. Over een maand hopen we op het dubbele te zitten.”
De Jonge sluit af met de woorden dat hij de ziekenhuizen binnenkort hoopt te bezoeken. „Om jullie ervaringen te horen, jullie zorgen, jullie frustratie, jullie wensen. En om jullie mijn grote bewondering over te brengen.”
David Jongen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Zuyderland, bedankt de minister voor zijn reactie en de toezegging voor versnelde vaccinacties aan zorgpersoneel. Vrijdagavond liet het ministerie weten dat 35.000 zorgmedewerkers onder de 60 jaar die direct contact hebben met coronapatiënten vanaf volgende week kunnen worden geprikt met Pfizer, of toch met het Janssen-vaccin als dat veilig blijkt. Binnen drie weken hebben zij allemaal een prik gehad.
Ziekenhuispersoneel dat veel coronazorg levert, kan toch sneller geprikt worden. Eerder gingen versnelde vaccinaties met de AstraZeneca- of Janssen-vaccins niet door, vanwege mogelijke bijwerkingen.
Het gaat om 35.000 zorgmedewerkers onder de 60 jaar die direct contact hebben met coronapatiënten. Vanaf volgende week kunnen ze geprikt worden met Pfizer, of toch met het Janssen-vaccin als dat veilig blijkt. Binnen drie weken hebben zij allemaal een prik gehad, laat een woordvoerder van het ministerie weten. Begin dit jaar gingen al 40.000 vaccins naar de zorgverleners.
Het besluit komt na overleg tussen demissionair zorgministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark met Ernst Kuipers (Landelijk Netwerk Acute Zorg) en Ad Melkert (Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen). Omdat de druk op de ziekenhuiszorg nog steeds erg hoog is, kunnen ziekenhuizen zich geen (verder) uitval door ziekte van personeel veroorloven.
Vorige week vrijdag werden 35.000 Janssen-inentingen gereserveerd voor versnelde vaccinatie in de zorg, maar het gebruik van dat vaccin ligt stil zolang er nog onderzoek naar bijwerkingen loopt. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt dinsdag met conclusies in het onderzoek naar het Janssen-vaccin. Daarna neemt De Jonge een beslissing of het in Nederland weer gebruikt kan worden.
Nog voordat het Janssen-vaccin naar de zorg zou gaan, zouden de zorgverleners een prik met AstraZeneca krijgen. Maar vanwege het risico op een gevaarlijke combinatie van trombose en een tekort aan bloedplaatjes wordt dat vaccin niet meer gebruikt bij mensen onder de 60 jaar. 60-plussers in de zorg kunnen zich nog wel laten inenten met AstraZeneca.
Alle schade van de avondklokrellen wilde minister Ferd Grapperhaus verhalen op de onruststokers. In Rotterdam, waar drie maanden geleden voor zo’n 300.000 euro is vernield, blijkt dat nauwelijks te lukken. Justitie heeft pas twee relschoppers kunnen ‘plukken’, zo schrijft het AD.
De twee, een Ridderkerker (22) en een Rotterdammer (20), moeten respectievelijk 2210 en 25.000 euro aan schadevergoedingen betalen. De Ridderkerker dokt voor de reparatie van een gemeentekantoor aan de Riederlaan, waar hij twee stenen tegen de ramen gooide. De Rotterdammer moet schade aan een vernield politiebureau en een bestormd tankstation vergoeden.
Zwangere vrouwen in het Verenigd Koninkrijk kunnen ingeënt worden met de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Uit Amerikaanse gegevens blijkt dat de twee vaccins veilig zijn voor zwangeren, motiveert de Britse gezondheidsautoriteit het advies.
Vanwege onvoldoende gegevens over de risico’s was tot nu toe het advies om zwangere vrouwen niet te vaccineren. Maar nu blijkt volgens de Britse autoriteit dat in de Verenigde Staten ongeveer 90.000 zwangere vrouwen zonder problemen gevaccineerd zijn.
Zwangere vrouwen die dat willen, kunnen daarom met Pfizer/BioNTech en Moderna gevaccineerd worden, ongeacht in welk stadium de zwangerschap zich bevindt. „Er zijn geen aanwijzingen dat andere vaccins onveilig zijn voor zwangere vrouwen, maar er is meer onderzoek nodig”, aldus de autoriteit.
Niet alle mogelijkheden van de CoronaMelder-app worden benut. Dat concluderen wetenschappers van de Universiteit Twente en de Open Universiteit, nadat zij in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ervaringen met de app tussen november en januari onderzochten. Er bestaat nog veel twijfel over de effectiviteit van de app, zowel onder gebruikers als onder de mensen die bron- en contactonderzoek doen.
