Mens & samenleving

Zakenman Hans Keuken wil achter orgel en in auto mediteren over Pasen

In de Stille Week probeert Hans Keuken (60) uit Ochten zich ’s avonds op de orgelbank voor te bereiden op Pasen. „Ik speel dan bijvoorbeeld de lijdenspsalm 22 of het lied ”Leer mij, o Heer’, Uw lijden recht betrachten.”

29 March 2021 17:29
Hans Keuken. beeld VidiPhoto
Hans Keuken. beeld VidiPhoto

Garantie dat hij iedere avond thuis de orgeltoetsen zal beroeren, geeft Keuken niet. Zijn agenda kan in een mum van tijd vollopen. Als manager HRM (hoofd personeelszaken) bij de FTH-groep, bekend van Babypark Kesteren, heeft de Ochtenaar zo’n duizend werknemers onder zijn hoede.

Ook in coronatijd, nu de 26 babywinkels (deels) dicht zijn, heeft Keuken genoeg te doen en pendelt hij van locatie naar locatie. „Stress wil ik het niet noemen. Wel zit er positieve druk op mijn werk. Als ik nu onverwacht een week vakantie zou nemen, zou ik de week erna echt moeten draven om alle lopende zaken weer goed af te handelen.”

Eerder was Keuken voor de SGP ruim elf jaar wethouder in de gemeente Neder–Betuwe. In de periode daarvoor werkte hij dertig jaar bij de Rabobank, onder meer als manager.

Als het even kan staat Keuken in de aanloop naar Goede Vrijdag in de avonduren stil bij Pasen. Achter het orgel. „Al mediterend, en ook ter ontspanning. Ik speel thuis passie- en paasliederen. Denk aan de psalmen 22, 40 en 118. Of aan liederen als: ”O, hoofd bedekt met wonden”, ”Leer mij, o Heer’, Uw lijden recht betrachten” of ”Daar juicht een toon”.”

Ook de auto kan een plek zijn voor mediteren over Pasen, zegt Keuken, die jaarlijks zo’n 30.000 kilometer aflegt. „Als ik op reis ben naar een afspraak, schiet wel eens door me heen: ik ben ook op reis naar de eeuwigheid.”

Het valt Keuken, lid van de gereformeerde gemeente in Nederland in Ochten, op dat in reformatorische kring de laatste jaren meer aandacht kwam voor bijvoorbeeld de Stille Week en de Matthaüs Passion. „Ik zie een groot verschil met pakweg veertig jaar geleden. Toen werd hier in de Betuwe nauwelijks over de Stille Week gepraat. Die periode werd geassocieerd met „paapse stoutigheden”, zoals ik eens las.

Wel was en is er als vanouds in mijn kerkelijke omgeving en familiekring veel aandacht voor de voorbereidingsweek voorafgaand aan het Heilig Avondmaal. Dan klinkt de opdracht tot zelfonderzoek.

Dat er nu in onze kringen meer waardering is voor meditatie en rituelen rond Pasen, vind ik op zich geen verkeerde ontwikkeling. Zeker ook omdat door de opkomst van andere religies zoals de islam onze christelijke feestdagen meer onder druk komen te staan.”

Aandacht voor meditatie en de Matthäus Passion in de Stille Week mag niet leiden tot „activisme”, waarschuwt Keuken. „We moeten ervoor oppassen onze zaligheid te bouwen op godsdienstige gebruiken of rituelen.

„Gestorven voor mij”, zegt Robert Murray McCheyne in zijn gedicht ”Eens was ik een vreemdeling”. Dat moet voor ons de grote vraag zijn: „Is Christus voor mij gestorven?”

Alleen het zoenbloed van Christus is de grond van de zaligheid. Dat eenzijdige werk van God is de kern van vrije genade.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer