EU-hof: Pulsvisverbod blijft
Het Europees Hof van Justitie laat het verbod op de pulsvisserij in stand.
De hoogste Europese rechter wees donderdag het Nederlandse verzoek af om de verordening nietig te verklaren die per 1 juli het vissen met stroomstootjes op platvissen totaal verbiedt.
Woordvoerder Rudi Buis van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit noemt de uitspraak teleurstellend. „Voor ons en voor de betrokken vissers.”
Het Hof heeft volgens het ministerie geoordeeld dat de totstandkoming van het pulsverbod juridisch gezien niet in strijd is met Unierechtelijke bepalingen. „Daarbij stelt het Hof dat de Europese Raad en het Europees Parlement een ruime beoordelingsbevoegdheid hebben en zich niet uitsluitend op wetenschappelijk advies moeten baseren.”
Het pulsverbod is onderdeel van de Verordening Technische Maatregelen. „Bij de voortgangsrapportage komende zomer, zullen we blijven pleiten voor deze methode van duurzame visserij.”
De uitspraak van het Europese Hof was de laatste strohalm waar veel pulsvissers zich aan vasthielden, aldus visserijwoordvoerders van de Nederlandse Vissersbond en VisNed.
„De besluitvorming in Europa om de pulsvistechniek te verbieden is gebaseerd op emotionele lastercampagnes en niet op basis van het best beschikbare wetenschappelijke advies”, zeggen de woordvoerders.
„Bewezen milieuwinst blijkt niet voldoende om een nieuwe visserijtechniek toe te staan. Deze uitspraak vergroot het risico van investeren in innovatie, terwijl dat cruciaal is om te kunnen voldoen aan de Europese ambities op het gebied van milieubesparing en selectiever vissen.”
Door het verbod op het pulstuig stijgen de kosten aanzienlijk, zeggen de Nederlandse Vissersbond en VisNed. „We zien nu al dat er familiebedrijven zijn die na generaties gevist te hebben, moesten stoppen. We voorzien dat er meer faillissementen aankomen. De hogere kosten in combinatie met gebrek aan perspectief, de gevolgen van Brexit en de het gebrek aan vraag vanwege de coronamaatregelen is een te grote opeenstapeling van onzekerheden.
De pulsvisserij gaf de sector meer veerkracht om met tegenslagen om te gaan. De uitspraak is een stap terug voor de vissers, visserijgemeenschappen en Europa dat innovatie hoog in het vaandel heeft staan.”
Voorzitter Dirk Kraak van de vissers-actiegroep Eendracht Maakt Kracht vindt dat er sprake is van vooringenomenheid. „Dit past helemaal in het huidige Europese sentiment: één groot negatief verhaal over de puls. Tegen zoveel negatieve krachten zijn wij niet opgewassen. Hier houdt het op.”
Europarlementariërs Peter van Dalen (ChristenUnie) en Bert-Jan Ruissen (SGP) vinden de uitspraak „bijzonder teleurstellend.” Ook Van Dalen vestigt zijn hoop op de evaluatie van de huidige Verordening Technische Maatregelen voor de Visserij: „De pulsvisserij is wederom geslagen, maar nog niet verslagen. Dit was een dappere poging van minister Schouten, maar deze uitspraak was te verwachten.”