Zo gebruikt slechts de helft van de mensen die bron- en contactonderzoek doen zelf de CoronaMelder-app. Veruit de meerderheid van hen is niet overtuigd dat de app bijdraagt aan het terugdringen van coronabesmettingen. Dat komt doordat bron- en contactonderzoekers de werking en het belang van de app niet goed begrijpen, blijkt uit het onderzoek. De corona-app moet dan ook beter worden geïntegreerd in het bron- en contactonderzoeksproces, zo luidt de conclusie.
Het is de bedoeling dat medewerkers van de GGD bij het bron- en contactonderzoek vragen of iemand de app gebruikt. Als dat zo is, wordt er een code verstuurd en krijgen de contacten van de besmette persoon een melding via de app. Dat lijkt echter lang niet bij alle GGD’en goed te gaan. Niet alle bron- en contactonderzoekers weten welke stappen zij moeten nemen om de app een nuttige aanvulling te laten zijn op het traditionele bron- en contactonderzoek.
Hetzelfde probleem bestaat onder gebruikers van de app, die inmiddels bijna 4,8 miljoen keer is gedownload. Mensen downloaden de app uit „plichtsbesef”, maar voor lang niet iedereen is het nut ervan bewezen. Gebruikers vragen zich bijvoorbeeld af hoe bepaald wordt of iemand een risico loopt. Zo kan het voorkomen dat de app alarm slaat vanwege een nabij geweest besmet persoon, terwijl die zich in een andere ruimte bevond.
Soms kan het wel acht tot tien dagen duren voordat gebruikers een melding ontvangen na blootstelling aan een besmet persoon. Dat komt onder meer doordat niet iedere gebruiker begrijpt hoe ze hun besmetting kunnen registreren in de app, of doordat de GGD slecht bereikbaar was.
De CoronaMelder-app werd een half jaar geleden in gebruik genomen. De app houdt met bluetooth in de gaten of gebruikers dicht bij andere mensen zijn geweest, zonder hun identiteit prijs te geven. Als zij vervolgens positief worden getest, kunnen ze andere gebruikers van de app waarschuwen als zij langer dan een kwartier in hun buurt waren. In een half jaar heeft de app duizenden mensen gewaarschuwd dat ze in de buurt zijn geweest van iemand met corona.
Inenting met het vaccin van het Chinese biotechbedrijf Sinovac voorkomt vier van de vijf sterfgevallen door Covid-19, meldt het ministerie van Volksgezondheid in Chili op basis van de resultaten van de inentingscampagne in het Zuid-Amerikaanse land.
Twee op de drie gevaccineerde mensen die worden besmet krijgen geen symptomen. 85 procent hoeft niet naar een ziekenhuis en bijna 90 procent komt niet terecht op de intensive care. „Deze cijfers zouden het land gemoedsrust moeten geven”, zei minister van Volksgezondheid Enrique Paris.
Het ministerie volgde 10,5 miljoen Chilenen, van wie een deel niet was ingeënt en anderen een of twee dosis kregen toegediend in februari en maart. Chili was samen met Mexico en Costa Rica het eerste Latijns-Amerikaanse land dat begon met vaccineren, en heeft dat zeer voortvarend aangepakt.
Uit een kleinere studie in Brazilië bleek eerder dat het Sinovac-vaccin infectie in ongeveer de helft van de gevallen voorkomt.
China gebruikt vier vaccins, die minder effectief zijn tegen Covid-19 dan westerse vaccins als die van Pfizer/BioNTech en Moderna. Twee vaccins van Sinopharm hebben een effectiviteit van respectievelijk 79 procent en 72 procent, terwijl de score van CanSino 65 procent is. Het land overweegt verschillende vaccins te mengen om de relatief lage werkzaamheid op te schroeven.
GGD GHOR Nederland roept mensen op niet met de huisarts, medisch specialist of de GGD te bellen met vragen over het vaccineren van kwetsbare mensen met overgebleven vaccins. Het heeft volgens de organisatie ook „geen enkele zin” om naar een locatie te komen in de hoop op een overgebleven dosis.
GGD GHOR Nederland zegt vrijdag veel vragen te krijgen over het vaccineren van kwetsbare mensen met het zogenoemde ‘surplus’: de vaccindoses die overblijven na een prikdag. Demissionair coronaminister Hugo de Jonge zei donderdag dat de gezondheidsdienst de overgebleven doses ook aan kwetsbare mensen mag geven, nadat eerder leek alsof het surplus alleen bestemd was voor ziekenhuis- en GGD-medewerkers.
GGD GHOR Nederland wil teleurstelling voorkomen bij kwetsbare mensen die nu mogelijk denken sneller voor een prik in aanmerking te komen. „Uit een flacon van Pfizer/BioNTech kunnen 6 spuiten worden gehaald”, legt een woordvoerster uit. „Als mensen zich afmelden voor hun vaccinatie dan laten we de flacons ongeopend. Zo hebben we aan het einde van de dag altijd maximaal één geopende flacon waar nog ongebruikte doses in zitten.” Soms zijn dat vijf doses, soms maar één en gemiddeld zijn het er twee à drie per dag per priklocatie.
Als GGD’en coronavaccins over hebben, moeten ze die eerst aan prikkers zelf of aan andere medewerkers op een GGD-vaccinatielocatie geven. Als er daarna nog vaccin over is mogen de diensten zelf bepalen naar wie die doses gaan. Daarbij moeten ze wel zo dicht als mogelijk bij de vaccinatiestrategie blijven, wat wil zeggen dat ze bijvoorbeeld mensen met een verhoogd medisch risico, ziekenhuispersoneel en ouderen voorrang geven.
GGD Limburg-Noord had tot dusver als enige genoeg vaccins over om ook andere mensen dan alleen het GGD-personeel te vaccineren. Een woordvoerster laat weten weliswaar „heel blij” te zijn ook kwetsbare mensen te mogen blijven prikken met het surplus, maar ze roept mensen ook op er niet over te bellen. „De coronazorg staat al onder zware druk.”
De GGD Limburg-Noord krijgt van huisartsen in de regio een lijst van mensen met een kwetsbare gezondheid. Die mensen worden gebeld als er aan het einde van een prikdag nog vaccin over is. De woordvoerster benadrukt dat de GGD „alleen maar prikt. De medisch specialisten, zoals huisartsen, bepalen wie er op de lijst komt te staan voor een overgebleven dosis”. Ook GGD GHOR Nederland laat weten dat het niet mogelijk is om je aan te melden voor een prik met overgebleven vaccin.
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn bij het RIVM 8966 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is flink hoger dan het weekgemiddelde van 7493 en ook hoger dan op donderdag. Op donderdag was er ook al sprake van een relatief hoog aantal meldingen (8752).
Op woensdag viel het cijfer juist lager uit (5468 meldingen), als gevolg van een technische storing. Afgelopen dinsdag, voor de storing, waren er 6797 nieuwe coronagevallen geregistreerd.
Rotterdam telde de meeste nieuwe gevallen afgelopen etmaal, met 518 positieve tests. In Amsterdam kregen 401 inwoners te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. In Den Haag kwamen 290 besmettingen aan het licht, in Utrecht 220 en in Tilburg 202. Van de veiligheidsregio’s had Rotterdam-Rijnmond de meeste nieuwe gevallen: 1052. Rotterdam en omstreken steken al tijden boven de rest van het land uit.
Het aantal sterfgevallen door corona steeg met veertien. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in het afgelopen etmaal zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas een tijdje later geregistreerd. In de afgelopen week zijn 144 sterfgevallen geregistreerd, gemiddeld ruim twintig per dag. Het aantal sterfgevallen is fors gedaald sinds het begin van de vaccinatiecampagne.
Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 1,4 miljoen mensen in Nederland positief getest. Van meer dan 16.800 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.
Vanaf juli moeten consumenten betalen voor een coronasneltest als ze die laten afnemen om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de horeca of een culturele instelling. Dat staat in een wetsvoorstel over toegangstesten, waarmee het kabinet vrijdag heeft ingestemd.
De komende tijd wordt gewerkt aan de infrastructuur om het toegangstesten mogelijk te maken door heel Nederland. Tot juli draagt de overheid dus de kosten. Daarna wordt van de burger een bijdrage gevraagd.
Het ministerie verwacht dat die bijdrage uitkomt op 7,50 euro per sneltest, maar dat is niet in beton gegoten. De gemiddelde kosten voor een sneltest zijn 30 euro, en vanaf juli draagt het ministerie nog 22,50 euro per sneltest bij, rekent een woordvoerder van het departement voor.
Met pilots wordt deze maand gekeken hoe het toegangstesten in de praktijk in zijn werk gaat. Voor de proefprojecten, het opzetten van de testinfrastructuur en het uitvoeren van de testen is de komende maanden in totaal 1,1 miljard euro gereserveerd.
Het kabinet hoopt de eerste versoepelingen - waaronder het openen van de terrassen en het afschaffen van de avondklok - per 28 april door te voeren, maar zegt dat dat niet zeker is. De ziekenhuisopnames moeten eerst dalen voordat er wordt versoepeld.
Als er vanaf mei verdere versoepelingen toegestaan zijn, dan wordt het weer mogelijk om plekken als theaters en sportwedstrijden te bezoeken met een negatief testbewijs. Het gaat dan om de tweede stap in het openingsplan dat premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdag presenteerden. In de derde stap zouden restaurants aan de beurt zijn.
Supermarktketen Lidl gaat coronazelftesten voor een scherpe prijs in de markt zetten. Daarmee gaat de supermarktketen de concurrentie aan met andere partijen die al coronazelftesten verkopen, zoals Albert Heijn en Kruidvat. In de loop van volgende week komen de testen in de Lidl-schappen te liggen.
Lidl gaat de Flowflex-zelftest van producent ACON Biotech verkopen, een van de vier zelftesten die door de overheid zijn goedgekeurd. De test gaat 2,94 euro per stuk kosten. Klanten mogen maximaal 5 stuks per klant kopen. De Lidl biedt de coronazelftesten aan tegen inkoopprijs, vertelt een woordvoerster. „Dat doen we om de aankoop van een coronazelftest zo laagdrempelig mogelijk te maken, om zo onze bijdrage te leveren aan het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus.”
Supermarktketen Albert Heijn en drogisterijen Etos en Kruidvat verkopen al coronazelftesten. De testen zijn allemaal van producent Roche maar kosten overal net wat anders. Bij Albert Heijn kost de coronazelftest 6,99 euro, bij Etos 8,99 euro. De test die Kruidvat verkoopt kost 5 euro. De overheid heeft ook testen goedgekeurd van producenten Biosynex en MP Biomedicals.
De coronazelftesten zijn beschikbaar in alle 437 filialen van Lidl. De exacte datum waarop ze in de winkels liggen wordt bekendgemaakt op de website van de supermarkt. Over de aantallen zelftesten die in elke winkel beschikbaar zijn kon de woordvoerster niks zeggen, wel dat de winkels wekelijks worden bevoorraad met de testen. Ook kon Lidl nog niet zeggen hoe lang het de testen gaat verkopen.
Ook geeft Lidl een pakket zelftesten aan de ruim 20.000 medewerkers van de supermarktketen. „In deze pandemie is het ook onze prioriteit om de veiligheid en gezondheid van al onze medewerkers te waarborgen”, aldus de woordvoerster. Hoeveel testen elke medewerker krijgt, kon Lidl niet zeggen.
Wie uit een hoogrisicogebied naar Nederland reist en zich niet houdt aan de quarantaineregels, kan straks een boete van 435 euro krijgen. Dat staat in een wetsvoorstel van het kabinet dat vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. De plicht is volgens het kabinet nodig omdat reizigers zich momenteel slecht aan de regels houden. De wet moet „zo snel mogelijk” ingaan.
Reizigers die uit een hoogrisicogebied komen, moeten ten minste vijf dagen in quarantaine. Daarna kunnen ze eventueel met een bewijs van een negatieve coronatest weer naar buiten. Zonder zo’n bewijs, moeten ze tien dagen in quarantaine blijven. Als mensen zich bij herhaling niet aan de regels houden, kan een burgemeester ook een sanctie opleggen; een zogenoemde last onder dwangsom.
In de wet is ook geregeld wat reizigers bij zich moeten hebben als ze uit hoogrisicogebied komen. Ze moeten een verklaring meenemen waarin informatie staat over hun reis, en hoe ze te bereiken zijn. Ook moeten ze een negatief testbewijs meenemen. De quarantaineplicht geldt alleen na reizen vanuit landen met een „zeer” hoog risico. Welke landen in die groep worden ingedeeld, is aan het RIVM.
Het kabinet wil de nieuwe wet zo snel mogelijk invoeren, maar dat kan pas als de Tweede en Eerste Kamer akkoord zijn. Donderdag werd bekend dat het kabinet mikt op 15 mei.
Het Verenigd Koninkrijk en delen van Ierland worden geschrapt van de Duitse lijst van landen waar veel coronabesmettingen voorkomen. Dat betekent dat voor inwoners van die gebieden vanaf zondag minder strenge regels gelden als ze naar Duitsland reizen. Reizen was bijna vier maanden niet toegestaan uit vrees voor de Britse coronavirusvariant, die met voortvarend vaccineren is teruggedrongen in Groot-Brittannië.
Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, maakte daarnaast bekend dat de Portugese regio Algarve, de Azoren en de Spaanse regio Castilië-La Mancha aan de risicolijst worden toegevoegd. Ook die veranderingen worden zondag van kracht.
Voor reizigers uit risicogebieden geldt in Duitsland een quarantaineplicht, hoewel de regels per deelstaat verschillen. Reizigers uit zogenoemde coronarisicogebieden, hoogincidentiegebieden (zoals Nederland) of virusvariantengebieden moeten verplicht 10 en in sommige deelstaten 14 dagen in thuisquarantaine. Die kan eerder worden beëindigd als iemand na 5 dagen een negatieve coronatest heeft afgelegd.
Op een basisschool in Emmen zijn antivaccinatie- en anti-testpamfletten aangetroffen bij leerlingen, meldt RTV Drenthe. Op de flyers staat onder meer de tekst ‘Ik mag niet worden getest of gevaccineerd. Mijn ouders hebben daar GEEN toestemming voor gegeven.’ Op het andere A4’tje staat informatie over anti-coronavirus-websites en een QR-code.
