Het programma van Koningsdag wordt drastisch aangepast: minder mensen ter plekke; nog meer activiteiten digitaal. Het volk kijkt thuis toe. „Op de bank, met de tompouce op schoot.”
De gemeente Eindhoven maakte dat dinsdagmiddag bekend. Aanleiding tot het besluit is het oplopen van het aantal coronabesmettingen. De jarige koning Willem-Alexander komt alleen met vrouw en dochters naar de lichtstad, zo is vrijdag beslist. De andere prinsen en prinsessen blijven thuis.
En wat als koning, koningin of een van de prinsesjes positief test? „Ik houd niet zo van als-danvragen”, zegt burgemeester Jorritsma. Maar toch, áls, dan zal er „naar bevind van zaken” worden gehandeld.
Niet weer een Koningsdag vanuit Paleis Huis ten Bosch? Nee, „we willen met al onze technische mogelijkheden laten zien dat we in staat zijn een digitaal feest te organiseren.” Maar dan toch anders dan vorig jaar, juist ook omdat Eindhoven „de stad van hoop, van toekomst, van vertrouwen” zegt te zijn.
Hermetisch dicht
Totdat anders blijkt, gaat de Brabantse stad er dus vanuit dat het koninklijk gezin komt. Het is er te gast op de High Tech Campus, „de slimste vierkante kilometer van Nederland”, waar mensen uit 120 verschillende nationaliteiten actief zijn.
Het is daar „een afgesloten privélocatie”. En „afgesloten” wil zeggen: hermetisch. Dus publiek is niet welkom en ziet het koninklijk gezin ook niet komen of vertrekken. Dat was reeds lang bekend, maar nu is besloten het aantal mensen dat „functioneel” aanwezig is, ook sterk te verminderen. Iedereen die naar binnen mag, moet zijn getest. Iedereen draagt een mondkapje. En iedereen dient zich aan alle andere regels te houden.
Veiligheidshalve wordt ook het aantal bewegingen beperkt: het koninklijk gezin volgt de programmaonderdelen vanuit een studio.
Design, en meer
En dat zijn er nogal wat; allemaal onder het thema ”KennisMaken.” De burgemeester somt het allemaal op: Eindhoven laat zien „sterk te zijn in mobiliteit”. Sterk ook in „food design” – lang niet de enige Engelse term tijdens de programma-aankondiging in „Brainport Eindhoven”: er wordt een vorstelijke maaltijd bereid, met hulp van twee „sterkoks”.
„Designers” komen ook aan bod. Ze laten zien hoe ze in hun ontwerpen met plastic omgaan. En hoe je ontwerper kunt zijn als je een gezichtsbeperking hebt.
„Lokale helden”, die zet Eindhoven ook in het zonnetje. Juist vanwege hun inzet voor ouderen in coronatijd.
Buurman kiezen
Hoe Eindhoven werd wat het is –hoe dorpen groeiden tot een stad–, is ook belangrijk. Tussendoor zijn er acrobatische toeren van free runners. En een leerprogramma techniek voor kinderen.
Het koninklijk gezin krijgt allerlei mensen te spreken – digitaal. Aandacht is er voor „stadsactiviteiten”: ”koning voor een dag”, ”kies je favoriete buurman”, dronefoto’s van versierde daken en tuinen, minicraft (jongeren bouwen een digitale stad Eindhoven), foto’s van favoriete plekken in verschillende stadsdelen. En er zijn wensfilmpjes voor de koning. Een spektakel en technisch hoogstandje wordt de show waarmee de ontwikkelingen in de medische sector aandacht krijgen, ter afsluiting.
Daarbij laat Eindhoven het niet. Digitaal kunnen mensen met allerlei „bijzondere personen” uit de stad in gesprek. De drie koningsdochters schuiven aan in een talkshow voor jongeren. Veel activiteiten, voor allerlei doelgroepen. Maar alles „onder voorbehoud”.