„Wij troffen dit gisteren in de schooltas van onze 7-jarige dochter aan”, zegt een van de ouders, die anoniem wil blijven. „Dit is bizar. En wij zijn ook wel redelijk pissig.”
Hoe de pamfletten verspreid zijn, is niet bekend. De ouder zegt: „We hebben het gemeld op school en ik neem aan dat zij dit verder oppakken.”
Zuyderland, met ziekenhuizen in Geleen en Heerlen, „overweegt serieus” om komende maandag een paar honderd vaccins van AstraZeneca aan te bieden aan eigen medewerkers en dokters, ook als zij onder de 60 zijn. Dit zou indruisen tegen het besluit van het ministerie van Volksgezondheid om het alleen nog maar te geven aan mensen van 60 tot en met 64 jaar, wegens een zeldzame maar ernstige bijwerking.
In een open brief spreken medisch specialisten en het bestuur van het ziekenhuis zich uit tegen die beslissing. „Beste minister, wij kunnen niet langer wachten. Geen dag langer. Onze ic’s liggen vol met dertigers, veertigers en vijftigers. Door ziekteverzuim en uitputting krijgen we de planning niet meer rond.”
Tegen coronaminister Hugo de Jonge, leden van de Gezondheidsraad en het RIVM stellen de brievenschrijvers: „Wilt u alstublieft stoppen met dralen en onrust zaaien, met insinueren dat u veiligheid biedt door alles eerst goed uit te laten zoeken? De cijfers die de voordelen van massavaccinatie aantonen, zijn overweldigend. Ze liegen echt niet.”
Winkels in Nederland hadden niet gesloten hoeven te worden want er werd nauwelijks corona overgedragen toen ze wel open waren. Dat heeft HEMA-topman Tjeerd Jegen gezegd bij radiozender BNR. Uit de RIVM-analyses zou volgens hem blijken dat er nauwelijks infecties aan winkelbezoek te wijten waren. „De klantcontacten zijn zo kort, de regels hadden we zo goed uitgevoerd, in mijn ogen was het gewoon ‘over the top’ om winkels te sluiten.”
Die winkelsluiting duurt nu bovendien al veel te lang. „Nederland heeft de allerlangste lockdown op winkelgebied, de langste sluiting van heel Europa. Geen enkel ander land heeft dit zo gedaan.”
Sowieso zou Jegen graag zien dat de overheid wat meer bereid zou zijn geweest om te leren van andere landen. „Ik vind het wel pijnlijk om te zien hoe het poldermodel is losgelaten op de vaccinatiestrategie.” Volgens Jegen kan polderen niet in crisistijd. „Je moet een besluit nemen en één focus hebben, en dat is het hele land vaccineren, en doorpakken.”
Er zijn inmiddels meer dan 70.000 afspraken gemaakt voor de gratis sneltests die toegang verlenen tot pretparken, dierentuinen, musea en andere evenementenlocaties. Dat laat Testen voor Toegang weten aan het ANP. Tot en met woensdag werden 32.000 sneltests afgenomen. De rest van de gratis testafspraken lijkt dus grotendeels gemaakt voor uitjes dit weekend, als onder meer Artis, de Keukenhof en sommige theaters open zijn.
Bijna de helft van de testafspraken werd gemaakt voor attractieparken, zoals de Keukenhof en de dierentuin. De rest is bedoeld om naar het museum, theater of zwembad te gaan.
Een Bosschenaar heeft vrijdag bij de rechtbank in Den Bosch tien maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk, gekregen vanwege zijn rol bij de avondklokrellen op 25 januari. Quinten T. is de eerste die is veroordeeld voor de zware ongeregeldheden in zijn woonplaats.
De 21-jarige verdachte zei impulsief te hebben meegelopen en bekende de meeste aanklachten. Hij was, gehuld in een bivakmuts, betrokken bij het intrappen van ruiten en bij plunderingen van een brillenwinkel, De Frietzaak en Primera. Hij filmde zichzelf lopend door de stad en binnen in de Primera. De officier van justitie zei dat de rellen niets met coronamaatregelen van doen hadden. „Dit was rellen om te rellen.” Zij had tien maanden onvoorwaardelijke cel geëist. Omdat T. al druk doende was zijn leven op de rit te krijgen, legde de rechter dat niet op.
Zeker 150 relschoppers gingen die maandagavond plunderend en vernielend door de binnenstad van Den Bosch. Winkels, straatmeubilair, fietsen en auto’s werden vernield en geplunderd.
Vooral de huilende Maaike Neuféglise, eigenaresse van de Primera, werd het gezicht van de rellen in Den Bosch. De beelden van haar zorgden voor een grote crowdfundingsactie waarbij meer dan een ton werd opgehaald. De winkel is pas begin deze maand weer hersteld en opengegaan. Zij heeft geen schade gevorderd. Tientallen ondernemers en particulieren deden dat wel. Zij vorderden in totaal ruim 40.000 euro. Ook daarvoor is T. hoofdelijk aansprakelijk, aldus de politierechter, hoewel die niet alle claims toewees.
De politie heeft in totaal ruim zestig mensen opgepakt in verband met de rellen in Den Bosch. In de loop van vrijdag moeten nog drie verdachten voor de politierechter verschijnen die zouden hebben meegedaan aan de vernielingen en plunderingen. Het Openbaar Ministerie had van tevoren al aangekondigd met ‘forse strafeisen’ te komen.
De aanbesteding voor sneltesten voor testevenementen kan gewoon doorgaan. Het verzet van een tiental coronatestbedrijven die een kort geding hadden aangespannen tegen de Stichting Open Nederland en de Nederlandse staat, is door de rechter afgewezen. De bedrijven wilden de huidige aanbesteding weg hebben omdat één partij al zonder aanbesteding een opdracht voor de opstartfase met toegangstesten had gekregen.
Dat testbedrijf, Lead Healthcare, kreeg de opdracht van de Stichting Open Nederland en zou daardoor al veel ervaring hebben opgedaan en testcapaciteit hebben opgebouwd, waardoor het een voorsprong op de andere bedrijven zou hebben gekregen. De deadline voor aanmeldingen verloopt vrijdagmiddag om 12.00 uur en gaat om contracten voor het afnemen van toegangstests vanaf 1 mei.
Justitieminister Ferd Grapperhaus baalt dat het kabinet toch moest besluiten versoepelingen nog zeker een week uit te stellen. Vooral met het oog op de druk op handhavers, had hij graag minder regels gezien, maar de ziekenhuiscijfers laten dat nog niet toe, zegt hij. „Ik kom natuurlijk echt op voor de politie en boa’s en vorige week was echt even een vieze tegenvaller.”
De demissionaire minister doet nogmaals een beroep op het geduld van Nederlanders. „Nog even doorzetten”, zegt hij. Dat mensen „ongeduldig en moe” zijn, heeft ook effect op agenten en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s). „Het is in veel opzichten een ondankbare taak. Die mensen werken zich een slag in de rondte om ook nog nog hun gewone werk te doen, voor de gewone veiligheid en open orde.”
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft haar plannen voor een controversiële avondklok verdedigd in het parlement. Ze hoopt dat de parlementariërs een nieuwe wet goedkeuren waarmee ze deze maatregel en andere coronabeperkingen kan invoeren in deelstaten met veel besmettingen.
Merkel wil een avondklok invoeren op de plekken waar het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners over een periode van zeven dagen boven de honderd ligt, maar krijgt daar veel kritiek op. De bondskanselier benadrukte dat deze maatregel al in een aantal deelstaten geldt. Een avondklok tussen 21.00 uur en 05.00 uur moet volgens haar helpen om het aantal besmettingen terug te dringen.
„Het gaat erom de verplaatsingen in de avond te verminderen, evenals het gebruik van lokaal openbaar vervoer”, aldus Merkel. Ze wees erop dat de avondklok geen wondermiddel is maar in combinatie met andere maatregelen wel een effect kan hebben en dat de voordelen groter zijn dan de nadelen.
De coronamaatregelen in Duitsland worden nu nog in overleg tussen regering en de zestien deelstaten gemaakt. Bij de goedkeuring van het wetsvoorstel kan Berlijn de deelstaten met veel infecties dwingen tot de invoeringen van strenge coronamaatregelen. Op deze manier wil de regering de druk op de ziekenhuizen verlichten.
In het debat over de wet verklaarde Merkel dat de coronamaatregelen in sommige landen, waaronder Portugal en het Verenigd Koninkrijk, strenger waren dan die ze in Duitsland wil invoeren. Volgens de bondskanselier is een meerderheid van de Duitsers voorstander van strengere maatregelen.
Het aantal meldingen voor schuldhulpverlening in Amsterdam is vorig jaar gestegen door de coronacrisis. Dat meldt de gemeente Amsterdam op basis van het Jaarverslag Schuldhulpverlening 2020.
Het aantal aanmeldingen voor schuldhulpverlening steeg in 2020 met 12 procent vergeleken met een jaar eerder. Ook de sociaal raadslieden, waar Amsterdammers zich vaak als eerste melden als ze in de problemen komen, kregen het drukker. Daar stegen de aanvragen met 16 procent. Met name in stadsdelen Noord, Nieuw-West en Zuidoost nam de schuldenproblematiek toe.
Zo’n 50.000 werknemers die in het grensgebied van Nederland en Duitsland wonen en werken zouden voortaan coronatestbewijzen moeten krijgen van de GGD. Die oproep doet vakbond FNV aan coronaminister Hugo de Jonge. Grensarbeiders worden volgens de bond financieel gedupeerd doordat de GGD geen testbewijzen verstrekt. Zij worden daardoor gedwongen naar commerciële bureaus te gaan voor een test. Dat kan hen duizenden euro’s kosten.
De testbewijzen zijn nodig omdat de Duitse overheid daar sinds 6 april om vraagt. Duitsland beschouwt Nederland momenteel als hoog risicogebied. Bij het overschrijden van de grens vraagt de Duitse overheid een negatieve coronatestuitslag die niet ouder is dan 72 uur. Dat testbewijs moet in de Duitse taal zijn opgesteld. Hier wordt ook flink op gecontroleerd en de boetes kunnen volgens FNV oplopen tot 25.000 euro.
Als de horeca straks weer open mág, is het maar zeer de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kán. Bij sommige ondernemers ontbreken na een jaar coronacrisis de middelen om bijvoorbeeld personeel te betalen en voorraden in te kopen, meldt BNR Nieuwsradio. Ook in andere branches speelt het probleem.
De zender baseert zich op een navraag bij onder meer Koninklijke Horeca Nederland (KHN), dat geen exacte aantallen gaf maar de signalen wel herkent. Ook de evenementensector herkent het, liet branchevereniging CLC Vecta weten, en volgens ondernemersvereniging ONL speelt dit ook bij kermissen, bowlingbedrijven, reisbureau’s en in de detailhandel. Dat met veel overheidssteun veel bedrijven overeind werden gehouden, betekent nog niet dat er veel geld is verdiend: vaak moest worden ingeteerd op de bedrijfsreserves en persoonlijke tegoeden, aldus BNR.
De komende dagen krijgen de dieren in Artis weer bezoek en kunnen liefhebbers een concert bijwonen in het Concertgebouw. De Amsterdamse locaties doen vrijdag, zaterdag en zondag mee aan Testen voor toegang, waarbij mensen op vertoon van een negatieve coronatest naar binnen mogen.
Per dag kunnen er 5000 bezoekers in het dierenpark terecht. Ze reserveren een kaartje voor een tijdvak. De bezoekers moeten in het park 1,5 meter afstand houden en in binnenruimtes een mondkapje dragen. Eerder deze week ontving Ouwehands Dierenpark in Rhenen alweer mensen in het kader van Testen voor toegang.
Vrijwel niemand laat na een vaccinatie tegen corona de coronaregels helemaal los. Veel mensen wachten tot hun dierbaren ook zijn ingeënt, meldt EenVandaag na onderzoek.
Aan het onderzoek deden een kleine 26.000 leden van het Opiniepanel mee, van wie 5576 mensen een of zelfs al twee keer zijn gevaccineerd. Negen van de tien gevaccineerden geven aan zich te houden aan de regels die ook gelden voor niet-gevaccineerde mensen. Een op de twintig houdt zich minder aan de maatregelen. Hierbij gaat het vooral om niet-kwetsbare mensen. Maar er is vrijwel niemand die zich er helemaal niet meer aan houdt.
Mensen die een of twee prikken hebben gehad, houden zich vooral nog aan de regels omdat ze vrezen het virus mogelijk over te dragen op dierbaren. Een klein deel van de mensen is bang om zelf alsnog ziek te worden.
Op Bonaire wordt voorzichtig begonnen met het versoepelen van de coronamaatregelen. Gezaghebber Edison Rijna kondigde donderdag aan dat het risiconiveau 6 wordt verlaagd naar 5. Volgens Rijna is Bonaire er nog niet en moet er nog veel gevaccineerd worden voordat er verder versoepeld kan worden. Vanaf vrijdag kan dat nu ook zonder afspraak. Het nieuwe risiconiveau geldt tot 29 april. Op 18 maart voerde Bonaire een lockdown in vanwege het snel oplopende aantal coronabesmettingen.
De komende twee weken blijft de een avondklok gelden (tussen 21.00 en 04.00 uur) en er mag geen alcohol worden gedronken in openbare ruimtes. Ook mag de horeca nog steeds geen bezoekers ontvangen. De regels voor het ontvangen van bezoek thuis zijn wel iets versoepeld en er mag meer buiten worden gesport. Ook mogen mensen vanaf vrijdag afhaalmaaltijden weer zelf bij restaurants ophalen en het personeel hoeft dat niet langer bij de auto af te leveren.
De GGD Regio Utrecht (GGDrU) gaat vanaf komende woensdag tot laat in de avond vaccineren in de Jaarbeurs Utrecht. Het gaat om een tijdelijke pilot om te onderzoeken hoe groot de bereidheid is onder inwoners om zich op latere tijdstippen te laten vaccineren tegen het coronavirus.
De GGDrU prikt nu van 08.00 uur tot 20.00 uur. Tijdens de pilot kan dit tot 23.45 uur. Met de gegevens uit de pilot wordt bekeken of deze ruime openstelling tijdens de massavaccinatie ook wordt ingezet. „Wij willen zo laagdrempelig mogelijk zijn ten aanzien van openingstijden en locaties. Deze pilot en mogelijke avondopenstelling dragen hieraan bij”, aldus directeur Jaap Donker.
Mensen die nu in aanmerking komen voor vaccinatie kunnen bij het maken van een afspraak bij het lokale nummer van GGDrU de voorkeur aangeven voor de avond. De verruimde openingstijden gelden ook tijdens de avondklok. Aangezien het om een medische ingreep gaat, zijn mensen met een afspraak vrijgesteld van de avondklok. Zij moeten vanwege de avondklok nog wel een ingevulde eigen verklaring meenemen en krijgen na afloop een vaccinatiebevestiging mee.
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat 60-minners kunnen kiezen om toch het AstraZeneca-vaccin te ontvangen, nadat later dit jaar alle 60-plussers de prik hebben gehad. Ook als er een ander vaccin is dat volgens de strategie van de overheid niet meer wordt ingezet, maar waar wel een voorraad van is, zouden mensen daar zelf voor moeten kunnen kiezen.
Een motie daartoe waar D66 en GroenLinks mee komen in het coronadebat, is al verzekerd van de steun van een meerderheid van de Kamer.
Het vaccin van AstraZeneca heeft in zeer zeldzame gevallen een ernstige bijwerking: trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Die bijwerking treft vooral jongere mensen en dan voornamelijk vrouwen. Daarom is besloten het vaccin in Nederland alleen nog in te zetten voor mensen tussen 60 en 65 jaar.
Voorlopig zijn de AstraZeneca-doses nog nodig om de groep van 60-plussers in te enten. Maar wat gebeurt er met de vaccins als die groep eenmaal is beschermd, vroegen D66 en GroenLinks zich tijdens het debat af. Zij willen dan ook „mensen de keuzevrijheid geven” zodra vaccins „niet meer binnen de vaccinatiestrategie worden toegepast, maar wel beschikbaar zijn”.
D66’er Jan Paternotte wees er donderdag in het debat op dat het Europees geneesmiddelenbureau EMA de voordelen van prikken met AstraZeneca vindt opwegen tegen de nadelen. GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld vraagt zich af of het besluit over AstraZeneca „wel in verhouding” is.
Tijdens het debat zei demissionair minister Hugo de Jonge bereid te zijn om naar het voorstel te kijken. Maar erg enthousiast werd hij er niet van. Het is volgens hem „een enorme puzzel in de uitvoering”. Bovendien zijn andere vaccins volgens hem een beter alternatief voor mensen jonger dan 60. Bij Pfizer en Moderna krijgt men sneller de tweede prik dan bij AstraZeneca, dus is er eerder volledige bescherming.
De discussie is mogelijk breder relevant. Naar het vaccin van Janssen wordt momenteel onderzoek gedaan, omdat dezelfde zeldzame bijwerking daarbij ook is gemeld in enkele gevallen. Zo lang dat onderzoek loopt, wordt er in Nederland niet met Janssen geprikt. In de planning zouden er in het tweede kwartaal drie miljoen Nederlanders met Janssen worden ingeënt.
De Jonge vindt de twee nu niet vergelijkbaar, omdat de bijwerking veel minder vaak is gemeld bij het Janssen-vaccin dan bij AstraZeneca. Maar „de EMA moet het op een goede manier onderzoeken”.
De GGD in Noord-Limburg kan doorgaan met het vaccineren van kwetsbare mensen als er restjes vaccin overblijven aan het einde van de dag. Dat zei minister Hugo de Jonge donderdag in de Tweede Kamer.
De Volkskrant berichtte eerder op de dag dat de zuidelijke GGD-afdeling was opgedragen te stoppen met de werkwijze. De gezondheidsdienst had eerder van huisartsen lijsten met kwetsbare patiënten gekregen, die volgens de vaccinatiestrategie van de overheid in principe nog niet aan de beurt zijn. Tientallen mensen van die lijst werden de afgelopen tijd opgeroepen, om met een restant vaccin te worden geprikt.
Maar een nieuwe richtlijn van het ministerie maakte daar een einde aan. Die stelde dat de restanten alleen naar medewerkers van de GGD zou mogen of naar ziekenhuispersoneel. De Jonge noemt het beeld dat de richtlijn de werkwijze van de GGD-afdeling verbiedt „een misverstand”. De minister wil wel zo dicht mogelijk bij de gekozen vaccinatiestrategie blijven, maar wil het ook wel „een beetje aan de regio overlaten hoe je dat vormgeeft”.
„Ik heb werk te doen”, concludeert De Jonge. „Ik dacht dat dit al de lezing zou zijn.” Hij beloofde de Kamer in gesprek te gaan met de GGD’en.
Advertentie